29/03/2024

Το «μετά του μετά» από τον πόλεμο στο Ισραήλ με τη Χαμάς

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς*

Οι ισραηλινές κινήσεις εναντίον Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πυροδότησαν τα μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών από τη Χαμάς, η οποία μάλλον κερδίζει διεκδικώντας τον μανδύα της αντίστασης στην Ιερουσαλήμ. Ο Νετανιάχου κερδίζει δημιουργώντας μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να του δώσει άλλη μια παράταση στη πρωθυπουργία. Η αμερικανική επιρροή είναι οριακή. Ο Μπάιντεν δεν θέλει να του ασκηθεί εσωκομματική κριτική. Η Ουάσιγκτον δεν μιλά με τη Χαμάς, αλλά μπορεί να ασκήσει πίεση μέσω του Κατάρ ή της Αιγύπτου. Έχοντας πληρώσει ένα τίμημα σύμφωνα με τη διεθνή γνώμη, το Ισραήλ θα θέλει να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους προτού σταματήσει, όμως κατά πόσο μπορεί να το επιτύχει;

Τα ισραηλινά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων είναι πρωτοποριακά. Παρότι κάποιοι πιστεύουν ότι στοχεύουν πολίτες, όπως ισχυρίζονται τα μέλη της Χαμάς, προειδοποιούν προτού βομβαρδίσουν μη στρατιωτικές δομές, αλλά η Γάζα είναι ένα τόσο πυκνοκατοικημένο μέρος, ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος πολεμιστής πιθανότατα και άθελά του θα σκότωνε πολίτες. Ο βομβαρδισμός των υπόγειων σηράγγων της Χαμάς σε κατοικημένες περιοχές διασφαλίζει την κατάρρευση των υπόγειων κατασκευών.

Η μάχη στο Ισραήλ μεταξύ Αράβων και Εβραίων πολιτών είναι νέα και σημαντική. Το κέντρο βάρους αυτής της σύγκρουσης έχει μετακινηθεί από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ εντός της Πράσινης Γραμμής και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι επιτυχημένες ισραηλινές προσπάθειες για τον μετριασμό της απειλής δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν την τελευταία φορά. Η Παλαιστινιακή Αρχή και τα κράτη του Κόλπου είναι εντελώς απροετοίμαστοι. Ο Μαχμούντ Αμπάς απογοήτευσε τους Παλαιστινίους αναβάλλοντας τις εκλογές που έχουν αναβληθεί πολλές φορές. Τα κράτη του Κόλπου απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν τις νεοσύστατες σχέσεις τους με το Ισραήλ για την προστασία των Παλαιστινίων. Το Ιράν θα κυριαρχήσει με τους Παλαιστινίους για την υποστήριξη της αντίστασης.

Οι μάχες έχουν υπονομεύσει την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ. Ήταν ήδη προβληματική με τους Δημοκρατικούς λόγω της κατάφωρης προτίμησής του για τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Νετανιάχου κατάφερε να προκαλέσει ακόμη και τους ένθερμους υποστηρικτές να αντιταχθούν σε αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα. Ο Μπάιντεν έδωσε στον Νετανιάχου πολλά περιθώρια ελιγμών, αλλά έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Οι Αμερικανοεβραίοι έχουν βαρεθεί. Δεν τους αρέσει η Χαμάς, αλλά επίσης δεν θέλουν να υποστηρίξουν ένα Ισραήλ που προκαλεί δεκάδες αμάχους στη Γάζα καθημερινά, αντιμετωπίζοντας διαφορετικά Εβραίους και Άραβες πολίτες, και επιτίθεται στους λάτρεις στο Όρος του Ναού.

Κλείνοντας, το Ισραήλ θα επωφεληθεί από την καταστροφή της ηγεσίας, της υποδομής και του εξοπλισμού της Χαμάς στη Γάζα, αλλά τα περισσότερα από τα παραπάνω σημεία υποδηλώνουν ότι το πολιτικό έδαφος αλλάζει ενάντια στο Νετανιάχου, αν όχι στο Ισραήλ. Τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια μετά από αυτόν τον πόλεμο. Οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, οι Εβραίοι στις ΗΠΑ, η δημοκρατική ηγεσία στον Λευκό Οίκο, τα κράτη του Κόλπου και άλλοι θα έχουν μετατοπίσει τις συμπάθειές τους αισθητά προς την παλαιστινιακή κατεύθυνση, όχι βέβαια προς τη Χαμάς. Τελικά, το χάσμα μεταξύ της ισραηλινής εβραϊκής κοινής γνώμης και του υπόλοιπου κόσμου διευρύνεται. Το Ισραήλ μπορεί να κερδίζει τον πόλεμο, αλλά φαίνεται να χάνει κρίσιμο στρατηγικό έδαφος.

 

*Ο Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Τσαϊλάς ΠΝ δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, είναι μέλος και ερευνητής του Ινστιτούτου για την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024