20/04/2024

Ελληνοτουρκικές σχέσεις – σκέψεις με αφορμή την επίσκεψη Τσαβούσογλου

 

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης

 

Μετά τη χθεσινή «ιδιωτική επίσκεψη» του Τούρκου ΥΠΕΞ  Mevlüt Çavuşoğlu στη Θράκη και το δείπνο που του παρέθεσε χθες το βράδυ στην Αθήνα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρατίθενται 5 σκέψεις που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών:

  1. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν ένα από τα κυριότερα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Έτσι η επίσκεψη του Τούρκου υπ.Εξ στην πατρίδα μας, έχει ιδιαίτερη σημασία. Ένας από τους λόγους είναι η τάση που παρουσιάζει η τουρκική εξωτερική πολιτική στην Μεσόγειο (κεντρική και ανατολική, εννοώντας από τη Λιβύη ως την λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου) να αποσταθεροποιεί την ευρύτερη γεωπολιτική γειτονιά της Τουρκίας, με σκοπό να κερδίσει κάτι.
  2. Είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί εάν η επίσκεψη αυτή του Τούρκου υπ.Εξ έχει αυτό τον στόχο. Όταν κανείς ασχολείται με την μελέτη της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος προτείνεται να έχει κατά νου ότι κάποιο ανατολίτικο αλισβερίσι ετοιμάζεται. Μεταξύ ποιων δρώντων θα πραγματοποιηθεί αυτό παραμένει άγνωστο.
  3. Ένας τομέας εφαρμογής αυτού του αλισβερισιού , δηλαδή της άσκησης της παραδοσιακής διπλωματίας από τον επικεφαλής της τουρκικής πολιτικής εκτός των συνόρων της, είναι η επίσκεψη σε «ευαίσθητες περιοχές». Ποιες είναι αυτές; Συνήθως οι παραμεθόριες περιοχές. Εκεί ο διπλωμάτης, ο οποίος προστατεύεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δύναται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με κατοίκους της περιοχής και να επιδιώξει την πολιτική , οικονομική και πολιτισμική σύνδεση τους με τη χώρα του.
  4. Στην Ελλάδα μια τέτοια περιοχή είναι αυτή που περιλαμβάνει 3 περιφερειακές Ενότητες, που βρίσκονται πλησίον των ελληνοτουρκικών συνόρων. Εκεί διαβιεί επιπλέον μουσουλμανική μειονότητα. Ας δούμε όμως στο πολιτισμικό κομμάτι που ανήκουν αυτοί οι κάτοικοι. Ανήκουν στους Μουσουλμάνους Σουνίτες Αλεβίτες. Άρα ανήκουν σε μια θρησκευτική ομάδα. Δεν ανήκουν σε μια εθνική ομάδα, σε μια εθνική μειονότητα δηλαδή.
  5. Καταλήγοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια ζητήματα δεν επιλύονται με την χρήση της νομικής επιστήμης, αλλά με την εφαρμογή πολιτικής. Αυτό σχετίζεται με την αδυναμία της επιστημονικής κοινότητας να ορίσει επακριβώς τι είναι μειονότητα. Έτσι, στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, η πολιτική λαμβάνει την θέση της Νομικής, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις προκλήσεις της γείτονος στο Αιγαίο. Μήπως στην περιοχή του Πόντου, των παραλίων της Μικράς Ασίας και όλης της Ανατολίας υπάρχουν κρυπτοχριστιανοί; Μήπως υπάρχουν Τούρκοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι; Μήπως Έλληνες Μουσουλμάνοι;

 

*Φοιτητής τμήματος  ΒΣΑΣ/ΠΑΜΑΚ

 

Σημείωση: Στη φωτογραφία, την οποία ανέβασε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου στο λογαριασμό του στο Twitter, πραγματοποεί συνάντηση με μέλη της οργάνωσης BTTADK, η οποία αποτελεί το βραχίωνα της Τουρκίας στην Ελλάδα. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024