19/03/2024

Μετά τον Πούτιν τι;

 

Μετά τον Πούτιν τι; Οι δυσκολίες της τέταρτης θητείας 

Xθες ήταν  η μέρα του Πούτιν, καθώς ο Βλαδίμηρος ορκίστηκε για τέταρτη θητεία πρόεδρος της Ρωσίας και θα παραμείνει στον θώκο του Κρεμλίνου μέχρι το 2024.

Τα ρωσικά ΜΜΕ από τη πρωί μετέδωσαν μεγάλα αφιερώματα στον πρώην ισχυρό άνδρα της KGB που ανδρώθηκε επί Ψυχρού Πολέμου και έβγαλε τη Ρωσία από την μέγκενη της περεστρόικας.

Επίσης, μετέδωσαν σε ζωντανή σύνδεση την λαμπρή ορκωμοσία, ταυτόχρονα με φωτογραφίες και βίντεο του Ρώσου προέδρου από το γραφείο του, όπου εργαζόταν μέχρι και λίγα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει για την ορκωμοσία της τέταρτης προεδρικής του θητείας.

Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έδωσαν στην παρουσία του πρώην Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος στεκόταν δίπλα από τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβιέντεφ και τον προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο. Ο Πούτιν, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να τιμήσει τον πρώην καγκελάριο, αλλά και να δείξει τη δύναμη της σχέσης του, κατευθύνθηκε κοντά του προκειμένου να τον χαιρετήσει δια χειραψίας (το σχετικό βίντεο έχει ανεβάσει και το Russia Today στο twitter).

Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, ο Σρέντερ είναι γνωστός ως παλιός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο γιόρτασε τα 70 χρόνια του σ’ ένα ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. Έχει ταχθεί δημόσια κατά της υιοθέτησης κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Είναι επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της εταιρείας που ελέγχεται από την Gazprom και εκμεταλλεύεται τον αγωγό αερίου Nord Stream, ο οποίος διοχετεύει το ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.

Η νίκη του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ήταν αναμένονη. Όμως,η συνέχεια της παρουσίας του (μαζί με άλλους της παλαιάς ΕΣΣΔ είναι από τις μακροβιότερες στον θώκο εξουσίας) δείχνει τα ακόλουθα σύμφωνα με τον σύμβουλο θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρο Νίκλαν.

1) Το πρόβλημα της Ρωσίας να βρει κάποιον που να εμπνέει σε αυτό τον βαθμό το σύνολο του κόσμου στη χώρα, έτσι ώστε να αλλάξει και το πολιτικό σκηνικό.

2) Η Ρωσία σύντομα θα έχει και άλλο θέμα να λύσει που θα αφορά την συνέχεια μετά τον Πούτιν. Η πολιτική της περιορίζεται προσωποκεντρικά στο Ρώσο Πρόεδρο και αυτό δείχνει αδυναμία, πάντα όσον αφορά το μέλλον μιας χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Νίκλαν ο Β. Πούτιν για τα επόμενα χρόνια θα καθορίζει τα τεκταινόμενα στην Ρωσία και σε μεγάλο μέρος στον πλανήτη.

Οι δυσκολίες της τέταρτης θητείας

Aπό την πρώτη του νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2000 έχει περάσει μεγάλο διάστημα και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today η προεδρική του θητεία θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις περιόδους: «make Russia stable again» (2000-03) δηλαδή να γίνει η Ρωσία σταθερή – αναφέρεται προφανώς στην οικονομική σταθεροποίηση της χώρας, «make Russia rich» (2004-07) να γίνει η Ρωσία πλούσια και  «make Russia respected again» (2012-17) να γίνει η Ρωσία σεβαστή ξανά στο παγκόσμιο στερέωμα- αφορά τις κινήσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τα ανοίγματα Πούτιν σε Μ.Ανατολή και Κίνα.

Όπως είναι ολοφάνερο οι ρώσοι αναλυτές εμπνεύστηκαν από το σύνθημα εκλογής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «make America great again». Όμως σ΄αυτή την τέταρτη θητεία, το ζητούμενο για τον Ρώσο πρόεδρο είναι η ομαλή μετάβαση ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος όπου κατά την σοβιετική διακυβέρνηση της χώρας ο Στάλιν ήταν 28 έτη στην εξουσία και ο Μπρέζνιεφ 18, αλλά δεν φρόντισαν για τη διάδοχη κατάσταση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος μετά το θάνατό τους.

Ο Σοιγκού και ο Ντούμιν

Σύμφωνα με τους Ρώσους αναλυτές ο 65χρονος Πούτιν έχει επίγνωση της κατάστασης και δεν επιθυμεί να παραμείνει μέχρι τον θάνατό του στην εξουσία. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι ανέλαβε αυτή τη θητεία με μοναδικό σκοπό να προετοιμαστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την μετά – Πούτιν εποχή. Ήδη στα εσωτερικά του Κρεμλίνου ακούγονται διάφορα ονόματα όχι μόνο για την θέση του προέδρου αλλά και για τις σημαντικές θέσεις του Υπουργού Άμυνας την οποία κρατάει ο Σεργκέι Σοιγκού (62 ετών σήμερα) και του Υπουργού Εξωτερικών όπου βρίσκεται ο 68χρονος Σεργκέι Λαβρόφ.

Ήδη το όνομα του αναπληρωτή υπουργού άμυνας της χώρας  Αλεξέι Ντιούμιν θεωρείται πιθανό καθώς προκρίνεται από πολλούς ως ο άνθρωπος που ετοιμάζει ο Πούτιν. Ενώ θεωρείται τον δικό του ρόλο στην εποχή της μετάβασης θα διαδραματίσει και ο σημερινός εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ. Το σίγουρο είναι πως ο Πούτιν μέχρι και το 2021 – 2022 θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του.

Σε αναμονή λοιπόν!

 

Γιώτα Χουλιάρα – Αλέξανδρος Νίκλαν
Geopolitics Editorial Team 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023