28/03/2024

Παγκόσμια υπόθεση η απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης

Στην Τουρκία, οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις συνεχίζονται για την απόφαση της Άγκυρας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια ευρωπαϊκή συνθήκη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Ήταν μια ευαίσθητη στιγμή για την Τουρκία να αποχωρήσει από τη σύμβαση, την οποία η Άγκυρα είχει επικρίνει στο παρελθόν. Το ζήτημα της προστασίας των γυναικών και άλλων ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο λόγω των συνεχόμενων lockdowns και των μέτρων κοινωνικής απόστασης που εισήχθησαν σε όλο τον κόσμο για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη διάδοση της πανδημίας. Η απώλεια θέσεων εργασίας και η οικονομική αβεβαιότητα αύξησαν την ένταση στο σπίτι. Σε πολλές χώρες, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οικογενειακών συγκρούσεων και διαζυγίου.

Όπως είναι κατανοητό, η βία εναντίων των γυναικών δεν αφορά ένα ιδιωτικό ζήτημα: Η οικογένεια είναι η βασική ενότητα της κοινωνίας. Η βία και η ταλαιπωρία στο σπίτι οδηγούν σε αρνητικά δημογραφικά αποτελέσματα, όπως υψηλότερα ποσοστά διαζυγίου και χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων. Οι συνέπειες της ανατροφής των παιδιών σε ανθυγιεινά, ασταθή περιβάλλοντα θα γίνουν αισθητές για τα επόμενα χρόνια. Και οι γεμάτες ένταση οικιακές ζωές μπορούν να διαδοθούν στο κοινό, με απελπισμένους ανθρώπους να κατευθύνουν την επιθετικότητά τους σε κάθε μορφή της κοινωνίας και της Πολιτείας. 

 

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017. Είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του – τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.

Η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση στις 20 Μαρτίου  με διάταγμα του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν. Αμέσως μετά την έκδοση του διατάγματος ο Πρόεδρος Επικοινωνίας της Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έσπευσε με μήνυμα του να πει ότι το τουρκικό κράτος με την δική του νομοθεσία μεριμνά για τις γυναίκες. Όμως, η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide, το 2020 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες στη χώρα.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024