19/04/2024

Α. Συρίγος : Κρίσιμο θέμα ταυτότητα – γλώσσα με ΠΓΔΜ

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι ο έλληνας ΥΠΕΞ για να επιμένει ότι υπάρχει ακόμη ζωντανή η πιθανότητα συμφωνίας με την ΠΓΔΜ , σημαίνει ότι όλα τα σενάρια για το ονοματολογικό και τα 5 στη βάση των προτάσεων Νίμιτς, θεωρητικά είναι πάνω στο τραπέζι.

Ωστόσο, ταυτότητα και γλώσσα είναι καθοριστικής σημασίας αφού αν παραμένουν «Μακεδονικές» , η όποια σύνθετη ονομασία  ergaomnes , δεν θα είναι καμία μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το erga omnes θα πρέπει να αφορά όλα, και την γλώσσα και  την ταυτότητα και το σύνθετο όνομα της χώρας.
Την ίδια ώρα, ο Άγγελος Συρίγος θεωρεί ότι οι απειλές της Τουρκίας και για απαγωγή των 8 Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα και με το τουρκικό γεωτρύπανο, εντάσσονται στο προεκλογικό κλίμα της περιόδου μέχρι τις 24 Ιουνίου στη γείτονα.

Μετά όμως ιδίως στη Κυπριακή ΑΟΖ, κατά το Φθινόπωρο, τα πράγματα θα γίνουν σοβαρά. Όπως τόνισε, το πρώτο F-35 μάλλον θα παραδοθεί  στη Τουρκία στις 21 Ιουνίου, αλλά  επί Αμερικανικού εδάφους, αλλά το πιθανότερο χωρίς τα απαραίτητα εξελιγμένα συστήματα του, μόνο ως ένδειξη μη ανάμιξης στα προεκλογικά της Τουρκίας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024