16/04/2024

Μαφία και σουρεαλισμός στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας

Γράφει ο Δημοσθένης Ζιούλης 


Είχαμε ξαναγράψει ότι πέραν των άλλων η αλβανική πολιτική σκηνή προσφέρει και στοιχεία προσέγγισης από καλλιτεχνική οπτική. Λόγω ίσως του γεγονότος ότι ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα διατείνεται ότι είναι μοντέρνος εικαστικός.

Τις δε εικαστικές του αντιλήψεις και εκφράσεις τις έχει υλοποιήσει στις χρωματικές επιλογές για τις προσόψεις των κτιρίων στα Τίρανα όσο ήταν Δήμαρχος και πλέον, δημιουργεί ανάλογα σουρεαλιστικά παράγωγα στη σφαίρα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και στο εσωτερικό.

Η ξαφνική του επίσκεψη στην Τουρκία ενέχει στοιχεία μαφιόζικης συναλλαγής αλλά και πολιτικού σουρεαλισμού. Η φωτογραφία που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας μέσα απ’ τα σουλτανικά ανάκτορα της Άγκυρας, αναπαράγεται  και από το πρακτορείο Anadolu.  Η λεζάντα του ίδιου ήταν μονολεκτική: «Φίλοι». Στο διάδρομο είναι ο Έντι Ράμα με τον καθοδηγητή του Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων συνοδεύει τη φωτογραφία με την είδηση ότι η συνάντηση τους ήταν αυστηρά μεταξύ των δύο. Ως εκ τούτου το συμπέρασμα που συνάγεται δεν είναι απλά το βάθος της σχέσης του Ράμα με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά όπως η φωτογραφία δείχνει ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει τεράστια άνεση μέσα στα παλάτια του σουλτάνου της Τουρκίας και χαλίφη της βαλκανικής.

Τέτοιες συναντήσεις αυστηρά μακριά απ’ το φως της δημοσιότητας δεν αφορούν τις σχέσεις κρατών αλλά μάλλον οργανώσεων της παρανομίας. Ακόμη και ο Χότζα που επισκέπτονταν τον πατέρα Στάλιν, παρόλο που είχε απολύτως νομιμοποιήσει την υποταγή και τυπικά, δεν είχε ποτέ ανάλογη άνευ μάρτυρα συνάντηση.

Ο σουρεαλισμός έγκειται στην πολιτική οπτική και συγκυρία. Από πλευράς της ΕΕ έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης για Αλβανία και Σκόπια. Επί το πλείστον Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν εντόνως εκφράσει τις ανησυχίες τους για την σχέση των Τιράνων με την Άγκυρα.

Πηγή: Tachydromos

Eπιμέλεια: Geopolitics Editorial Team 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024