28/03/2024

Λόιντ Όστιν, η ψύχραιμη φωνή στην αμερικανική πολιτική

Secretary of Defense Lloyd J. Austin III delivers remarks to Department of Defense personnel, with President Joe. Biden and Vice President Kamala Harris, the Pentagon, Washington, D.C., Feb. 10, 2021. (DoD photo by Lisa Ferdinando)

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ο Λόιντ Όστιν είναι ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ με πλούσια στρατιωτική καριέρα.  Ο Όστιν έχει μέχρι σήμερα μια στρατηγική σε πολέμους,  η οποία προβλέπει χτυπήματα στο « κεφάλι του αντιπάλου», δηλαδή στην εξόντωση των υψηλών αξιωματούχων του αντιπάλου, με σκοπό να μπορέσει να είναι όσο πιο κυρίαρχος γίνεται.

Ο  Όστιν  έγινε γνωστός κυρίως από τη δράση του στο Ιράκ, ως επικεφαλής της Multi National Force. Εκεί ο Όστιν,  με υπασπιστή τον Ταγματάρχη  Άλλεν,  έριξε βάρος σε 4 τομείς:

 1) Τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας με στοχευμένες επιδρομές  εναντίον στόχων υψηλής αξίας, χωρίς όμως το αμερικανικό τμήμα της Multi National Force  να εμπλέκεται ενεργά σε επιχειρήσεις. Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι το 2008 στη Multi National Force  η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων του αμερικανικού στρατού ήταν από την εθνοφρουρά, δηλαδή μονάδες καθαρά για αμυντικό αγώνα

2) Προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο Ιράκ

3) Συνεργασία με τις ΜΚΟ

4) Πολιτική σταθερότητα

Αυτά τα πέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό,  ενώ και η αποχώρηση της United States Forces – Iraq  την οποία οργάνωσε με τον υπασπιστή του, τον ταγματάρχη  Άλλεν, έγινε υποδειγματικά και χωρίς προβλήματα. Η όλη επιχείρηση ολοκληρώθηκε το 2011. Ο ίδιος αποχώρησε μαζί με τη τελευταία αμερικανική φάλαγγα που αποτελούνταν από 100 οχήματα και 500 αμερικανούς στρατιώτες.

 

Col. Lloyd Austin, III, commander of the 3rd Brigade, 505th Parachute Infantry Regiment, US Army, answers an intelligence call inside the Tactical Operations Center (TOC).

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που είχαν λάβει χώρα,  ο Όστιν δεν μπόρεσε δυστυχώς να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ των Σουνιτών και των Σιιτών. Ο εμφύλιος πόλεμος που είχε αρχίσει αμέσως μετά τη διάλυση του κόμματος Μπάαθ και την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσείν ήταν κάτι που διαρκούσε ακόμα και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ. Σε αυτό το ζήτημα της συμφιλίωσης των δυο ομάδων, ο Όστιν δεν έδρασε σε βάθος.  Το 2013 ήταν διοικητής της Centcom, ένα χρόνο μετά βρέθηκε αντιμέτωπος με τη πρόκληση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο από τον Ιούλιο του 2014 είχε καταλάβει τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, ενώ η γενοκτονία των Κούρδων  Γεζίντι,  προκαλούσε τεράστια ανησυχία στις ΗΠΑ. Ο Όστιν ως διοικητής της Centcom μετά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβριο του 2014 διατάχτηκε να χαράξει τη στρατηγική της βορειοατλαντικής συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών.

Κατά την γνώμη μου,  είναι ο πρωτεργάτης της νομιμοποίησης των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ. Καθώς ήταν αυτός ο οποίος δημιούργησε τη Combined Joint Task Force,  ένα σχηματισμό που αποτελούνταν από 19 χώρες με 9.000 άντρες εκ των οποίων οι 4.000 Αμερικανοί. Ο συνασπισμός αυτός έδρασε τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Η στρατηγική του στρατηγού τότε Όστιν ήταν στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές με σκοπό τη διακοπή των πηγών χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ταυτόχρονα και επιδρομές με σκοπό την εξόντωση υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης.

Ήταν μια στρατηγική που έβρισκε σύμφωνο και τον  τότε πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα,  καθώς αυτό εξασφάλιζε την  περιορισμένη παρουσία του αμερικανικού στρατού στη χώρα. Ο Όστιν είναι ο στρατηγός ο οποίος  εγκαινίασε τη στρατηγική  στο πόλεμο των κοινών αεροπορικών και ναυτικών επιδρομών, σε συνδυασμό με τις ειδικές επιχειρήσεις, και φυσικά με την εκπαίδευση του στρατού και των ενόπλων ομάδων με τις οποίες συνεργαζόταν.

Χάρη στη στρατηγική που εφάρμοσε,  οι Κούρδοι πλέον της Συρίας αλλά και του Ιράκ (Πεσμεργκά ) αποτελούν αξιόλογες δυνάμεις.

Ως υπουργό άμυνας των ΗΠΑ φαίνεται ιδιαίτερα προσγειωμένος και πολύ προσεκτικός, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος και για αυτό το λόγο δεν τον επιδιώκει. Δεν κάνει εν βρασμώ κινήσεις, κάνει προσεκτικές ενέργειες. Στηρίζει το Ισραήλ λεκτικά και από την  πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός άμυνας αυτό το έχει καταστήσει σαφές.  Το αποδεικνύει με στοχευόμενα χτυπήματα, χωρίς όμως να θέλει να προκαλέσει πόλεμο με το Ιράν.  Επί υπουργίας του,  παρότι οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ αλλά και η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη έχουν δεχτεί πάνω από 60 επιθέσεις,  οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εκτελέσει 2 μόλις αεροπορικές επιδρομές  εναντίον φιλο-  Ιρανικών στόχων στα σύνορα Ιράκ Συρίας . Ο Όστιν είναι ξεκάθαρο ότι δε βιάζεται  να πλήξει το Ιράν στρατιωτικά, ξέρει ότι η καλύτερη λύση στον  πόλεμο με το Ιράν είναι η διπλωματική. Και η επανεφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 , η οποία προέβλεπε ότι το Ιράν θα σταματούσε την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Λόιντ Όστιν είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία του φέτος καθώς  συντόνισε τη μεγάλη αποχώρηση της RSM  η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι της 31 Αυγούστου και το γεγονός ότι αυτή ως τώρα έχει γίνει χωρίς απώλειες είναι μεγάλη επιτυχία . Το θέμα είναι ότι από επιτυχία έχει μετατραπεί σε πρόκληση κυρίως λόγω της ταχείας επέλασης των Ταλιμπάν. Ο  Όστιν έχει διαβεβαιώσει ότι ο αφγανικός στρατός θα αντέξει και κυρίως θα διασφαλιστούν όλα όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Φαίνεται ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση σε αυτό το ζήτημα καθώς αφ’ενός η αποστολή 70 ελικοπτέρων τύπου Black Hawk αλλά και 3 αεροσκαφών τύπου Tornado  είναι πολύ σημαντική. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται  κατά πολύ οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γεγονός που δείχνει ότι ο Όστιν δεν επιθυμεί πόλεμο είναι η στάση του απέναντι στην ρωσο-ουκρανική κρίση .Υποστηρίζει την Ουκρανία χωρίς να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας, ( ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) όχι γιατί φοβάται το ρωσικό στρατό, αλλά κυρίως γιατί ξέρει ότι ένας γενικευμένος πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ Ρωσίας δε θα ωφελήσει καμία από τις δυο πλευρές.  Ακολουθεί λοιπόν μια  πολύ ορθή πολιτική . Ενίσχυση και εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού, με σκοπό να είναι ισχυρός  στο πεδίο της μάχης και δυνατός α στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.  Αυτή ήταν η πολιτική που ακολούθησε στη κρίση στην Ουκρανία την άνοιξη του 2021, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή ως τώρα σε 40 περίπου Ουκρανούς στρατιώτες και 26 περίπου Ρωσόφωνους αντάρτες.

Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία  είναι ότι τόσο ως διοικητής της Multi National Force όσο και αυτές τις 172 ημέρες που είναι ο υπουργός άμυνας ο αμερικανικός στρατός δεν έχει υποστεί απώλειες στα μέτωπα του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν.

Οι νέες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος είναι κυρίως οι διερμηνείς  του αμερικανικού τμήματος της ISAF-RSM  οι οποίοι αριθμούν 20.000 και αν προσθέσουμε σε αυτούς και τις οικογένειες τους, ο αριθμός τους ξεπερνά τις 100.000.  Για το αμερικανικό πεντάγωνο η σωτηρία τους είναι κορυφαία προτεραιότητα με 2.500 από αυτούς ήδη να έχουν διασωθεί.  Θα πρέπει όμως να σωθούν και οι υπόλοιποι. Με την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, το αμερικανικό πεντάγωνο θα δυσκολευτεί πολύ να τους εντοπίσει, δεδομένης της επέλασης των Ταλιμπάν. Βεβαίως εδώ να τονίσουμε πως  η RSM  έπρεπε να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν καθώς είχε κάνει τιτάνιο έργο 20 ολόκληρα χρόνια και κάποτε η αποστολή έπρεπε να ολοκληρωθεί. Η μετάβαση έχει γίνει ομαλά, αλλά το πρόβλημα  είναι ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν καθίσει  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αφγανική κυβέρνησηκαι αυτός πρέπει να είναι ο άμεσος στόχος του Όστιν με την  στρατηγική που έχει χαράξει ( η οποία μέχρι στιγμής , φαίνεται να δουλεύει γιατί πρέπει να πούμε ότι οι Ταλιμπάν έχουν χάσει μέχρι στιγμής 5.000 μαχητές τους)  πρέπει δηλαδή  να φέρει τους Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γιατί η μόνη βιώσιμη λύση στο πόλεμο του Αφγανιστάν είναι μια πολιτική λύση.

 

Πηγές:

https://www.govinfo.gov/content/pkg/CHRG-111shrg65070/pdf/CHRG-111shrg65070.pdf

https://www.army.mil/article/44757/austin_leads_usf_i_into_new_dawn

https://www.reuters.com/article/us-iraq-withdrawal-idUSTRE7BH03320111218

https://www.kathimerini.gr/world/561331243/oykrania-aproetoimasti-apenanti-se-rosiki-eisvoli/

https://www.armed-services.senate.gov/imo/media/doc/Austin_09-16-15.pdf

https://www.stripes.com/news/us/biden-officially-announces-he-s-picked-retired-centcom-gen-lloyd-austin-for-defense-secretary-1.654522

https://www.state.gov/secretary-antony-j-blinken-secretary-of-defense-lloyd-j-austin-and-nato-secretary-general-jens-stoltenberg-at-a-joint-press-availability/

https://www.defense.gov/Newsroom/Transcripts/Transcript/Article/2691684/pentagon-press-secretary-john-f-kirby-holds-a-press-briefing/

https://www.orfonline.org/expert-speak/why-america-should-protect-local-allies-in-afghanistan/

https://www.defense.gov/Explore/News/Article/Article/2570254/austin-announces-500-more-service-members-to-be-based-in-germany

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2021/07/08/remarks-by-president-biden-on-the-drawdown-of-u-s-forces-in-afghanistan/

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024