23/04/2024

Τα ρίσκα μιας εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Photo from UNIAN

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Από το 2014 και την εξέγερση του ουκρανικού λαού εναντίον της κυβερνήσεως του Βίκτορ Γιανουκόβιτς μέχρι σήμερα, η Ουκρανία βρίσκεται σε μια πολεμική σύρραξη που από ό,τι φαίνεται δε μπορεί να κερδηθεί. Ο πόλεμος αυτός μοιάζει να μπαίνει με την εκλογή Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο σε άλλη φάση. Το μείζον όμως ζήτημα είναι τι στάση θα κρατήσει η Ουάσινγκτον. Σκοπεύει να  εμπλακεί σε γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή της Μαύρης  θάλασσας, μια περιοχή άκρως σημαντική για τη Ρωσία; Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να δούμε ποια πολιτική έχουν ακολουθήσει οι ΗΠΑ ως τώρα. Οι ΗΠΑ έριξαν ιδιαίτερο βάρος κατά τη διάρκεια της άσκησης της πολιτικής τους στο ουκρανικό ζήτημα  στη καταπολέμηση της διαφθοράς.

Για τις ΗΠΑ αυτό ήταν μια αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα ούτως ώστε να προχωρήσει η όποια συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών. Οι Ουκρανοί προχώρησαν σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό τομέα αλλά και στο δικαστικό, ωστόσο τα αποτελέσματα ακόμα στο τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς δεν έχουν εμφανιστεί.

Τώρα, στη σύγκρουση με τους Ρωσόφωνους αποσχιστές,  οι ΗΠΑ καταδίκασαν από την  πρώτη στιγμή την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και ζήτησαν να υπάρξει σεβασμός προς την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πέρα από την οικονομία, η οποία πρέπει να έχει ένα φιλοδυτικό προσανατολισμό, και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να έχουν μια φιλοδυτική κατεύθυνση.

Μόλις λοιπόν μπήκε ο πόλεμος σε νέα φάση και άρχισε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση του Κιέβου, οι Αμερικανοί ξεκίνησαν την αποστολή στρατιωτικού υλικού στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, που αποτελούνταν από στρατιωτικά οχήματα Humvee, διόπτρες νυχτερινής όρασης και περιορισμένο αριθμό επίγειων ραντάρ.  Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2014 έφτασαν στην Ουκρανία 150 αλεξιπτωτιστές της 173ης ταξιαρχίας  αλεξιπτωτιστών του αμερκανικού στρατού.  Οι Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές ανέλαβαν την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού η οποία θα διαρκούσε 5 χρόνια.

Οι πρώτες κοινές ασκήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2015. Το βάρος έπεσε στο να μάθει ο ουκρανικός στρατός να αντιμετωπίζει αεροπορικές επιδρομές και βολές πυροβολικού. Ενώ στη συνέχεια έγιναν και ασκήσεις με πραγματικά πυρά με το βάρος να πέφτει στη περίθαλψη των τραυματιών στο πεδίο της μάχης.  Όπως βλέπουμε οι ΗΠΑ ναι μεν υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά την υποστηρίζουν κυρίως διπλωματικά, η στρατιωτική υποστήριξη είναι περιορισμένη. Η Ουάσινγκτον διστάζει να προμηθεύσει το Κίεβο με θανατηφόρα όπλα, καθώς ο Λευκός Οίκος ανέκαθεν φοβάται ότι αυτό θα οδηγήσει σε γενικευμένη κρίση με τη Ρωσία.  Για το λόγο αυτό δεν έχει προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με φορητούς πύραυλους και άλλα  όπλα που θα μπορούσαν να φανούν άκρως αποτελεσματικά για τις ουκρανικές δυνάμεις στο πόλεμο με τους Ρωσόφωνους αποσχιστές.

 

Τι πιθανολογώ ότι θα γίνει το 2021

  • ΟΙ ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική και διπλωματική στήριξη στο Κίεβο
  • Θα ενεργοποιήσουν νέο καθεστώς κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με στόχο να την αναγκάσουν να σταματήσει την υποστήριξη προς του Ρωσόφωνους αποσχιστές.
  • H εκπαίδευση του Ουκρανικού στρατού θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί πιθανότατα στις ειδικές επιχειρήσεις
  • Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν σε παρουσία αμερικανικού στρατού σε ουκρανικό έδαφος χωρίς όμως να υπάρχει περίπτωση οι αμερικανοί στρατιώτες να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις. 
  • Θα υπάρξει ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα σε μια προσπάθεια να μπει το ΝΑΤΟ στο υπογάστριο της Ρωσίας

 

Πηγές: 

https://www.state.gov/u-s-relations-with-ukraine/

https://www.armytimes.com/news/your-army/2015/09/21/173rd-airborne-in-ukraine-to-expand-mission-this-fall/

https://www.rferl.org/a/us-military-chief-dunford-says-recommends-providing-ukraine-lethal-defensive-aid/28759423.html

 

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://www.unian.info/war/donbas-war-update-ukraine-records-nine-ceasefire-violations-on-jan-1-11274575.html

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024