29/03/2024

Σημεία αναφοράς για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Καμπούλ

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Η επίθεση διαψεύδει τους Ταλιμπάν ότι δεν θα γίνει η χώρα τους βάση για δράσεις τρίτων. Ειδικά αν τελικά επιβεβαιωθεί η πληροφορία που έδωσε το POLITICO ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται το ISI (Ισλαμικό Κράτος) του Αφγανιστάν.

Η ισλαμική τρομοκρατία είναι πάλι εδώ 20 χρόνια μετά, όπως ήδη έχω γράψει σε κείμενα μου και μάλιστα μοιάζει αυξάνουσα ενώ το κύρος των ΗΠΑ καταρρακώμενο.

Ενδιαφέρον θα έχει αν οι Ταλιμπάν δώσουν χώρο στους τρομοκράτες της οργάνωσης ή αν θα κλιμακώσει και επίσημα η κόντρα της Αλ Κάιντα/Ταλιμπάν με τους συγκεκριμένους διασπαστές της οργάνωσης για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει το ποιος τελικά μπήκε σε αυτές τις πτήσεις εκκένωσης και αν υπάρχουν κοιμώμενοι πυρήνες που μέσα από την εκκένωση θα προσπαθήσουν να κάνουν κάτι πιο οργανωμένο ως χτύπημα.

Ενδιαφέρον επίσης θα έχει να δούμε και την σύνθεση αυτού του τμήματος των Ισλαμιστών, αν όντως είναι άτομα από τις γύρω περιοχές ή έχουν και στελέχη από περιοχές του Λεβάντ.

Τα παραπάνω με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνουμε μέχρι αυτή στη στιημή, ΄καθώς όπως έχω πει χρειάζεται να συμπληρωθούν 72 ώρες μετά από ένα τρομοκρατικό χτύπημα ώστε να δούμε αν θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Υποσημείωση: η συγκεκριμένη σειρά επιθέσεων και ο χρονισμός εκδήλωσης τους είναι ιδανικα στοιχεία για ανάπτυξη πολλών θεωριών ακόμα και “υποκινούμενων δράσεων”.

Αυτά μέχρι στιγμής με φόντο πάντα την 9/11 και την επερχόμενη επέτειο μνήμης των 20 ετών.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024