29/03/2024

Επίσκεψη του εξ απορρήτων του Ερντογάν στα Τίρανα

Γράφει ο Δημοσθένης Ζιούλης 

 

Ο ο εξ απορρήτων του Προέδρου της Τουρκίας και Εκπρόσωπος Τύπου του Ρετσέπ Τάγιπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Τίρανα.

Πρόκειται μάλλον για πολύ ειδική αποστολή με στόχο, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας.

Έχει σημασία να αναφερθεί το πλαίσιο της επίσκεψης ότι στην περιοχή βρίσκεται ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα Φίλιπ Ρίκερ για επίσημες επαφές με  την αλβανική ηγεσία αλλά και για συμμετοχή στο Φόρουμ των Πρεσπών καθώς και ο αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, αρμόδιος για τα Βαλκάνια. 

Ο Ιμπραήμ Καλίν επεσήμανε σε δηλώσεις του που αναπαράγουν τα τουρκικά ΜΜΕ ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Αλβανίας ισούται με την ασφάλεια της Τουρκίας και η ασφάλεια και ακεραιότητα της Αλβανίας με τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Ο Τούρκος επίσημος απεσταλμένος δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος από τις συνομιλίες στα Τίρανα με τον Αλβανό Πρωθυπουργό για ζητήματα που άπτονται θέματα άμυνας κι ασφάλειας, καταπολέμησης τρομοκρατίας και σταθερότητας, οργανωμένου εγκλήματος και ναρκωτικών και στρατιωτικής βιομηχανίας και εξοπλισμών.

Προφανώς, όταν μιλούν για τρομοκρατία οι Τούρκοι εννοούν την οργάνωση ΦΕΤΟ (FETÖ) του Γκιουλέν, την οποία η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική. Μάλλον δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση των αλβανικών αρχών σε θέματα υποταγής στη ΜΙΤ αλλά και στη σύλληψη και απέλαση μελών του δικτύου Γκιουλέν. Ας σημειωθεί ότι προ ημερών ο Πρόεδρος των Ιμάμηδων της Τουρκίας και επικεφαλής της ισχυρότατης Διεύθυνσης Θρησκευτικών της Τουρκικής Προεδρίας, Dinayet, Ακίνζ, ο άνθρωπος που σήκωσε τη σπάθα στην Αγία Σοφία, επισκέφθηκε Σκόπια και Πρίστινα, αλλά όχι τα Τίρανα.  Τουρκικά ΜΜΕ όπως αναπαράγουν αλβανικά μέσα στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι Ιμπραχίμ Καλίν και Έντι Ράμα συζήτησαν και τις λεπτομέρειες του προγράμματος της  επισήμης  επίσκεψης τους επόμενους μήνες του Τούρκου Προέδρου στην Αλβανία.

 

Πηγή: Tachydromos.org

========================================================================================

 

Σχόλιο Geopolitics and Daily News: Η Αλβανία έγινε ο τελευταίος πελάτης του μαχητικού αεροσκάφους Bayraktar της Τουρκίας, το οποίο έχει αγοράσει ήδη το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Ουκρανία και αναμένεται να αγοράσει και η Πολωνία βάσει  πρόσφατης συμφωνίας. Το ενδιαφέρον της Αλβανίας για την απόκτηση των TB2 Bayraktar έγινε επίσημο αφού το κοινοβούλιο της χώρας διέθεσε επιπλέον προϋπολογισμό άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ για τέτοιες προμήθειες. Η έγκριση ήρθε μετά την επίσκεψη στην Τουρκία του υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Μπίλνταρ Σουτσί, ο οποίος συνοδευόταν και από στρατιωτική αντιπροσωπεία. 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024