19/04/2024

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 19.03  – 23.03.2018

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 19.03  – 23.03.2018

Γράφει ο Χρήστος  Μάραντος
Οικονομικός αναλυτής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου αυξήθηκε τον Ιανουάριο 2018 κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017. Σε ομιλία σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδο άνω του 2%, προυποθέτει αύξηση των ξένων επενδύσεων, αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσης και αξιοποίηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος. Πιθανές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τους επόμενους μήνες είναι η εκτίμηση της Goldman Sachs. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συγκαταλέγει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών μελών του,όπου το περασμένο έτος ψηφίστηκαν ή υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα οι οποίες είναι φιλικές προς την ανάπτυξη.Το Ελληνικό Δημόσιο και ο Όμιλος Λάτση βρίσκονται στο τελικό στάδιο συμφωνίας για τη μεταβίβαση από κοινού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών ποσοστού 51% της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως η Deutsche Telecom συμφώνησε να εξαγοράσει το 5% των μετοχών του ΟΤΕ.Ο Γενικός Δείκτης του κύκλου εγασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιανουάριο παρουσίασε αύξηση κατά 12,7% έναντι αύξησης 27,9% σε σύγκριση με πέρυσι. Έλλειμμα 586 εκατ.ευρώ παρουσίασε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών τον Ιανουάριο 2018 μεγαλύτερο κατά 246 εκατ.ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Ο οίκος Moodys κρίνει ότι είναι πιστωτικά θετική για την Alpha Bank η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην εταιρεία B2 Holding ύψους 3,7 δις. ευρώ. Ο οίκος επισημαίνει ότι η πώληση μειώνει το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και συντείνει στην επίτευξη του στόχου μείωσης των NPEs . Επίσης πιστωτικά θετική (Credit Positive) κρίνει ο οίκος ότι είναι η επίδραση του προτύπου IFRs 9 στις Ελληνικές τράπεζες καθώς λειτουργεί υποβοηθητικά στην πώληση προβληματικών δανείων.Κέρδη 89,5 εκατ. Ευρώ για τη χρήση 2017 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες έναντι 19,5 εκατ. Ευρώ το 2016 ανακοίνωσε η Alpha Bank . Πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση για την τράπεζα με το δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών CET1 να διαμορφώνεται στο 18,3%.Μεγαλύτερη μείωση  NPEs από το στόχο που είχε τεθεί και μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα (ΕΚΤ,ELA).   H Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας απέρριψε την αίτηση της OTP Bank Romania για την απόκτηση του 99,28% της «Banca Romaneasca» θυγατρικής της Εθνικής τράπεζας. Εναλλακτικές επιλογές εξετάζει η διοίκηση της ΕΤΕ για τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία.Την έκδοση ομολογιακού δανείου από 90 έως 120 εκατ. Ευρώ με επιτόκιο που αναμένεται να διαμορφωθεί σε 4 – 4,5%,αποφάσισε το Δ.Σ. της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.Η εταιρεία Viohalco ανακοίνωσε κέρδη 73,7 εκατ. Ευρώ για τη χρήση 2017.

Πτώση για το χρηματιστήριο Αθηνών κατά 3,46% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα,το οποίο την Παρασκευή 23.03 συμπλήρωσε 9 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 785,72 Μονάδες, χάνοντας τη στήριξη των 800 μονάδων.Ελάχιστα αυξημένος ο συναλλακτικός τζίρος ο οποίος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα (εξαιρείται η πώληση πακέτων μετοχών του ΟΛΘ ποσοστού 67% στην εταιρεία ειδικού σκοπού South Europe Getaway Thessaloniki) .Επιδείνωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε εβδομαδιαίο επίπεδο με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,38%.

Πτώση στις αγορές της Ευρώπης με το γερμανικό δείκτη DAX να υποχωρεί κατά 4,94% και τον πανευρωπαικό δείκτη Stoxx 600 κατά 4,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας,οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,8% τον Φεβρουάριο 2018 έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους,χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία υποχώρησαν στο 1,4% το Φεβρουάριο από 1,6% τον Ιανουάριο. Στο 2,7% ο πληθωρισμός σε ετησιοποιημένη βάση στη Βρετανία τον Φεβρουάριο 2018.Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια με τις εκτιμήσεις όμως να συνηγορούν για αύξηση το Μάιο.

Πτώση στη Wall Street λόγω κυρίως Facebook και της είδησης ότι παραβιάστηκαν τα δεδομένα 50 εκατ. Χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και της κλιμάκωσης του φόβου για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές των κινέζικων προιόντων.Εβδομαδιαία αρνητική μεταβολή για το δείκτη S&P 500 της τάξης του 5,4%  , ενώ πτώση 5,1% σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow jones.Μεγάλη πτώση για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdag κατά 6,3%.  Ο Ασιατικός δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε κατά  5,44% σε εβδομαδιαίο επίπεδο. H απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ  διαμορφώθηκε στο 2,82% την Παρασκευή 23.03.

Στις αγορές εμπορευμάτων σημαντική άνοδος για το πετρέλαιο, με την τιμή του αμερικανικού αργού να διαμορφώνεται πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι. Άνοδος για το χρυσό στα 1.347,20 $ ανά ουγκιά. Άνοδος για το Ευρώ με την ισοτιμία EUR/ USD στο 1,2352 το βράδυ της παρασκευής 23.03, λόγω των αποφάσεων Trump .Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ανακοίνωσε αύξηση του εύρους επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50% – 1,75%.Ο πρόεδρος της Fed  Jerome Powel επανέλαβε ότι η Fed θα προχωρήσει σε δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων το 2018.Στο 1,9% η εκτίμηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ το 2018 και στο 2% για το 2019.Στο 2,7% αντίστοιχα η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2018 και στο 2,4% το 2019. Στο 1% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο 2018.

 

Σημείωση Geopolitics & Daily News: O Xρήστος Μάραντος είναι Οικονομικός και Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επί σειρά ετών Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Φορολογίας Τραπεζικού Ιδρύματος. Κάθε εβδομάδα στη σελίδα του Geopolitics θα δημοσιεύεται οικονομική ανασκόπηση για καλύτερη και ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και σε θέματα οικονομίας.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024