19/04/2024

Η αριθμολογία του Μακεδονικού

 


Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης

Δημοσιογράφος 

Ενόσω θα ανεβαίνει η πολιτική χρήση του Μακεδονικού στην Ελλάδα (δηλαδή η χρήση για εσωτερική πολιτική, κι ακόμη περισσότερο η χρήση του για εσωκομματική και για διακομματική διατάραξη ισορροπιών…), ο σιδηρούς νόμος των αριθμών θα προκύπτει όλο και πιο ισχυρός. Σε σύγκριση, εννοούμε, με τις υψηλές πτήσεις των επιχειρημάτων, με τους ακόμη υψηλότερους τόνους στις διατυπώσεις («Η Ν.Δ. δεν πρέπει να παίξει τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου και να εμπλακεί στο Σκοπιανό» ήταν η ατάκα του Αδώνιδος Γεωργιάδη – κι έμειναν, στον χώρο που σαγηνεύει ο δυναμικός Άδωνις, να κοιτάζονται αναζητώντας ανάμεσά τους τον/τους αναφερόμενους μ’ αυτόν τον τρόπο), με τις ευρηματικές «προτάσεις» εναλλακτικής ονομασίας, που κάθε τόσο σπέρνονται: Βαρντάρσκα για τον Πάνο Καμμένο, Μοισία για την Εύα Καϊλή, Δακία για τον Δημήτρη Μάρδα, αναζητείται το όνομα του πλέον εμπνευσμένου (ενδεχομένως είναι ο και αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδης) που βρήκε το Δημοκρατία των Κεντρικών Βαλκανίων.

Μπροστά σ’ όλα αυτά τα εμπνευσμένα, οι αριθμοί διεκδικούν την δική τους επιβολή. Λοιπόν, με κάποιες αριθμητικές πράξεις της Τρίτης ή Τετάρτης Δημοτικού: από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 (ή είναι 154 μετά την πλευρική μετακίνηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, εξ Ενώσεως Κεντρώων ελαυνομένης την πολιτική καταγωγή;), αν αφαιρέσει κανείς τους (φθίνοντες, αλλά σε τελευταία καταμέτρηση) 9 των Ανεξαρτήτων Ελλήνων) πέφτει στους 144 ή 145. Παρευθύς η μεγάλη κραυγή «Δεδηλωμένη! Δεδηλωμένη!» – αν και ο ίδιος ο ορθοτομών την συνταγματική σοφία Βαγγέλης Βενιζέλος άρχισε να τοποθετείται αρκετά πιο μαζεμένα για «καταστρατήγηση βασικών προβλέψεων του Συντάγματος» επί του θέματος. Πλην όμως το ΚΚΕ, ήρεμα αλλά σταθερά κατέθεσε την θέση του ότι «κανένα πρόβλημα με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αρκεί να τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις»: προσθέστε 15 έδρες, καθώς το ΚΚΕ το έχει το μονομπλόκ! Αισίως επιστρέφουμε στις 159-160.

Βέβαια, στον άγριο κόσμο της Βουλής, υπάρχουν και οι τοπικές καταγωγές. Από τον ίδιο τον κυβερνώντα ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι βουλευτές θα λύγιζαν με κάλπες στον ορίζοντα μπροστά στην ευαίσθητη Βορειοελλαδίτικη ψήφο; Εδώ, εις επικουρίαν η στάση Σταύρου Θεοδωράκη, με βάση θέση αρχών (λησμονημένη λέξη κι αυτή!…) για σύνθετη ονομασία με «σαφέστατο γεωγραφικό προσδιορισμό» που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. ενώ και ο επίσης Ποταμίσιος Σπύρος Δανέλλης θα ψήφιζε υπέρ τέτοιας ονομασίας [με όνομα που θα περιλάμβανε Μακεδονία] διότι τα εθνικά θέματα μπαίνουν πάνω απ’ όλα». Εδώ, το θέμα δεν είναι πλέον αριθμητικό αλλά δυναμικής: άμα φανεί ότι μαζεύεται πλειοψηφία, οι αποσκιρτήσεις είναι δυσκολότερες…

Προσοχή, όμως, διότι υπάρχει και η απέναντι πλευρά. Δηλαδή; Δηλαδή στην πΓΔ της Μακεδονίας (αναγνωρισμένη ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από 134 ή 135 χώρες στον ΟΗΕ, και μη-δεκτή με την συνταγματική της ονομασία στον Οργανισμό λόγω βέτο ενός από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (της Γαλλίας).

Αυτήν την αριθμολογία ανέπτυξαν, προφανώς, και στον Πάνο Καμμένο και είχαμε την λίγο-πολύ-αναδίπλωσή του στην προ των Φώτων συνάντηση στο Μαξίμου επί του θέματος.
Παμε τώρα στην πΓΔΜ: οι βουλευτικές εκλογές του 2016 και η δυναμική των περσινών τοπικών επέτρεψαν τον σχηματισμό Κυβέρνησης υπό τον Ζόραν Ζάεφ και τους Σοσιαλδημοκράτες τους SDSM (με 49 έδρες, σε άνοδο κατά 15 έδρες), μαζί με την Αλβανική Δημοκρατική ένωση (10 έδρες, πτώση 9 εδρών) και την Συμμαχία των Αλβανών (3 έδρες). Απέναντι, το Δεξιό/Κεντροδεξιά VMRO –DPMNE του ήδη απελθόντος σκληροπυρηνικού Nίκολα Γκρούεσφκι που όμως με 51 έδρες (έχοντας υποχωρήσει βέβαια κατά 10 έδρες) δεν παύει να είναι το πρώτο.

Α, ναι, 120 το σύνολο εδρών στην Βουλή των Σκοπίων! Οπότε; Οπότε οριακή, εντελώς οριακή η πλειοψηφία που θα χρειαστεί, εκεί, να ανατρέψει δυο και πλέον δεκαετίες έντονου εθνικισμού περί την ονομασία – με συνταγματική αναθεώρηση αναγκαία, με συμβολικές κινήσεις με δημοψήφισμα σε βάθος κοκ. Ο δε Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ίβανοφ (έχει επανεκλεγεί το 2014, προερχόμενος από το VMRO-DPMNE) προ μηνών είχε ρητορεύσει στο βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ διακηρύσσοντας την «Μακεδονικότητά» του. Α, ναι, και ο μικρότερος εταίρος της Κυβέρνησης Ζάεφ ήδη έχει αποσκιρτήσει – οπότε η ισορροπία…

kontra news – Έντυπη Έκδοση

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024