18/04/2024

Καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών από το ΑΠΘ

Είναι γεγονός ότι η θρησκεία κατά τις τελευταίες δεκαετίες επανεμφανίζεται με τρόπο δυναμικό στις δυτικές κοινωνίες, διεκδικώντας ένα κεντρικό ρόλο στη διεθνή δημόσια σφαίρα. Η δημιουργία ενός πιο σύνθετου μωσαϊκού θρησκειών στον σύγχρονο δημόσιο χώρο, οφείλεται μεταξύ άλλων στα αλλεπάλληλα μεταναστευτικά ρεύματα που σφραγίζουν τον 21ο αιώνα.

Η θρησκεία συνυφαίνεται διεθνώς με πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς θεσμούς, συμβάλλει στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας και ταυτόχρονα συνδέεται με κοινωνικές εντάσεις και φαινόμενα βίας. Η νέα αυτή πραγματικότητα καθιστά επιτακτική την ανάγκη μιας διεπιστημονικής και εκ βάθους μελέτης του ρόλου της θρησκείας στο σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και της συμβολής της στην παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη.

Το ΠΜΣ Θρησκεία Γεωπολιτική και Διεθνής Ασφάλεια είναι καινοτόμο και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Καλύπτει την ανάγκη μιας διεπιστημονικής προσέγγισης της πολυεπίπεδης σχέσης μεταξύ της θρησκείας και της πολιτικής και του ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στη διατήρηση της διεθνούς ασφαλείας και της ειρήνης.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΠΜΣ αποτελεί η προσέγγιση και κατανόηση του ρόλου της θρησκευτικής και πολιτισμικής ετερότητας στο πλαίσιο της διοίκησης και της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στα ποικίλα κοινωνικοπολιτικά περιβάλλοντα στα οποία το Ισλάμ κατέχει κυρίαρχη θέση.

 

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (και τη νέα σειρά της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου) και σε διάφορες ειδικότητες επιστημόνων.

Είναι μία καινοτόμος προσπάθεια, καθώς θα διδάξουν Πολιτικοί Επιστήμονες, Διεθνολόγοι, Πολιτειολογοι, Ιστορικοί, Θρησκειολόγοι, Αραβολόγοι (έχουν προσκληθεί Επιστήμονες από την Αίγυπτο, καθώς και Έλληνες με σχετική εξειδίκευση).

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://regs.theo.auth.gr/
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024