19/04/2024

Ο αντίκτυπος της κρίσης στη Διώρυγα του Σουέζ στον κόσμο θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες

Του Edward Segal
Forbes 

Ο αντίκτυπος μιας κρίσης μπορεί να διαρκέσει πολύ μετά το τέλος του ίδιου του συμβάντος, κάτι που αναμένεται να συμβεί και τώρα που το γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given απεγκλωβίστηκε και η Διώρυγα του Σουέζ ελευθερώθηκε, επιτρέποντας εκ νέου τη ναυσιπλοΐα διαμέσου της κρίσιμης για το διεθνές εμπόριο θαλάσσιας οδού. 

Οι χώρες, οι εταιρείες και οι κλάδοι σε ολόκληρο τον κόσμο που θα επηρεαστούν περισσότερο από την πρόσφατη αυτή θα έχουν μπροστά τους έναν δύσβατο δρόμο για αρκετές εβδομάδες. Οι συνέπειες για το διεθνές εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού πιθανότατα θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο.

Ομάδα αναλυτών από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Dun & Bradstreet και την E2open (εταιρεία λογισμικού εφοδιαστικής αλυσίδας) ανέλυσαν τον αντίκτυπο που θα έχει η κρίση στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Τα συμπεράσματά τους βασίζονται σε ετήσια στοιχεία διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και προϊόντων που “ταξιδεύουν” για μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Η ανάλυσή τους κατέδειξε ότι “η Ευρώπη είναι η περιοχή που θα βιώσει τις ισχυρότερες συνέπειες από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας. Οι εταιρείες που εδρεύουν στην Ασία θα επηρεαστούν όχι μόνο από την καθυστέρηση των αποστολών από την Ευρώπη, αλλά και από την έλλειψη κενών επιστρεφόμενων εμπορευματοκιβωτίων – γεγονός που θα καθυστερήσει περαιτέρω τη δυνατότητά τους να αποστείλουν τα αγαθά τους σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Η Dunn & Bradstreet κάνοντας μια πιο διεξοδική ανάλυση των στοιχείων για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, διαπίστωσε τα εξής:

ΗΠΑ

Οι 10 κυριότεροι κλάδοι των ΗΠΑ που θα επηρεαστούν είναι:

– των παντοπωλείων

– των πολυκαταστημάτων

– της αυτοκινητοβιομηχανίας και των οικιακών ειδών

– της πληροφορικής

– των προμηθευτών χειρουργικού και ιατρικού εξοπλισμού

– της θέρμανσης και του κλιματισμού

– των ημιαγωγών

– της αποθήκευσης

– των φορτηγών

– και των αθλητικών ειδώ

Ευρώπη

Αντίστοιχα, οι χώρες της Ευρώπης που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση στη Διώρυγα του Σουέζ είναι:

– το Ηνωμένο Βασίλειο

– η Γερμανία

– το Βέλγιο

– η Γαλλία

– η Ολλανδία

– η Ιταλία

– η Ελβετία

– η Ισπανία

– η Τουρκία

– η Αυστρία

Αλυσίδες εφοδιασμού

Ντόμινο
Σύμφωνα με τον Brian Alster, γενικό διευθυντή της εταιρείας παροχής υπηρεσιών, διαχείρισης κινδύνου και συμμόρφωσης Dunn & Bradstreet, το φαινόμενο του ντόμινο από τον εγκλωβισμό του πλοίου στη Διώρυγα “…θα έχει επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τις επόμενες εβδομάδες καθώς το παγκόσμιο εμπόριο ξαναρχίζει, τα αγαθά ξεκινούν να ξεφορτώνονται στα λιμάνια προορισμού και οι προμηθευτές προσπαθούν να αναπληρώσουν τις ελλείψεις σε βασικά υλικά που απείλησαν την παραγωγή και τη μεταποίηση καταναλωτικών αγαθών”.

Παγκόσμιο πρόβλημα
“Η στιγμιαία καταστροφή εξελίσσεται σε παγκόσμιο πρόβλημα, διότι αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση της διασύνδεσης που έχει επιφέρει η παγκοσμιοποίηση και η αλληλεξάρτηση του ενός από τον άλλο ως συνεισφέροντες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού”, σημειώνει ο Alster. “Οι εταιρείες εξαρτώνται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από προμηθευτές και τρίτες εταιρείας από άλλες χώρες, και αυτή η εξάρτηση αποκαλύπτεται όταν επηρεάζεται ένας κρίκος της αλυσίδας εφοδιασμού”, προσθέτει.

“Το περιστατικό στη Διώρυγα του Σουέζ δίνει έναν ακόμη λόγο στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στους τομείς των δεδομένων και της τεχνολογίας για να δημιουργήσουν μια ευέλικτη, γεωγραφικά διευρημένη αλυσίδα εφοδιασμού που μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα κατά τη διάρκεια απροσδόκητων γεγονότων”, επισημαίνει ο Alster.

Οι κυριότεροι κλάδοι στην Ευρώπη που θα επηρεαστούν περισσότερο από το πρόσφατο περιστατικό είναι μεταξύ άλλων: η εστίαση, οι κατασκευές, το χονδρικό εμπόριο, τα χημικά και οι συναφείς δραστηριότητες, οι υπηρεσίες υγείας, το λιανικό εμπόριο τροφίμων, τα βιομηχανικά και εμπορικά μηχανήματα και ο εξοπλισμός, η παραγωγή μετάλλων και οι υπηρεσίες επισκευής αυτοκινήτων.

Οικονομικές συνέπειες
“Αν και η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην οικονομική αξία των εμπορευμάτων που έχουν παγιδευτεί στα πλοία και στην αδυναμία τους να μετακινηθούν μέσω του καναλιού του Σουέζ, οι οικονομικές επιπτώσεις στην παραγωγή που εξαρτάται από την έγκαιρη παράδοση αυτών των υλικών είναι μεγαλύτερες”, σημειώνει ο Pawan Joshi, εκτελεστικός αντιπρόεδρος διαχείρισης προϊόντων και στρατηγικής στην E2open. “Για παράδειγμα, η καθυστέρηση παράδοσης ενός φθηνού αλλά κρίσιμου ανταλλακτικού αυτοκινήτου που βρίσκεται καθ’ οδόν από την Κίνα μπορεί να αποτρέψει την πώληση ενός οχήματος στη Γερμανία”.

“Η ικανότητα να εστιάσουμε στο τι περιλαμβάνουν τα εμπορευματοκιβώτια, να κατανοήσουμε τις μεταγενέστερες επιχειρηματικές επιπτώσεις των καθυστερήσεων στις μεταφορές και να λάβουμε συστηματικά διορθωτικά μέτρα, παρέχει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις παγκοσμιοποιημένες επιχειρήσεις”, πρόσθεσε.

 

πηγή: Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024