29/03/2024

Τουρκία: Ο Muharrem İnce υποψήφιος πρόεδρος του CHP

Γράφει ο Ζήνωνας Τζιάρρας
Διεθνολόγος 

Όπως όλα δείχνουν, ο Muharrem İnce θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Πρόκεται για έναν παραδοσιακό Κεμαλιστή, ιδιαίτερα επικριτικό κατά της κυβέρνησης ΑΚΡ-Ερντογάν, με βλέψεις για την ηγεσία του CHP καθώς αντιμετώπισε τον Kemal Kılıçdaroğlu για την ποεδρία του κόμματος σε συνέδριο το 2014. Είναι βουλευτής από το 2002 και έχει υπάρξει ένας από τους αντιπρόεδρους του κόμματός του.

Στη γεννέτηρά του, επαρχία Yalova, στην βορειοδυτική Τουρκία, κατά τις επαναληπτικές γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015, το ΑΚΡ πήρε την πληοψηφία των ψήφων. Είναι και αυτή η διάσταση σημαντική καθώς η υποψηφιότητά του μπορεί να στοχεύει και στη συσπείρωση ψήφων από συγκεκριμένους γεωγραφικούς χώρους στην δυτική Τουρκία – όπου το ΑΚΡ ούτως ή άλλως έχει παραδοσιακά αδυναμία και χάνει έδαφος.

Η υποψηφιότητα İnce έρχεται για πολλούς ως έκπληξη καθώς αναμενόταν πως ίσως το CHP επιλέξει κάποιον πιο ανεξάρτητο και φιλο-συντηρητικό όπως έπραξε το 2014 σε συνεργασία με το MHP επιλέγοντας τον Ekmeleddin İhsanoğlu.

Ωστόσο η στρατηγική αυτή τη φορά είναι διαφορετική και πιο συνολική σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση. Η βασική λογική είναι πως όσοι περισσότεροι υποψήφιοι υπάρχουν αντιπροσωπεύονται όσα περισσότερα πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα του εκλογικού σώματος γίνεται τόσο πιο εύκολα είναι να συσπειρωθούν οι περισσότεροι δυνατοί ψήφοι εναντίον του ΑΚΡ και του Ερντογάν. Διότι βασικά δίνονται περισσότερες επιλογές στους ψηφοφόρους. Το Καλό Κόμμα θα κατέλθει με την Ακσενέρ, το Saadet με τον Καραμολάογου, το φιλοκουρδικό HDP με τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς, και το CHP με τον Ιντζέ.

Σε επίπεδο βουλευτικών (δεδομένης και της αντιπολιτευτικής συμμαχίας που ανέφερα εχθές) αυτό δύναται να στερήσει τον έλεγχο του ΑΚΡ-MHP επί της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (βουλής). Σε επίπεδο προεδρικών εκλογών, δύναται να στερήσει στον Ερντογάν την νίκη πρώτου γύρου, που είναι γι’ αυτόν στρατηγικός στόχος. Και όντως, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η επίτευξη αυτού του στόχου φαντάζει πολύ δύσκολη.

Politics of the World

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024