20/04/2024

Το Game of Thrones του Λευκού Οίκου.

 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Όταν το Νοέμβριο του 2016 ο Τραμπ κέρδισε, λόγω περισσότερων εκλεκτόρων, αν και είχε 2,3% λιγότερες ψήφους, την Χίλαρι Κλίντον, ουδείς φανταζόταν, ενάμιση χρόνο αργότερα, ότι ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα διαχειριζόταν τον Λευκό Οίκο ως μια ιδιωτική επιχείρηση, απολύοντας με την παραμικρή ευκαιρία και, μάλιστα, τις περισσότερες φορές μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά! Η Τζίνα Χάσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA και η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Συγχαρητήρια σε όλους!», έγραψε στις 13 Μαρτίου ο Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας άφωνους για ακόμη μια φορά τους συνεργάτες του.

«Συνεννοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες», εξήγησε αργότερα στους δημοσιογράφους ο Τραμπ , θέλοντας να διασκεδάσει τις συζητήσεις γύρω από την απομάκρυνση του μέχρι πρότινος συνεργάτη του. Και εξήγησε πως οι διαφωνίες τους είχαν να κάνουν με τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε άρθρο του με τίτλο «Κακοί οιωνοί για τις ΗΠΑ και τον κόσμο» στους Financial Times, o δημοσιογράφος Έντουαρντ Λους, «εκτός από τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον διώξει όλους εκείνους που τον αμφισβήτησαν». Ο Λους αντιμετωπίζει με προβληματισμό την άνοδο Πομπέο στην ιεραρχία του State Department καθώς έχει παρόμοιο τρόπο σκέψης με αυτόν του Τραμπ.

Ας μην λησμονούμε ο νυν Αμερικανός πρόεδρος έγινε γνωστός στις ΗΠΑ όχι τόσο για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά από την συμμετοχή του ως οικοδεσπότης της εκπομπής «The Apprentice» στο κανάλι NBC,  στην οποία οι διαγωνιζόμενοι προσπαθούσαν να αποδείξουν τις επιχειρηματικές τους ικανότητες και να κερδίσουν μια θέση διευθυντή σε κάποια από τις εταιρείες του. Συνήθως, ο Τραμπ απέκλειε έναν διαγωνιζόμενο κάθε εβδομάδα με την χαρακτηριστική φράση «Απολύεσαι».

Ποιος είναι ο Μάικ Πομπέο

Ο Πομπέο αποφοίτησε πρώτος από τη στρατιωτική σχολή του West Point και υπηρέτησε πέντε χρόνια στα σύνορα της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας. Σπούδασε νομικά στο Χάρβαρντ και εργάστηκε δύο χρόνια ως δικηγόρος στην Ουάσιγκτον.

Επίσης είναι πρόεδρος της Sentry International, την οποία η ιστοσελίδα της περιγράφει ως «ενεργειακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου».Υπήρξε αντιπρόσωπος του Κάνσας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Εξελέγη πρώτη φορά το 2010.

Ανήκει στο Tea Party, της ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, την οποία ελέγχουν και, ενίοτε, χρηματοδοτούν, οι επιχειρηματίες Τσαρλς και Ντέβιντ Κωχ. Οι αδερφοί Κωχ είχαν επενδύσει πολλά χρήματα εναντίον του Ομπάμα τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλ΄αυτά στις εκλογές του 2016 κράτησαν μια πιο αποστασιοποιημένη στάση σχετικά με την εκλογή Τραμπ, αν και αρχικά είχαν υποστηρίξει για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων τόσο τον Τεντ Κρουζ. Είναι Ιδιοκτήτες της Koch Industries -ενός ομίλου που ξεκίνησε από διυλιστήρια και χημικά και έχει επεκταθεί σε περιβαλλοντική τεχνολογία, επενδύσεις, πλαστικά, ορυκτά, λιπάσματα κ.ά.- της δεύτερης μεγαλύτερης μη εισηγμένης εταιρείας στις ΗΠΑ. Απασχολούν πάνω από 70.000 εργαζόμενους και έχουν κατηγορηθεί για την σκληρότητά τους, αλλά και για οικολογικά εγκλήματα. Φανερά ο Πομπέο δεν έχει κάποια σχέση ή δοσοληψία μαζί τους ή τουλάχιστον δεν έχει διαρρεύσει κάτι τέτοιο στα Media.

Eπίσης, είναι ισόβιο μέλος της National Riffle Association -Εθνική Ένωση Όπλων- του πανίσχυρου λόμπι που έχει εμποδίσει κάθε προσπάθεια αποτελεσματικού ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του Γκουντάναμο.Το 2013 σε ομιλία του στο Κογκρέσο είχε πει ότι οι μουσουλμάνοι ηγέτες που δεν καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες που γίνονται στο όνομα του Ισλάμ είναι συνένοχοι των τρομοκρατών.

Υποστηρίζει σθεναρά τα προγράμματα της NSA για την παρακολούθηση τόσο των Αμερικανών πολιτών όσο και των ξένων ηγετών, ενώ χαρακτηρίζει τον Σνόουντεν προδότη.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «αποτελεί πολιτική απόφαση η χάραξη των δράσεων απέναντι στην Ρωσία, αλλά είναι αναγκαίο η υπηρεσία να παρέχει σε αυτούς που χαράσσουν πολιτική ακριβείς πληροφορίες και διορατική ανάλυση για τις ρωσικές δραστηριότητες».

 

Η συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που άνοιξε τον δρόμο για το State Department 

Σε συνέντευξη του, την οποία παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC στα τέλη Ιανουαρίου, με αφορμή τον πρώτο χρόνο του ως διευθυντής της CIA, χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς μερίδας του Τύπου, σύμφωνα με τους οποίους, ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί ν΄ ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα έπλεξε το εγκώμιο της αμερικάνικης μυστικής υπηρεσίας και εξήγησε πως πρόκειται για μία υπηρεσία που λειτουργεί σε ένα απρόβλεπτο κόσμο και οι αξιολογήσεις πληροφοριών της οποίας μπορεί ν’ αποτελέσουν την βάση, όχι μόνο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αλλά και για την πρόκληση πολιτικής αντιπαράθεσης. «Είμαστε η καλύτερη υπηρεσία κατασκοπίας στον κόσμο. Βγαίνουμε εκεί έξω για να κλέψουμε μυστικά για λογαριασμό του αμερικανικού λαού. Θέλω αυτό, να γίνει η προτεραιότητά μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη του μίλησε και για την Ρωσία, την οποία αποκάλεσε αντίπαλο ενώ χαρακτήρισε την Κίνα ως την μεγαλύτερη απειλή. «Μπορούμε να παρατηρήσουμε πολύ εστιασμένες προσπάθειες των Κινέζων για να κλέψουν τις αμερικανικές πληροφορίες, να διεισδύσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω κατασκόπων και ανθρώπων που θα δουλέψουν για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης και εναντίον της Αμερικής», ανέφερε.

«Το βλέπουμε στα σχολεία μας, το βλέπουμε στα νοσοκομεία και στο ιατρικό μας σύστημα, το βλέπουμε σε όλες τις εταιρείες της Αμερικής και αυτό συμβαίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε επίσης.

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως η συγκεκριμένη συνέντευξη ήταν εκείνη που κίνησε το ενδιαφέρον του Τραμπ, ειδικά με όσα είπε ο Πομπέο. Αν και το πιθανότερο είναι πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη στο μυαλό του τον αρχηγό της CIA καθώς οι δυο τους συζητούσαν καθημερινά για τις εξελίξεις άμεσου ενδιαφέροντος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA 

 

Σκληρή και στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται και η Τζίνα Χάσπελ, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA. «Η Τζίνα είναι υποδειγματική κατάσκοπος και αφοσιωμένη πατριώτισσα και φέρνει πάνω από 30 χρόνια πείρας στην υπηρεσία. Είναι επίσης μια έμπειρη ηγέτης με φανταστική ικανότητα να πράττει και να εμπνέει αυτούς που την περιβάλλουν», είχε δηλώσει ο Μάικ Πομπέο όταν την είχε διορίσει δεύτερη στην ιεραρχία της CIA, πριν από έναν χρόνο.

 

Η Τζίνα Χάσπελ, γεννημένη το 1956, εισήλθε στην CIA το 1985 και από το 2017 ήταν υποδιοικήτρια της. Η προαγωγή της στην θέση αυτή, από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η ίδια είχε διατελέσει επικεφαλής σε μυστική φυλακή της CIA το 2002 στην Ταϊλάνδη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε το 2017 από τον Γερμανό Γενικό Εισαγγελέα την έκδοση εντάλματος σε βάρος της, καθώς, η μυστική φυλακή που διοικούσε η Χάσπελ στην Ταϋλάνδη, υπήρξε χώρος κράτησης και βασανιστηρίων για τους υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ-Κάιντα Αμπντ αλ-Ραχίμ και Αμπού Ζουμπάιντα, όπως ανέφερε και έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.

Συγκεκριμένα, για τον Αμπού Ζουμπάιντα, η έκθεση αναφέρει ότι υπέστη περισσότερες από 80 φορές εικονικό πνιγμό, στέρηση ύπνου, ότι κρατήθηκε σε ένα “μεγάλο κουτί”, το κεφάλι του πολλές φορές χτυπήθηκε σε τοίχο και έχασε το αριστερό του μάτι, για να καταλήξουν οι πράκτορες της CIA στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν σε θέση να τους παρέχει κάποια χρήσιμη πληροφορία.

Όπως ανέφερε στα απομνημονεύματά του ο τ. επικεφαλής του Κέντρου Αντι-τρομοκρατίας της CIA, Χοσέ Ροντρίγκεζ, η Χάσπελ διέταξε το 2005 την καταστροφή δεκάδων βιντεοκασετών με ανακρίσεις που τραβήχτηκαν στη μυστική φυλακή της Ταϊλάνδης.Η Χάσπελ έχει λάβει μεγάλο αριθμό μεταλλίων για τις υπηρεσίες της, όπως το Βραβείο για Υπηρεσίες στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας H.W.Bush και υπήρξε επικεφαλής σε πολλούς σταθμούς της CIA στο εξωτερικό. Στην Ουάσινγκτον, κατέλαβε πολλές σημαντικές θέσεις πριν αναλάβει υποδιοικήτρια της CIA, όπως υποδιοικήτρια της Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας για την αντικατασκοπεία.

Ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών 

Ενώ αναλυτές και δημοσιογράφοι χύνουν τόνους μελάνι για να εξηγήσουν την απόλυση Τίλερσον αναφερόμενοι στις διαφορές των δυο ανδρών και εστιάζοντας κυρίως στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και στον πόλεμο των δασμών που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος και δυναμιτίζει τις σχέσεις του με την Κίνα, προσωπικά  θα σταθώ σε μια διαφορετική εξήγηση. Μια εξήγηση που έχει τις ρίζες της στον πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος ξεκίνησε από την εποχή Σνόουντεν και έκανε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στις σκληρές πολιτικές του παρελθόντος.

Εκτιμώ ότι ο Τραμπ, με την επιλογή Πομπέο θέλησε να βάλει σε εφαρμογή ξανά το Back Channel. Όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου με τίτλο «Τα μυστικά αρχεία του Κίσινγκερ», θα θυμάστε πως την εποχή που ο Κίσινγκερ ήταν στο State Departmentτω επί προεδρίας Νίξον, είχε τη δυνατότητα να επικοινωνεί απευθείας με τη CIA στέλνοντας εντολές χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει τον Λευκό Οίκο. Οι διευρυμένες αυτές δυνατότητες δόθηκαν στον Κίσινγκερ από τον ίδιο τον Νίξον γιατί φοβόταν τους Κένεντι. Επομένως, πολλές από τις εντολές του State Department δεν είχαν την πραγματική έγκριση του ίδιου του Προέδρου.

Για να επιτύχει κάτι τέτοιο ο Τραμπ, ο οποίος δεν ασχολείται τόσο με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ενίοτε δείχνει να τα υποτιμά σε σχέση με την οικονομία, χρειαζόταν ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης που να ταυτίζεται στον τρόπο σκέψης. Και το βρήκε. Λέγεται Μάικ Πομπέο.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024