29/03/2024

Oι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία

1. Η αντιπροσωπεία της αυτόνομης διοίκησης της βορειοανατολικής Συρίας συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Linde στη Στοκχόλμη κατόπιν επίσημης πρόσκλησης. Στη συνάντηση συζητήθηκε η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η υποστήριξη της Αυτόνομης Διοίκησης, καθώς και οι παραβιάσεις της Τουρκίας.

2. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την αποστολή 17.500 δόσεων εμβολίων Covid-19 στις περιοχές αυτόνομης διοίκησης από τις 203.000 δόσεις που παραδόθηκαν στη Συρία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας COVAX.

3. Αρκετοί μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ενέδρα των τζιχαντιστών IS στην περιοχή al-Biraat, δυτικά της Παλμύρας.

4. Η παροχή νερού προς την πόλη Hasaka και τους γύρω οικισμούς διακόπηκε λόγω της αναστολής της λειτουργίας του αντλιοστασίου Alluk που τροφοδοτεί την περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη Ras al-Ain.

5. Άγνωστα άτομα πυροβόλησαν στη στρατιωτική θέση του 4ου τμήματος SAA στον οικισμό. Nahj στην επαρχία Dar’a. Η επίθεση σκότωσε έναν υπολοχαγό.

6. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις (κεντρική φωτογραφία) έχουν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους άνω των 5 χιλιομέτρων στον δρόμο Bab Al Hawa για να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο να σταματήσει η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών στη βόρεια Συρία. 

7. Η πολιτοφυλακή των ΗΠΑ Κουρδιστάν SDF / YPG φέρνει νέες ενισχύσεις στην πόλη Hasaka. Για τρεις ημέρες υπάρχει ένταση μεταξύ των Κούρδων και των δυνάμεων του στρατού της Συρίας  (NDF).

8. Ο  Πρόεδρος Άσαντ  συναντά τον Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για να συζητήσουν στρατηγικά θέματα, ειδικά τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία αλλά και ζητήματα οικονομίας και να προετοιμαστούν για τις συνομιλίες της Αστάνα που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

9. Ο 119ος γύρος του μηνιαίου φεστιβάλ αγορών «Made in Syria», που διοργανώθηκε από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δαμασκού και την ύπαιθρο, άνοιξε την Πέμπτη στο al-Jala’a Sports Hall, με τη συμμετοχή περισσότερων από 130 τοπικών βιομηχανικών εταιρειών.

10.Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής, σε συντονισμό και συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις τις οποίες χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, συνέχισαν τις επιχειρήσεις λεηλασίας γης, κατάσχεσης σπιτιών και περιουσιών και οικοδόμηση οικιστικών μονάδων για να στεγάσουν τους τρομοκράτες πιστούς σε αυτούς. και τις οικογένειές τους στο πλαίσιο μιας συστηματικής δημογραφικής αλλαγής στην περιοχή.

 

Γιώτα Χουλιάρα 

Geopolitics Editorial Team 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024