19/04/2024

Ιμάμογλου: Ένα λύκος με προβιά

πηγή εικόνας: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekrem-imamoglundan-adaylik-sorusuna-yanit-1867359

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*

Ιστορικός- Διεθνολόγος

 

Αύριο, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου επισκέπτεται την χώρα μας και θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κεμαλιστής και πολέμιος του Ερντογάν, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, κ. Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ως γνωστόν, ο κ. Ιμάμογλου θα διεκδικήσει την Προεδρία της Τουρκίας στις προσεχείς εκλογές του 2023, ενώ ο Ερντογάν, θέλοντας να ανακόψει τη δημοφιλία του, δημόσια έχει δηλώσει ότι ο δήμαρχος της Πόλης είναι ελληνικής καταγωγής, που εκτός των άλλων γνωρίζει την ποντιακή διάλεκτο (επομένως ελληνικά).

Αρχικά, στη βάση των παραπάνω αυτό που πρέπει να πούμε είναι, ότι ο κ. Ερντογάν δημόσια δηλώνει και αναγνωρίζει ότι στην Τουρκία υφίστανται πλέον της αναγνωρισμένης από τη Λωζάννη εθνικής μας μειονότητα και Έλληνες, που ως επί το πλείστον υπάγονται στους λεγόμενους Κρυπτοχριστιανούς, οι οποίοι προκειμένου να μην χάσουν τη γλώσσα και τα ήθη των Ελλήνων αναγκάστηκαν φαινομενικά να αλλαξοπιστήσουν. Οι συγκεκριμένες ομάδες Ελλήνων κατοικούν κυρίως στον Πόντο, αλλά και στην Καππαδοκία…

Πιστεύω από το ΥπΕξ να άκουσαν τη συγκεκριμένη δήλωση του κ. Ερντογάν και να πράξουν ανάλογα.

Και το δεύτερο είναι που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση, που αυτήν την φορά απευθύνεται στον κ. Ιμάμογλου και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, να του την απευθύνει κάποιο δημόσιο πρόσωπο, για να δούμε εάν είναι όντως Έλληνας, ποντιακής καταγωγής όπως ομολογεί δημοσίως ο κ. Ερντογάν ή εάν είναι ένας Τούρκος που πραγματικά επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη, είναι να παραδεχτεί δημοσίως ότι υφίστανται Έλληνες Κρυπτοχριστιανοί στην σημερινή τουρκική επικράτεια, οι οποίοι θα πρέπει να τεθούν σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης.

Αλλά, επειδή ο κ. Ιμάμογλου είναι απλά ένας κεμαλιστής, και επειδή αφενός δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μία τέτοια δημόσια ομολογία από μέρους του, αφετέρου γνωρίζουμε το ρόλο των κεμαλιστών διαχρονικά στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας, απλά σε περίπτωση ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον κ. Ιμάμογλου θα είναι σαν το μύθο, που ο λύκος έβαλε την προβιά για να ξεγελάσει τα πρόβατα.

Αυτά για να μην υπάρχουν αυταπάτες, ότι σε περίπτωση που χάσει ο Ερντογάν από τον Ιμάμογλου θα αλλάξει και η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας.

 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ερευνήτρια της ίδιας Σχολής, Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και μέλος και ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024