20/04/2024

Στα 2 τρισ. οι στρατιωτικές δαπάνες το 2020 παγκοσμίως

Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν στα 1.981 δισ. Δολάρια το 2020, σε μια αύξηση 2,6% σε πραγματικούς όρους έναντι του 2019, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε το SIPRI.

Οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες το 2020, που αντιστοιχούν μαζί στο 62% των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως, ήταν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν για 26ο συνεχόμενο έτος.

 

Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά το πρώτο έτος της πανδημίας

Η αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών ήρθε σε μια χρονιά που το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,4% (πρόβλεψη του ΔΝΤ), εν πολλοίς εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, οι στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στο 2,4% το 2020, υψηλότερα από το 2,2% το 2019. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από το 2009, την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αν και οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν παγκοσμίως, ορισμένες χώρες διέθεσαν ρητώς μέρος των προγραμματισμένων στρατιωτικών δαπανών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως η Χιλή και η Νότια Κορέα. Αρκετοί άλλοι, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία, δαπάνησαν σημαντικά λιγότερα από τις αρχικές τους δαπάνες για το 2020.

“Μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα ότι η πανδημία δεν είχε σημαντική επίπτωση στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2020”, ανέφερε ο Dr Diego Lopes da Silva, ερευνητής στο SIPRI Arms and Military Expenditure Programme. “Μένει να δούμε εάαν οι χώρες θαα συνεχίσουν αυτό το επίπεδο στρατιωτικών δαπανών εν τω μέσω δεύτερης χρονιάς πανδημίας”.

Ισχυρή αύξηση στις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες, συνεχίζεται το 2020

To 2020 οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 778 δισ. Δολάρια κατ’ εκτίμηση, αντιστοιχώντας σε αύξηση 4,4% σε σχέση με το 2019. Ως η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, οι ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 39% των συνολικών δαπανών του 2020. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών, μετά από επτά χρόνια συνεχόμενης πτώσης.

“ΟΙ πρόσφατες αυξήσεις στις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες μπορούν να αποδωθούν κυρίως στις μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, και στα διάφορα μακροπρόθεσμα projects, όπως τον εκσυγχρονισμό του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου και την προμήθεια όλων μεγάλης κλίμακας”, ανέφερε η Alexandra Marksteiner, ερευνήτρια στο SIPRI Arms and Military Expenditure Programme. “Αυτό αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες αναφορικά με τις απειλές από στρατηγικούς ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και την προσπάθεια της κυβέρνησης Trump να ενισχύσει αυτό που θεωρούσε ως εξαντλημένο στρατό των ΗΠΑ”.

Οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για 26ο συνεχόμενο έτος

Οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες, οι δεύτερες μεγαλύτερες παγκοσμίως, εκτιμώνται στα 252 δισ. δολάρια το 2020. Το ποσό αντιστοιχεί σε αύξηση 1,9% σε σχέση με το 2019 και 76% στη δεκαετία 2011-2020. Οι δαπάνες της Κίνας έχουν αυξηθεί για 26 συνεχόμενα χρόνια, στη μεγαλύτερη σερί άνοδο σε σχέση με οποιαδήποτε χώρα στη βάση δεδομένων στρατιωτικών δαπανών του SIPRI.

“H Κίνα ξεχωρίζει ως η μόνη μεγάλη χώρα με υψηλές δαπάνες παγκοσμίως, που δεν αύξησε την στρατιωτική της επιβάρυνση το 2020 παρά τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες, εξαιτίας της θετικής αύξησης του ΑΕΠ το περασμένο ΄έτος”, ανέφερε ο Dr Nan Tian, υψηλόβαθμος ερευνητής του SIPRI.

“Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των κινεζικών δαπανών αποδίδεται εν μέρει στον μακροχρόνιο εκσυγχρονισμό της χώρας και στα σχέδια επέκτασης, σύμφωνα με μια δηλωθείσα επιθυμία, να φτάσει τις υπόλοιπες μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις.

Η οικονομική κρίση οδηγεί περισσότερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να ξεπερνούν τον στόχο των δαπανών τους

Σχεδόν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ είδαν την επιβάρυνσή τους να αυξάνεται το 2020. Ως αποτέλεσμα, 12 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν το 2% ή και περισσότερο του ΑΕΠ τους για τους στρατούς τους, που αποτελεί τον στόχο της Συμμαχίας για τις δαπάνες, σε σχέση με 9 μέλη το 2019. Για παράδειγμα, η χώρα με τις όγδοες μεγαλύτερες δαπάνες παγκοσμίως, πέρασε το όριο του 2% για πρώτη φορά το 2009.

“Αν και περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ ξόδεψαν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους στους στρατούς τους το 2020, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό πιθανώς είχε να κάνει περισσότερο με την οικονομική επίπτωση της πανδημίας παρά με μια σκόπιμη απόφαση να πετύχουν τον στόχο για δαπάνες της Συμμαχίας”, δήλωσε ο Lopes da Silva.

Επίσης, οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,5% το 2020 και ανήλθαν στα 61,7 δισ. Δολάρια. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο έτος αύξησης. Παρόλα αυτά, οι πραγματικές στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας το 2020 διαμορφώθηκαν 6,6% χαμηλότερα από ό,τι ο αρχικός της στρατιωτικός προϋπολογισμός, μια μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

πηγή: Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024