23/04/2024

Εκλογές στη Συρία

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) οι κάλπες στη Συρία για τις προεδρικές εκλογές, με την επανεκλογή για τέταρτη θητεία του Μπασάρ αλ Άσαντ να θεωρείται σίγουρη. Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19:00 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα σε 48 ώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών οι ψηφοφόροι είναι λίγοι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια, όμως στην πραγματικότητα ο αριθμός ενδέχεται να είναι μικρότερος. 

Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος τρεις υποψήφιοι. 

 

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, νυν πρόεδρος της Συρίας (2000-σήμερα) και υποψήφιος του κόμματος Μπάαθ.

Ο Mahmoud Ahmad Merai, επικεφαλής της Συριακής Αραβικής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Μετώπου της Αντιπολίτευσης του 2016. Ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, συμμετείχε στη διαπραγματευτική διαδικασία στη Γενεύη. Θεωρείται ότι έχει την εύνοια της Δύσης.

Ο Abdallah Sallum Abdallah, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Σοσιαλιστικού Ενωτικού Κόμματος, ντόπιος της πόλης Azaz, που τώρα ελέγχεται από φιλο-τουρκικούς μαχητές. Θεωρείται ότι έχει την εύνοια της Τουρκίας.

Για τον Άσαντ, αυτές θα είναι οι τελευταίες εκλογές. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Συρίας που εγκρίθηκε το 2012, το ίδιο άτομο δεν μπορεί να υπηρετήσει ως πρόεδρος για δύο συνεχόμενες θητείες.

Ο Άσαντ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 2014 με 88% των ψήφων, θα κερδίσει προφανώς αυτή τη φορά και θα ηγηθεί της χώρας μέχρι το 2028 – όπως προαναφέραμε ανέλαβε το 2000 και η οικογένειά του κυβερνά τη χώρα από τότε που ο πατέρας του Χαφέζ αλ-Άσαντ ανέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία το 1970.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως το 1982, ο Χαφέζ αλ-Άσαντ συνέτριψε την σουνιτική εξέγερση της μουσουλμανικής Αδελφότητας στη πόλη Χάμα, σκοτώνοντας περίπου τριάντα χιλιάδες άτομα. Το γεγονός αυτό δεν ξεχάστηκε από τους Σουνίτες, οι οποίοι βρέθηκαν απέναντι του το 2011 όταν από μια λαϊκή εξέγερση ξεκίνησε ο εμφύλιος στη χώρα.

Ο Άσαντ και η οικογένεια του ανήκουν στους Αλαουίτες, γνωστούς παλαιότερα ως Νουσαϊρίτες ή Ανσαρίτες, τους οποίους οι Σουνίτες δεν θεωρούν ότι ανήκουν στο Ισλάμ.

Ωστόσο, όπως έγινε πριν από επτά χρόνια, αυτές οι εκλογές είναι απίθανο να αναγνωριστούν ευρέως από τη διεθνή κοινότητα. Την ίδια άποψη έχει και η συριακή αντιπολίτευση η οποία σήμερα οργανώνει συγκεντρώσεις στην επαρχία Νταράια ενάντια στην επικείμενη έκφραση βούλησης. Παρόμοιες εκδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο στην επαρχία Ιντλίμπ.

 

Φωτογραφία από twitter @Dannymakkisyria

 

Αν και ο νυν πρόεδρος θεωρεί σίγουρη τη νίκη, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις όποιες αντιδράσεις και γι΄αυτό διάλεξε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην πόλη Ντούμα, δέκα χιλιόμετρα από τη Δαμασκό.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία καθώς η Ντούμα υπήρξε σημαντική περιοχή και αποτέλεσε θέατρο πολλών διαδηλώσεων κατά της συριακής κυβέρνησης και ένοπλων συγκρούσεων. (Ας μην ξεχνάμε και την επίθεση με χημικά τον Απρίλιο του 2018).

Η περιφέρεια της Ντούμας και της Χαράστα, περιοχές όπου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου δρούσαν οι αντικυβερνητικές δυνάμεις από τις τάξεις των οποίων ξεπήδησαν οι φανατικοί του DAESH, κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές για το ποσοστό επικράτησης του Άσαντ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα εκλογικά κέντρα λόγω του φόβου των προκλήσεων και των τρομοκρατικών επιθέσεων.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024