25/04/2024

Η εξελισσόμενη φύση της στρατιωτικής διπλωματίας της Κίνας: από επισκέψεις σε εμβόλια

Meia Nouwens
International Institute for Strategic Studies

Η συνεργασία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, σηματοδοτεί έναν αυξανόμενο ρολό για τον στρατό στις διπλωματικές δραστηριότητες της Κίνας.

Ιστορικά, ο PLA διαδραμάτισε έναν μικρό ρόλο στην κινεζική εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, μετά από μια πιο εθνικιστική και διεκδικητική κινεζική εξωτερική πολιτική, ο ρόλος του PLA έχει αναπτυχθεί για να εξυπηρετήσει τόσο στρατηγικούς όσο και επιχειρησιακούς στόχους και έχει φτάσει σε νέα υψηλά, στο πλαίσιο της πανδημίας.

Η military-to-military ενασχόληση σε σχέση με τον κορονο¨ίό, έλαβε χώρα εντός ενός ευρύτερου πλαισίου των διευρυμένων διπλωματικών προσπαθειών του Πεκίνου για τη βελτίωση της φήμης της Κίνας παγκοσμίως, μετά από την αρχική καθυστερημένη και λανθασμένη ανταπόκριση στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού το 2020.

Τα διαθέσιμα στο ευρύ κοινό στοιχεία, δείχνουν πως η στρατιωτική διπλωματία του Covid-19 ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, όταν ο PLA έστειλε προστατευτικό εξοπλισμό και ρουχισμό στο Ιράν. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο PLA ξεκίνησε να δωρίζει εμβόλια κατά του Covid-19 σε ξένους στρατούς. Η εμβολιαστική βοήθεια του PLA σε 13 χώρες παγκοσμίως, εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική προσπάθεια από την κινεζική κυβέρνηση αλλά μέχρι στιγμής ήταν πολύ μικρότερη σε κλίμακα.

Μεταξύ Μαρτίου 2020 και Απριλίου 2021, ο PLA έχει παράσχει στρατιωτική ιατρική βοήθεια ή χορηγίες, σε 56 χώρες ανά τον κόσμο και μια ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.Σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από δύο, οι ιατρικές διπλωματικές δραστηριότητες του PLA  κατευθυνόταν σε χώρες που ανήκαν στην πρωτοβουλία Belt and Road (BRI). Γεωγραφικά, ο PLA ασχολήθηκε κυρίως με χώρες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και της Αφρικής.Η εστίαση στη διπλωματία των χωρών της BRI και του Νότου, επίσης αντανακλά το ευρύτερο διπλωματικό αφήγημα της Κίνας και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής.

Οι δραστηριότητες του pLA συνήθως εντάσσονται στο αφήγημα του “υπεύθυνου συμμετόχου”, το οποίο η Κίνα επιδιώκει να προάγει μέσω της διπλωματικής αστικής βοήθειας. Είναι πιθανό ο PLA να επιδίωξε να συνεργαστεί με στρατούς όποτε μπορούσε και εστίασε σε χώρες με τις οποίες απολάμβανε ήδη φιλικές σχέσεις, αντί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική διπλωματία του pLA για να καθιερώσει νέες στρατηγικές σχέσεις.

Οι στρατιωτικές διπλωματικές δραστηριότητες του PLA σε σχέση με τον κορονοϊό, δείχνουν ότι θα διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην εξωτερική διπλωματία της Κίνας, σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου Xi.

 

Ολόκληρη η αναφορά για τη στρατιωτική διπλωματία της Κίνας ΕΔΩ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024