19/04/2024

Τα συμπεράσματα από τον πρόσφατο βομβαρδισμό της Συρίας και η ελληνική ισχύ πυρός.

Τα αντιαεροπορικά SHORADS

 

Γράφει ο Νίκος Καρατουλιώτης, 
Υποστράτηγος Ε.Α.

Τα συμπεράσματα από τον πρόσφατο βομβαρδισμό της Συρίας και η ελληνική ισχύ πυρός (πάντα υπό την προϋπόθεση ότι είναι ακριβείς οι ρωσικές ανακοινώσεις)

Με αφορμή τον πρόσφατο βομβαρδισμό της Συρίας και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, μας δίνεται η ευκαιρία να αξιολογήσουμε και την αξιοπιστία κάποιων οπλικών συστημάτων, με τα οποία είναι εξοπλισμένες και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

1. Εκτοξεύτηκαν 103 πύραυλοι εκ των οποίων οι 71 αναχαιτίστηκαν επιτυχώς από την Συριακή αεράμυνα. Μεταξύ των αντιαεροπορικών συστημάτων ικανοποιητικό ρόλο έπαιξαν και τα SHORADS τα οποία και κατέρριψαν 3 πυραύλους Tomahawk. Υπόψη ότι αν και είναι ρωσικής κατασκευής, είναι εντεταγμένα στο ελληνικό οπλοστάσιο και δίνει ισχυρό πλεονέκτημα στην ελληνική αεράμυνα.

2. Η Γαλλία εκτόξευσε οκτώ πυραύλους SCALP-EG . Οι παραπάνω πύραυλοι έπληξαν τους στόχους καθόσον δεν αναφέρθηκε αναχαίτιση εκ μέρους των Σύριων αλλά το ίδιο είπαν και οι Γάλλοι, θεωρητικά επιτυχία 100%.

3. Όσον αφορά τις βόμβες JDAM, που χρησιμοποιήθηκαν, δεν έχουμε λεπτομερή στοιχεία και αποτελέσματα.

Βλήματα SCALP-EG σε Μιράζ 2000

Τα αντιαεροπορικά SHORADS, αλλά και τα βλήματα SCALP-EG (τα παραπάνω οπλικά συστήματα ελλείπουν από το τουρκικό οπλοστάσιο), που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, δίνουν στην Ελλάδα πολλαπλασιαστή στρατηγικής ισχύος και η Τουρκία θα σκεφτεί καλά, πριν πράξει οτιδήποτε, γιατί ξέρει ότι Αιγαίο θα είναι ο υγρός τάφος της.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024