29/03/2024

Αναταραχή στην Ουκρανία- Πώς επηρεάζονται οι Έλληνες

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

 

 

Από το 2014 η Ουκρανία βρίσκεται στη πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας της. Εκείνη τη χρονιά, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, μεταξύ αυτών και ακροδεξιά στοιχεία ( Δεξιός Τομέας) προσπάθησαν με διαδηλώσεις να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Αφορμή για τις διαδηλώσεις αυτές ήταν η γενικευμένη διαφθορά, ένας τομέας που ταλαιπωρεί κατά πολύ την Ουκρανία μέχρι σήμερα. Οι αιτίες όμως,  είναι η προσπάθεια της Δύσης να πάρει υπό το μέρος της την Ουκρανία και να την  ξαναφέρει στο δικό της  στρατόπεδο. Εκεί δηλαδή που ήταν μέχρι να αναλάβει πρόεδρος της χώρας ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Θυμίζω ότι προ θητείας Γιανουκόβιτς, το Κίεβο αποτελούσε ένα πιστό σύμμαχο της Δύσης και των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποστολή ουκρανικών στρατευμάτων, επίπεδου ταξιαρχίας, στο Ιράκ από το 2003, τα οποία ενεπλάκησαν  σε μάχες, έχοντας  και 25 νεκρούς.

Με το που ανέλαβε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς,  η Ουκρανία ήρθε πολύ κοντά στη Ρωσία και ανέπτυξε μια έντονη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Θυμίζω ότι  η Ρωσία, από το 2011, άρχισε να δημιουργεί τον αγωγό Nord Stream 2  και μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου θα πήγαιναν και στην Ουκρανία.

 Το 2014 λοιπόν, με τις διαδηλώσεις  και τις γενικότερες αναταραχές που έλαβαν χώρα στο Κίεβο, η Ουκρανία μπήκε σε ένα τέλμα αβεβαιότητας.

Η ουκρανική αντιπολίτευση υποτίμησε τη Ρωσία και την αντίδραση της. Η ανατροπή του Γιανουκόβιτς και της κυβέρνησης του είχε σαν αποτέλεσμα να τεθούν σε τεράστιο κίνδυνο τα ενεργειακά συμφέροντα,  κυρίως της Ρωσίας στην περιοχή.

Η ρωσική αντίδραση ήταν ακαριαία  και αμέσως οργανώθηκε η κατάληψη της Κριμαίας. Η Κριμαία ήταν μια πόλη στην οποία κατοικούσε στη συντριπτική πλειονότητα φιλορωσικός πληθυσμός μεταξύ αυτών και πάρα πολλοί Έλληνες. Την κατάληψη της ανέλαβε η νεοσύστατη “Βάγκνερ Γκρούπ”,  μια ιδιωτική εταιρεία που τα στελέχη της στο παρελθόν υπηρετούσαν στους επίλεκτους Σπετσνάζ και στην επίλεκτη ομάδα Α της FSB .Οι λεγόμενοι ‘’άντρες με πράσινα’’  κατάφεραν να καταλάβουν τη Κριμαία αμαχητί .

Όλες οι βάσεις έπεσαν χωρίς να πέσει σχεδόν μια σφαίρα.  Η πτώση της Κριμαίας οφείλεται κυρίως σε δύο  παράγοντες:

 1)  Αρχικά. η Ουκρανία δεν είχε οργανωθεί στρατιωτικά για να αντιμετωπίσει μια ρωσική επίθεση . Ήταν το τελευταίο πράγμα που σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή το Κίεβο.

2) Oι στρατιώτες ήταν, στην συντριπτική πλειονότητα τους,  από την Κριμαία και τις γύρω περιοχές. Ήταν καθαρά φιλικά προσκείμενοι στην Ρωσία, και  απόδειξη ότι πολλοί από αυτούς εντάχθηκαν στο ρωσικό στρατό στη συνέχεια.

Από την  πτώση της Κριμαίας και μετά, η Ουκρανία βρίσκεται σε έναν πόλεμο χωρίς η νέα ουκρανική κυβέρνηση να μπορεί να επιβάλλει τη πολιτική της στο πεδίο της μάχης , και παράλληλα οι ρωσόφωνοι αποσχιστές να έχουν κηρύξει την αυτονομία τους στο Ντονέτκ και το Λουγκάνσκ . Ο ουκρανικός στρατός είναι άπειρος και αυτό φάνηκε  κυρίως στο Ιλοβάισκ,  όπου εκεί οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν εκατοντάδες στελέχη τους.

Σήμερα, στο  2021,  η κρίση στην Ουκρανία γενικεύεται  στην υποτιθέμενη  ‘’γραμμή κατάπαυσης του πυρός’’. Εδώ και λίγες μέρες  έχουμε συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας  και από τις δυο πλευρές και οι συγκρούσεις αυτές  έχουν κοστίσει ήδη τη ζωή σε 30 Ουκρανούς στρατιώτες και 6  ρωσόφιλους  αποσχιστές,  ενώ υπάρχουν και 4 νεκροί άμαχοι.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα,  η Ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας ζει δραματικές στιγμές. Περίπου 180.000 ‘Ελληνες κάτοικοι της Ουκρανίας ζουν υπό καθεστώς φόβου στη πρώτη γραμμή του μετώπου, ενώ πολλοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες του και έχουν καταφύγει στη Ρωσία . Και δυστυχώς,  το 2014 υπήρξαν  7  Έλληνες της Μαριούπολης οι οποίοι σκοτώθηκαν από οβίδες που εκτοξεύτηκαν στο χωριό  Σαρτανάς, γεγονός που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα και σήμερα, δηλαδή κανείς δεν έμαθα ποιος βρισκόταν  πίσω από αυτή την επίθεση.

Τι θα μπορούσε να γίνει :

1) Αρχικά αύξηση των Ελλήνων διπλωματών στην Ουκρανία και κυρίως στη Μαριούπολη

2) Πίεση στην Ουκρανική Κυβέρνηση, ώστε  να εξετάζονται όσο γίνεται πιο γρήγορα οι αιτήσεις για βίζα. Χιλιάδες Έλληνες έχουν ζητήσει από την ελληνική πρεσβεία έκδοση δελτίου ελληνικών ταυτοτήτων,  ωστόσο η διαδικασία αυτή καθυστερεί πάρα πολύ

3) Επίσης, αντίστοιχη πίεση ώστε να οργανωθεί ανθρωπιστική βοήθεια, με  αποστολή ιατρικής ομάδας στη Μαριούπολη και στις περιοχές που κατοικούν Έλληνες,  που θα βοηθήσουν στην  περίθαλψη όλων  των τραυματιών

4) Δημιουργία κοινών παρατηρητηρίων με τις ουκρανικές αρχές, αλλά και με τις δυνάμεις των Ρωσόφιλων,  με σκοπό να καταγράφονται ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον των ελληνικών κοινοτήτων. Αυτά είναι κάποια βασικά  βήματα  για να αισθανθούν οι ομογενείς μας ότι η  Ελλάδα είναι κοντά τους.

Προτάσεις με σκοπό τον τερματισμό της κρίσης

Η συμφωνία του Μίνσκ δεν είναι ρεαλιστική γιατί δεν υπάρχει κάποιος να την επιβάλλει . Συνεπώς,  ο ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση .

1) Να υπάρξει άμεσα αποστολή δύναμης κυανοκράνων, με σκοπό την τήρηση των συμφωνιών του Μίνσκ του 2015. Οι κυανόκρανοί αυτοί να έχουν την ανάλογη ελευθερία δράσης.

2) Να υπάρξουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συναντήσεις μεταξύ των δυο πλευρών για την  δημιουργία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

3) Άμεση απόσυρση των βαρέων όπλων των δυο πλευρών.

4) Αυτονομία στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ , με τις δυο πόλεις να εξαρτώνται οικονομικά από το Κίεβο

5) Δημιουργία παρατηρητηρίου του ΟΗΕ στη γραμμή του πυρός ώστε να καταγράφονται οι παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024