19/04/2024

Μια «πρόβλεψη υψηλού ρίσκου, χαμηλών πιθανοτήτων» για την Ελλάδα

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Ας κάνω και μια σκέψη που εντάσσεται περισσότερο σε αυτό που λέμε «πρόβλεψη υψηλού ρίσκου, χαμηλών πιθανοτήτων».

Δεδομένα:

– Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και έχει συνάψει μεγάλες συνεργασίες και συμμαχίες με χώρες της Μ.Ανατολής.

– Η Ελλάδα θεωρείται ως «μελλοντικός παίκτης» ενεργειακού περιβάλλοντος από τις παραπάνω χώρες αλλά και από τις χώρες του Δυτικού Κόσμου.

– Η Ελλάδα βρίσκεται εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, διαθέτει ικανή γεωγραφική θέση ως γέφυρα Ευρώπης-Αφρικής και Ασίας.

– Η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας με μεταναστευτικό. Ο πληθυσμός των παράνομων μεταναστών έχει δημιουργήσει μάλιστα και μια σκιώδη κοινωνία η οποία έχει ήδη πολιτογραφηθεί αλλά δεν είναι σε κανένα σημείο όμοια με την εθνική Ελληνική κοινωνία.

– Η Ελλάδα έχει σοβαρούς εχθρούς βορειοδυτικά και ανατολικά των συνόρων της. Οι χώρες αυτές έχουν σαφείς σχέσεις και συνδέσεις με οργανωμένο έγκλημα και τρομοκρατία θρησκευτικού χαρακτήρα.

Ως χώρα, η Ελλάσα διαθέτει ισχυρό ένοπλο δυναμικό, σαφείς συμπαγείς και στέρεες σχέσεις με θεσμούς ανά τον πλανήτη. Διαθέτει μια τεχνολογική ικανότητα (χρήζει βελτίωσης αλλά γίνονται βήματα), ενώ έχει ακόμα ένα ομογενή εθνικό πυρήνα και γενικά ένα λειτουργικό κρατικό μηχανισμό.

Τα παραπάνω, ως στοιχεία αναφοράς αναδυκνείουν την χώρα μας σε παράγοντα εξελίξεων σύντομα. Ήδη άλλωστε αναγνωρίζεται από ΗΠΑ (με δημόσιες δηλώσεις και πράξεις στρατιωτικής στήριξης), ενώ και άλλες χώρες αναγνωρίζουν τον ρόλο της Ελλάδος. Μαζί όμως με τα θετικά, αρχίζουν και τα αρνητικά.

Χώρες που στο παρελθόν κινήθηκαν ως εξελικτικός παράγοντας, αν δεν είχαν συνοχή, μεγάλη ισχύ και κυρίως σοβαρό πλαίσιο εσωτερικής ασφάλειας, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από εσωτερικές απειλές. Παράδειγμα αποτελεί η Ουκρανία. Μια χώρα που σιγά σιγά είχε αρχίσει και ανέβαζε ρόλο ισχύος σε θέματα ενεργειακού ελέγχου. Την κατάληξη την γνωρίζουμε καθώς πλέον αποτελεί μήλον έριδος μεταξύ ΝΑΤΟ/ΗΠΑ και Ρωσίας. Σήμερα, σχεδόν εξορισμού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διχοτομημένη. Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε, χρησιμοποιήθηκαν εσωτερικές διαφωνίες, πράσινα ανθρωπάκια, δηλώσεις και κινήσεις δόλου από την δύση κοκ.

Δεύτερη χώρα που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, είναι η περίπτωση της Αρμενίας με το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Χρόνια η διαφωνία και το πρόβλημα στη περιοχή. Όλως περιέργως όμως το πρόβλημα έγινε πολύ μεγάλο και κατέληξε σε σύρραξη μετά τις εξελίξεις για τον Nord Stream 2 που μετά το μπλοκ ανέβασε τις αξίες άλλων αγωγών (BTC – NKR).

Ας φτάσουμε τώρα και στην περίπτωση της Ελλάδας. Είμαστε το νέο υποψήφιο μέλος για το ενεργειακό. Μάλιστα με κυρίαρχο ρόλο, καθώς όταν όλα εξελιχθούν ως πρέπει, η Ελλάδα θα ορίζει σημαντικό μέρος παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Μαζί της θα είναι το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ιταλία (πιθανώς η τελευταία). Τέσσερις χώρες που ήδη βιώνουν προβλήματα (παρατηρήστε λίγο ό, τι συμβαίνει με εσωτερικές αναταραχές, μεταναστευτικό και φυσικά απειλές από Τουρκία προς τις 3 εκ των 4).

Το υψηλής επίπτωσης ρίσκο λοιπόν για εμάς είναι πώς, ενδεχομένως, μια εσωτερική υποκίνηση ταραχών να έχει μεγάλη βάση. Με όχημα οποιουσδήποτε θεωρήσουν πώς μπορούν να γίνουν αιχμής του δόρατος μιας τέτοιας ενέργειας. Η αναταραχή σε μια χώρα  διευκολύνει πολύ διαπραγματεύσεις μαζί της σε διάφορα θέματα, καθώς η εστίαση είναι στην εσωτερική σταθερότητα και όχι στην αποκομιδή συμφερόντων για τους πολίτες της. Οι πιθανότητες ίσως να είναι λίγες για την Ελλάδα,  κυρίως λόγω πολλών στοιχείων που ήδη έχουν αναφερθεί (εθνικός πυρήνας, ισχυρή δύναμη άμυνας κ.α.). Αυτό όμως δεν τις καθιστά και αδύνατες,  αν κρίνει κάποιος από τα αρνητικά στοιχεία (εισβολή παράνομων μεταναστών και απειλές από εχθρούς γύρω μας).

Μήπως ήρθε, λοιπόν, η ώρα να δούμε λίγο πιο συγκροτημένα το δόγμα εθνικής ασφαλείας εντός και εκτός συνόρων με συνάφεια σε  καταστάσεις που θα διαμορφωθούν, και όχι ευκαιριακά αντιμετωπίζοντας ό,τι συμβαίνει σήμερα; Αλήθεια ο εθνικός σύμβουλος ασφαλείας, έχει συγκαλέσει εκπροσώπους κάθε υπουργείου αλλά και αντιπροσώπους άλλων κομμάτων σε μια ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ συνεδρίαση για αυτά τα πράγματα αλλά και συναφή ζητήματα;

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024