28/03/2024

Βενεζουέλα και Ιράν εκτοξεύουν το πετρέλαιο πάνω από τα $70

Πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι κινείται για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014το πετρέλαιο, καθώς η εμβάθυνση της κρίσης στην καταρρέουσα οικονομία της Βενεζουέλας απειλεί την ήδη μειωμένη προσφορά, ενώ παράλληλα αναμένεται με ενδιαφέρον η λήψη αποφάσεων από τις ΗΠΑ, για την διεθνή συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε αυτό το κλίμα, η τιμή του αργού τύπου WTI σημειώνει άνοδο σχεδόν 1% στα 70,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent κινείται επίσης ανοδικά πάνω από τα 75 δολάρια (στα 75,66 δολάρια το βαρέλι τούτη την ώρα).

Βενεζουέλα και Ιράν εκτοξεύουν το πετρέλαιο πάνω από τα $70

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως η επιδείνωση της κρίσης στην Βενεζουέλα, ήτοι σε έναν από τους πολύ μεγάλους εξαγωγείς μαύρου χρυσού του πλανήτη, δημιουργεί κινδύνους στην προσφορά, η οποία έχει ήδη συρρικνωθεί σημαντικά λόγω της συμφωνίας του καρτέλ ΟΠΕΚ-Ρωσίας για ταβάνι στην παραγωγή.

Χαρακτηριστικά, o Shannon Rivkin, διευθυντής επενδύσεων στην Rivkin Securities σημειώνει πως οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν λόγω “αυξανόμενων ανησυχιών για τη Βενεζουέλα και τη βιομηχανία πετρελαίου της, καθώς και πιθανών νέων κυρώσεων εναντίον κατά του Ιράν από την κυβέρνηση Τραμπ”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το 2000, ήτοι μόλις στα 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η χώρα της Νοτίου Αμερικής δεν κατάφερε να επενδύσει αρκετά χρήματα για να κρατήσει στη ζωή την πετρελαιοβιομηχανία, που αποτελεί την βασική πηγή εσόδων της. Αυτό σε συνδυασμό με την πολυετή πτώση των τιμών του πετρελαίου που προηγήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και τις κυρώσεις στην κυβέρνηση Μαδούρο έχουν φέρει την πετρελαιοβιομηχανία της χώρας στα όρια κατάρρευσης.

Πέραν της Βενεζουέλας όμως, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Greg McKenna, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της χρηματιστηριακής AxiTrader: “το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας σχετικά με το πετρέλαιο, θα είναι αδιαμφισβήτητα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”. Οι περισσότεροι μετέχοντες στην αγορά εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα αποσυρθεί από το deal.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν του 2015. “Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Πιθανόν να ξεσπάσει πόλεμος”, δήλωσε ο Μακρόν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας με νόημα ότι “δεν θεωρεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί τον πόλεμο”.

Η απόφαση Τραμπ για το εάν οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την συμφωνία με το Ιράν αναμένεται μέχρι τις 12 Μαΐου.

Αΐντα Κίτου – Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024