20/04/2024

Κίνα: Το Πεκίνο ψαλιδίζει την ισχύ του Τζακ Μα

Γράφει ο Γιώργος Κανελλόπουλος 

 


Το Πεκίνο θέλει τώρα να βάλει στο χέρι τα τεράστια δεδομένα του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Ant Group του Τζακ Μα, τα οποία αφορούν καταναλωτικές συνήθειες και στοιχεία πιστοληπτικής ικανότητας. Η Κίνα ουσιαστικά ζητά από την Ant να παραχωρήσει τα δεδομένα σε κρατική εταιρεία η οποία θα μπορεί να τα παρέχει σε ανταγωνιστές όπως είναι κρατικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Πρόκειται όπως όλα δείχνουν για μια ακόμη βασική κίνηση της κυβέρνησης της Κίνας να ψαλιδίσει την ισχύ της Ant Group και του ίδιου του Τζακ Μα, ο οποίος έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί από προσώπου γης από τον Οκτώβριο του 2020 όταν είχε ασκήσει δημόσια κριτική σε κρατικές τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές. Τον Νοέμβριο οι κινεζικές αρχές είχαν υποχρεώσει την Ant να βάλει φρένο στην αρχική δημόσια προσφορά της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο η οποία είχε φτάσει τα 37 δισ. δολάρια και θα ήταν η μεγαλύτερη που θα είχε γίνει ποτέ σε όλον τον κόσμο. Από τότε τα χτυπήματα κατά των εταιρειών του Τζακ Μα από τις Αρχές είναι απανωτά. Το Πεκίνο απαίτησε μεταξύ άλλων από την Ant να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων και επέβαλε πρόστιμο 2,8 δισ. δολαρίων στην Alibaba, την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου του ίδιου ομίλου που συνδέεται στενά με την Ant Group.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει ζητήσει ουσιαστικά να δημιουργηθεί μια κοινή εταιρεία (joint venture) από εγχώριες τεχνολογικές εταιρείες γίγαντες, η οποία θα έχει την εποπτεία της χρήσης των δεδομένων που συγκεντρώνονται από εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές, είχε αναφέρει το Bloomberg τον Μάρτιο. Το σχέδιο αυτό που εφαρμόζεται υπό την αιγίδα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, φαίνεται ότι έχει σαν βασικό στόχο να υπάρξει περισσότερος έλεγχος στον τεχνολογικό κλάδο της χώρας, περιλαμβανομένης και της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επικεφαλής της νέας αυτής εταιρείας θα πρέπει να οριστούν από την κυβέρνηση και οι τεχνολογικές εταιρείες θα μπορούν να είναι απλοί μέτοχοι. Τώρα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ζητά από την Ant να παράσχει τέτοια στοιχεία στις Αρχές στην κρατική εταιρεία που θα δημιουργηθεί και θα παρέχει πιστοληπτικές αξιολογήσεις, αναφέρουν πηγές των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται ότι είναι από τα πιο πολύτιμα δεδομένα ολόκληρης της αυτοκρατορίας του Τζακ Μα. Η Ant θα ήθελε αυτή να ηγηθεί της νέας εταιρείας για να έχει τον έλεγχο των δεδομένων, αλλά από την πλευρά τους οι κινεζικές αρχές αρνούνται επειδή θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σύγκρουση συμφερόντων.

Οι επιθέσεις των κινεζικών αρχών στον Τζακ Μα, ο οποίος θεωρείται ότι απέκτησε μεγαλύτερη επιρροή από όσο έπρεπε, δεν σταματούν εδώ. Στις αρχές του Απριλίου οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» είχαν αναφέρει ότι το πανεπιστήμιο της ελίτ που έχει δημιουργήσει ο Τζακ Μα, το Hupan University, το επονομαζόμενο Χάρβαρντ της Κίνας, υποχρεώθηκε να σταματήσει τις νέες εγγραφές φοιτητών. Το Hupan University έγινε γνωστό για το πρόγραμμα εκπαίδευσης που προσφέρει σε στελέχη επιχειρήσεων. Λέγεται μάλιστα ότι τόσο δύσκολο να μπει κανείς σε αυτό, όσο και το αμερικανικό Χάρβαρντ. Πηγές της βρετανικής εφημερίδας είχαν αναφέρει επίης για το θέμα ότι το Hupan θα μπορούσε να οργανώσει τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Κίνας ώστε να εργαστούν για την υλοποίηση ενός κοινού στόχου, που θα ορίζεται από τον Τζακ Μα και όχι από το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας που διατηρεί παραδοσιακά την ηγεσία στη χώρα. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιτραπεί από το Πεκίνο.

πηγή: in.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024