28/03/2024

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 05.03  –  09.03.2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 05.03  –  09.03.2018

Γράφει ο Χρήστος  Μάραντος
Οικονομικός αναλυτής

Στο 1,4% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 σύμφωνα με τα διορθωμένα εποχικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,8% το 2017 και από τις εκτιμήσεις της κομισιόν που προέβλεπε ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας κατά 1,6% το 2017. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν ( ΑΕΠ ) σε τριμηνιαία βάση το 4ο τρίμηνο του έτους παρουσίασε αύξηση 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,3% ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 27,8%. Αναθεώρησε προς τα κάτω το ΥΠ.ΟΙΚ. την αναπτυξη για το 2018 στο 2,3% (έναντι 2,5% αρχικής εκτίμησης) και στο 2,5% για το 2019. Στο 20,8% η ανεργία τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στην Ευρωζώνη για τον ίδιο μήνα η ανεργία διαμορφώθηκε σε 8,6%. Ο οίκος Standard & Poors , τάσσεται υπέρ της καθαρής εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια ( clean exit) , υποστηρίζοντας ότι η καθαρή έξοδος είναι προυπόθεση για περαιτέρω  αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος. Το ποσό των 1,3 δις.ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας στις 07/03. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,05% από 0,99% στην προηγούμενη δημοπρασία. Το ΔΝΤ εμμέσως διατύπωσε τη θέση ότι δεν είναι αρνητικό σε πιθανή πρόταση του ESM αγοράς των δανείων ύψους περίπου 9 δις. ευρώ που το ταμείο έχει χορηγήσει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα ήταν κερδισμένη από αυτό γιατί τα δάνεια που οφείλει στο ΔΝΤ έχουν επιτόκιο 3,5% ενώ τα δάνεια προς τον ESM θα έχουν επιτόκιο 0,89%. Αμετάβλητα διατήρησε η ΕΚΤ, τα επιτόκια κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα, στη συνεδρίαση της 08.03. Μείωση του ορίου χρήσης μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας ELA στα 16,6 δις. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος .

Άνοδος για το χρηματιστήριο Αθηνών κατά  1,00% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της πιθανής έκδοσης 12μηνου εντόκου γραμματίου από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο την Παρασκευή 09.03 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 821,57 μονάδες. Μικρός ο συναλλακτικός τζίρος την εβδομάδα που πέρασε και μόνο αύξηση του τζίρου θα μπορούσε να δημιουργήσει ανοδική κίνηση προς τις 850 μονάδες. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε στο 66,4% το Φεβρουάριο έναντι 66,5% τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε εβδομαδιαίο επίπεδο με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,17%.

Αύξηση καθαρών κερδών κατά 11% ανακοίνωσε η εταιρεία Jumbo , για την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου, με τα κέρδη σε απόλυτο αριθμό να διαμορφώνονται σε 90,4 εκατ. Ευρώ έναντι 81,4 εκατ. Ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Προμέρισμα 0,1728 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί από την εταιρεία. Την πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων από πλειστηριασμό σχεδιάζει η τράπεζα Eurobank. Μέρος της συμμετοχής του στην εταιρεία ΕΛ.ΠΕ. σχεδιάζει να πουλήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης με το γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται κατά 3,64% και τον πανευρωπαικό δείκτη Stoxx 600 κατά 2,6% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του SPD στη Γερμανία υπέρ της συμμετοχής σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, αντέστρεψε την πτώση του γερμανικού δείκτη και διαμόρφωσε την θετική τάση των υπόλοιπων αγορών της Ευρώπης. Με ψυχραιμία αντέδρασαν οι ευρωπαικές αγορές στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και την ενίσχυση των κομμάτων του ευρωσκεπτικισμού με τον δείκτη μάλιστα του ιταλικού χρηματιστηρίου να σημειώνει μεγάλα κέρδη της ταξης του 3,9% σε επίπεδο εβδομάδος. Ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που η χώρα έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαική Ένωση και τους θεσμούς της είναι  στοιχείο που θα αξιολογηθεί από τις αγορές.

Θεαματική άνοδος και στη Wall Street στον απόηχο της είδησης για επικείμενη συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ – Β.ΚΟΡΕΑΣ, με εβδομαδιαία θετική μεταβολή για το δείκτη S&P 500 της τάξης του  4,02 %  , ενώ άνοδο 3,03 % σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow jones. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπέγραψε στις 08.03 τις αποφάσεις για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Υπό όρους εξαιρούνται ο Καναδάς και το Μεξικό (μεγάλοι εξαγωγείς) από την απόφαση αυτή.  Διπλωματική λύση στον εμπορικό πόλεμο από την επιβολή δασμών, προσδοκούν οι αγορές για την επιστροφή του ήρεμου κλίματος. Ο Ασιατικός δείκτης Nikkei στο Τόκιο κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 1,36%. Ετήσια ανάπτυξη 1,6% το δ’ τρίμηνο 2017 μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, παρουσίασε η οικονομία της Ιαπωνίας. H απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ  διαμορφώθηκε στο 2,86% την Παρασκευή 09.03.

Στις αγορές εμπορευμάτων άνοδος για το πετρέλαιο, με την τιμή του αμερικανικού αργού να διαμορφώνεται πάνω από τα 62 δολάρια το βαρέλι. Σταθεροποίηση για το χρυσό στα 1.324,00 $ ανά ουγκιά. Αματάβλητη ουσιαστικά η ισοτιμία EUR/ USD στο 1,2308 το βράδυ της παρασκευής 09.03. Οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν σε 1,4% χαμηλότερα τον Ιανουάριο 2018 μετά από άνοδο 1,8% το Δεκέμβριο 2017. Στα υψηλότερα επίπεδα πολλών ετών αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το μήνα Ιανουάριο 2018, το οποίο διαμορφώθηκε στα 56,6 δις.δολάρια ,παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5%.

 

Σημείωση Geopolitics & Daily News: O Xρήστος Μάραντος είναι Οικονομικός και Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επί σειρά ετών Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Φορολογίας Τραπεζικού Ιδρύματος. Κάθε εβδομάδα στη σελίδα του Geopolitics θα δημοσιεύεται οικονομική ανασκόπηση για καλύτερη και ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και σε θέματα οικονομίας.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024