29/03/2024

To Αζερμπαϊτζάν ως βιλαέτι της Τουρκίας

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Το Πάρκο Αδελφότητας Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας άνοιξε χθες  Δευτέρα στην πόλη Guba (Quba), η οποία  βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του βουνού Shahdag, σε υψόμετρο 600 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στη δεξιά όχθη του ποταμού Kudyal.

Στην τελετή έναρξης του πάρκου παρευρέθηκε και ο Τούρκος πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν, Καχίτ Μπαγκτσί, ο οποίος σημείωσε πως η ημέρα έναρξης του πάρκου δεν είναι τυχαία καθώς συμπίπτει με την 98η επέτειο από τη γέννηση του Χεϊντάρ Αλίγιεφ (πατέρα του σημερινού πρόεδρου), ο οποίος διετέλεσε για δέκα χρόνια Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και θεωρείται εθνικός ευεργέτης στη χώρα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι από το 2003, μετά το θάνατο του και αφού ο γιός  Ιλχάμ Αλίγιεφ ανέλαβε την εξουσία, ένα κύμα προσωπολατρείας αναπτύχθηκε πως το πρόσωπό του, θυμίζοντας τον τρόπο που οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν τον Μουσταφά Κεμάλ. 

 

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που το συγκεκριμένο πάρκο είναι διακοσμημένο και με τις φωτογραφίες των δυο πολιτικών, του Μουσταφά Κεμάλ και του Χεϊντάρ Αλίγιεφ, ενώ τη διακόσμηση ολοκληρώνουν αποσπάσματα από ομιλίες του Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ που έχουν ως σκοπό να επιδείξουν την σχέση των δυο χωρών, αλλά και το δόγμα One Nation Two States. 

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Αζερμπαϊτζάν εμφανίζεται ως βιλαέτι της Τουρκίας (τουρκικά: Vilayet, δηλαδή  μεγάλη διοικητική περιφέρεια) υποστηρίζοντας στην πράξη το δόγμα του παντουρκισμού, το οποίο εκφράζεται μέσα από το νεο-οθωμανισμό των ημερών Ερντογάν. Ας μη λησμονούμε πως το δόγμα του παντουρκισμού ουσιαστικά δημιουργήθηκε εκτός των Οθωμανικών εδαφών. Πατέρας του δόγματος υπήρξε ο Γιουσούφ Ακτσουρά ο οποίος ήταν Τάταρος της Κριμαίας στην εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ένα δόγμα που ενεργοποίηθηκε περισσότερο με την πτώση της ΕΣΣΔ, όταν κομμάτια της πρώην Σοβιετικής Δύναμης αυτονομήθηκαν και η όρεξη της Τουρκίας για ενεργοποίηση των περιοχών αυτών άνοιξε με στόχο τον έλεγχο των μουσουλμανικών πληθυσμών και την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

 

President of Azerbaijan, Ilham Aliyev, and President of Turkey, Recep Tayyip Erdoğan during the parade 10/12/20

Στις 10 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε βρεθεί για διήμερη επίσκεψη στο Μπακού, προκειμένου να γιορτάσει μαζί με τον Αζέρο πρόεδρο τη νίκη της χώρας του εναντίον των Αρμένιων. Μια νίκη η οποία είχε έντονα τη σφραγίδα της Τουρκίας, η οποία φρόντισε για την στρατιωτική ενίσχυση του Αζερμπαϊτζάν με drones αλλά και με μισθοφόρους από τον εμφύλιο της Συρίας και της Λιβύης. 

Personnel of the 2nd Commando Brigade (Turkey) blue berets.

 

Οι εικόνες της στρατιωτικής παρέλασης μπροστά στον Τούρκο πρόεδρο αλλά και η συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων σ΄αυτή αποδείκνυαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο, πως η Τουρκία θεωρεί το Αζερμπαϊτζάν ως ένα σύγχρονο βιλαέτι. Εξάλλου οι τακτικές των Αζέρων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της πολεμικής σύγκρουσης με τους Αρμένιους, δε διέφεραν και πολύ από τις αντίστοιχες τακτικές των Τούρκων στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων. Εξάλλου, ποιο άλλο, πολιτισμένο έθνος, μετά από πολεμική σύγκρουση θα έφτανε στο σημείο να προχωρήσει σε μια τόσο υβριστική πράξη, εκθέτωντας κράνη αλλά και ομοιώματα πεσόντων Αρμενίων στρατιωτών; 

 

 

(Σημείωση: η ντροπιαστική αυτή έκθεση άνοιξε τον προηγούμενο μήνα στο Μπακού και εκτίθενται κράνη νεκρών Αρμένιων στρατιωτών αλλά και ομοιώματα πεσόντων. Την εγκαινίασε μάλιστα και ο Αζέρος πρόεδρος) 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024