29/03/2024

O συναισθηματικός Mπάιντεν και οι ανέκφραστοι Γερμανοί

Ο Τζο Μπάιντεν με δάκρυα στα μάτια: έτσι κάπως στις 19 Ιανουαρίου αποχαιρέτισε την πατρίδα του Ντελαγουέρ για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο Οβάλ Γραφείο ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Δηλώνοντας περήφανος με τρεμάμενη φωνή αναφέρθηκε στον γιο του Μπο που πέθανε πρόωρα. Μια ανθρώπινη στιγμή, έντονα συναισθηματικά φορτισμένη. Ο πιο ισχυρός ηγέτης στον κόσμο δε φοβάται να δείξει την ευαίσθητη πλευρά του χαρακτήρα του μπροστά στην κάμερα. Η στάση αυτή δεν είναι άγνωστη μεταξύ των αμερικανών προέδρων. Και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε παρόμοιο προφίλ, όπως επίσης πολλοί Γερουσιαστές και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Με λίγα λόγια τα δάκρυα πολιτικών δεν είναι σπάνιο θέαμα στo Κογκρέσο.

Τζο Μπάιντεν: το αντίθετο του Τραμπ

Ακόμη κι έτσι, η περίπτωση Μπάιντεν ξεχωρίζει. Ο πόνος που βίωσε στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή ήταν αβάσταχτος. Το 1972 έχασε την τότε σύζυγό του Νέιλα και την κόρη τους σε τροχαίο. Οι δυο γιοι του Μπο και Χάντερ επέζησαν. Το 2015 ήρθε μια ακόμη συντριβή: ο Μπο πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο, ενώ ο Χάντερ έδωσε μεγάλη μάχη για την απεξάρτησή του από τα ναρκωτικά. Ο Τζο Μπάιντεν μιλά συχνά για τα χτυπήματα της ζωής σε συνεντεύξεις του, ομιλίες ή ακόμη στις επαφές του με απλούς πολίτες. Το μήνυμα που στέλνει κάθε τόσο είναι ότι ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει δυστυχία και πένθος. Αλλά και ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να συνεχίσει να ζει παλεύοντας.

Η αναφορά του Μπάιντεν σε προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα είναι ένα στοιχείο που τον διαφοροποιεί από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ κι αυτό φάνηκε έντονα στη διαχείριση της πανδημίας. Ο Τραμπ όχι μόνο αμφισβήτησε την ύπαρξη της πανδημίας αλλά δεν είχε λέξεις παρηγοριάς για τις οικογένειες των θυμάτων του κορωνοϊού. Από την άλλη πλευρά ο Μπάιντεν, γνώριζε καλά τι σημαίνει να χάνεις δικούς σου ανθρώπους και το έδειχνε. Μετά από τα χρόνια της προεδρίας Τραμπ πολλοί Αμερικανοί νιώθουν τώρα ότι έχουν έναν πρόεδρου που μπορεί να τους νιώσει.

Στη γερμανική πολιτική δεν χωρά το συναίσθημα…

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στη Γερμανία το πολιτικό τοπίο είναι διαφορετικό. Εδώ δεν υπάρχει πολύς χώρος για συναίσθημα αλλά ούτε και για θέματα που άπτονται του ιδιωτικού βίου των πολιτικών. Ένας βουλευτής να κλαίει από το βήμα της βουλής; Ένας υπουργός με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή; Ή μια καγκελάριος που ξεσπά σε δάκρυα; Εικόνες σπάνιες αν όχι αδιανότητες για τη Γερμανία. Σπανίως οι Γερμανοί πολιτικοί επικαλούνται οικογενειακά, προσωπικά θέματα ή δυσάρεστες ιστορίες της ζωής τους. Ακόμη και για τις ασθένειές τους μιλούν δημόσια μόνο στο μέτρο που τους αναγκάζει το καθήκον. Αλλά και οι δημοσιογράφοι στη Γερμανία εστιάζουν πολύ λιγότερο στην ιδιωτική ζωή των πολιτικών από ό,τι στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμαα αποτελεί η πρώην βουλευτής του CSU και υφυπ. Οικονομικών Nτάγκμαρ Βερλ, η οποία έχασε σε οικιακό ατύχημα τον γιο της σε ηλικία 12 ετών. Η ίδια, σήμερα 66 ετών, θυμάται ότι την πρώτη περίοδο μετά τον τραγικό θάνατο του γιου της απλά ήταν «διεκπεραιωτική» καθώς περνούσε ένα δυσβάσταχτο πένθος. Όμως, όπως θυμάται, στον πολιτικό της βίο δεν ήθελε να είναι για πάντα «η πολιτικός που έχασε το παιδί της», ήθελε να την λαμβάνουν υπόψη για τη δουλειά της κι έτσι επικεντρώθηκε σε ολοένα περισσότερα πρότζεκτ. Η Βερλ παρέμεινε 23 χρόνια στο γερμανικό κοινοβούλιο μέχρι το 2017. Στις πολιτικές ομιλίες της σπάνια έκανε αναφορά στον γιο της κι όπως λέει δεν ήθελε να «εκμεταλλευτεί πολιτικά» το τραγικό γεγονός.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατάφερε στους προηγούμενους προεκλογικούς αγώνες να δώσει μια μικρή προσωπική νότα, χωρίς όμως να αποκαλύπτει στους ψηφοφόρους τίποτα το σημαντικό για την προσωπική της ζωή ή τα συναισθήματά της. Όσο για την Ντάγκμαρ Βερλ, η ίδια πιστεύει ότι στο μέλλον το προσωπικό στοιχείο όλο και πιο πολύ θα παίζει ρόλο στην πολιτική. Οι άνθρωποι χρειάζονται ηγετικές φιγούρες, με τις οποίες να μπορούν να ταυτιστούν. «Αυτό περιλαμβάνει και την αναφορά σε ιδιωτικά θέματα. Αλλά εντός πλαίσιου» σημειώνει κλείνοντας η πρώην πολιτικός.

Κριστιάνε Γιάκε, dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

πηγή: DW 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024