19/04/2024

Τι επιδιώκουν Αθήνα και Άγκυρα μετά την δημόσια αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου

Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu and his Greek counterpart Nikos Dendias hold a news conference in Ankara, Turkey April 15, 2021. Turkish Foreign Ministry /Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Σε νέα φάση περνούν πλέον ανοιχτά και ομολογημένα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς πια ανοίγει η βεντάλια της συζήτησης επί όλων των ζητημάτων στα οποία υπάρχει απόκλιση και σύγκρουση των δύο πλευρών.

Πρωτοβουλία των κινήσεων

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική διπλωματία επιχειρεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην ακολουθεί πίσω από τις κάθε φορά προκλήσεις της Άγκυρας. Προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκεται η αξιοποίηση της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό αμέσως μετά την on camera σύγκρουσή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκίνησε μπαράζ επαφών με βασικούς παίχτες στην Ανατολική Μεσόγειο βλέποντας εκ νέου τον επικεφαλής του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Αλ Μένφι και  τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαχέμ Σούκρι.

Δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί

Το μήνυμα που στέλνει ο Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο αυτού του μπρα ντε φερ με την Τουρκία είναι πως υπάρχει παγίωση των τουρκικών θέσεων που «εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας» και αυτό «κάνει την προοπτική επίλυσής τους δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη».

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη», τονίζει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη του συνέντευξη μετά την κόντρα με τον τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα.

Μάλιστα, αναφέρει ότι ο ίδιος και ο κ. Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα, προκειμένου να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χρειάζεται πραγματική στροφή

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης τόνισε μιλώντας στο MEGA ότι «βλέποντας τη στάση του κ. Δένδια στην Άγκυρα, η οποία μας έκανε όλους περήφανους, αρχίζω και αισθάνομαι ότι δεν είμαι μόνος μου. Και βεβαιώθηκα ότι δεν είμαι ακραίος. Οι Τούρκοι θα δυσκολευτούν πολύ να το χωνέψουν. Αρκεί αυτό να σημαδέψει μια πραγματική στροφή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε επίπεδο της θαρραλέας προβολής όλων αυτών των θέσεων σε διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Μάζης προέβλεψε επίσης ότι η Τουρκία θα προβεί σε ελεγχόμενες προκλήσεις έναντι της Ελλάδας.

Ελεγχόμενη ένταση

«Θα έρθει στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου, ο Ερντογάν χαμήλωσε τους τόνους την Παρασκευή. Αυτό που συνέβη στην Άγκυρα δεν ήταν κάτι μεμονωμένο αλλά προϊόν μια συνολικής πορείας. Της Ελλάδας της αυτοπεποίθησης, η οποία με ψυχραιμία, θέτει τα θέματα και απαντά στις προκλήσεις. Το έκανε στον Έβρο πέρυσι, το έκανε και στην Άγκυρα» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν σημαίνουν υποχωρητικότητα. «Σημαίνουν ενεργητική προάσπιση των εθνικών θέσεων και συμφερόντων» και εκτίμησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει στις διερευνητικές, κρατώντας την ένταση ελεγχόμενη.

Σπασμωδικές κινήσεις εκνευρισμού

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υπάρχει ένας διάχυτος εκνευρισμός, προχωρώντας σε σπασμωδικές κινήσεις που τορπιλίζουν περαιτέρω το κλίμα στην περιοχή και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες.

Ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής, η γειτονική χώρα προχώρησε μια πρώτη επί του πεδίου αμφισβήτηση της Συμφωνίας μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Τουρκικό πολεμικό απείλησε γαλλικό ερευνητικό πλοίο

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX( 0313/21) με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας» ενώ χθες υπήρξε νέα ακραία πρόκληση από την Άγκυρα.

Λίγες μόλις ώρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουρκικό πολεμικό σκάφος εισέβαλε στην περιοχή προκειμένου να «απειλήσει» γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση που δεν έχει προηγούμενο, διότι το γαλλικό ερευνητικό βρίσκεται λίγα μόλις μίλια νότια της Κρήτης σε περιοχή σαφούς ελληνικής κυριαρχίας…

Χρησιμοποιεί το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, η Τουρκία κάνοντας χρήση του παράνομου μνημονίου με την Λιβύη, με μία πρωτοφανή κίνηση που δείχνει τον εκνευρισμό της γειτονικής χώρας, έστειλε το πολεμικό της πλοίο με σκοπό να απειλήσει το γαλλικό, ούτως ώστε να αποχωρήσει από την περιοχή, ισχυριζόμενοι ότι βάσει του παράνομου μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σαράτζ, η περιοχή είναι υπό τουρκική κυριαρχία!

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτιακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το γαλλικό πλοίο προχωρά κανονικά στις έρευνές του ενώ αύριο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πάει στην Αίγυπτο και θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. 

Fake news από Σοϊλού

Εν τω μεταξύ «λάδι στη φωτιά» μετά την τετ α τετ τηλεοπτική σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου ήρθε να ρίξει και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού χρησιμοποιώντας στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδαςμ βίντεο αμφιβόλου προελεύσεως για να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο τούρκος υπουργός κοινοποιεί βίντεο, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να κάψουν ανθρώπους υπό την επίβλεψη των Ευρωπαίων.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας επιχειρούν να ρίξουν βενζίνη και να κάψουν ανθρώπους. Αυτή είναι σφαγή υπό την επίβλεψη της Ευρώπης. Όσο η Ευρώπη συνεχίζει να κακομαθαίνει την Ελλάδα και συνεχίζει να σιωπά, θα γραφτεί στην ιστορία ως ο ηθικός αυτουργός αυτού του κακού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μικρά περιθώρια αισιοδοξίας και στο Κυπριακό

Μικρά έως ανύπαρκτα περιθώρια αισιοδοξίας αφήνει η στάση της Τουρκίας και στο Κυπριακό ενόψει της Πενταμερούς όπως έδειξε και η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα καθώς στον απόηχο των συγκρουσιακών δηλώσεων με Δένδια στην Άγκυρα ζήτησε να μην παρίσταται στις συνομιλίες της Γενεύης η ΕΕ και επέμεινε στη «λύση» των δύο κρατών, δηλαδή της διχοτόμησης της Κύπρου.

 

πηγή: in.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024