25/04/2024

Κ. Γρίβας: Βραδυφλεγής «βόμβα» Αλυτρωτισμού η Συμφωνία

Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των Σκοπίων, προβλέπει τη μετονομασία της FYROM σε «Βόρειο Μακεδονία».

Με την ονομασία αυτή, άτυπα αλλά αναπόφευκτα, δημιουργείται και ένα νέο γεωπολιτικό μέγεθος. Η «νότιος Μακεδονία», δηλαδή η ελληνική Μακεδονία.
Είναι προφανές ότι ο βορράς ορίζεται σε σχέση με κάποιον νότο και αφού δημιουργείται μια «Βόρειος Μακεδονία», θα υπάρχει και μια «νότια». Μόνο που η πρώτη θα είναι κράτος με γλώσσα και ταυτότητα «Μακεδονική» και ο «νότος» μια περιοχή στην Ελληνική επικράτεια, όπου στο μέλλον μπορεί να προκύψουν μέσω του κράτους στη «Βόρεια Μακεδονία», από γεωπολιτικούς παίκτες ισχύος μοχλευμένα, αλυτρωτικές βλέψεις, για την ελληνική Μακεδονία, από μια χώρα που με δική μας υπογραφή θα μονοπωλεί πλέον τον «μακεδονισμό». Αυτά είπε ο καθηγητής γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κώστας Γρίβας, στον 98.4 .

Γλώσσα και ταυτότητα είναι δομικά στοιχεία του αλυτρωτισμού στη ΠΓΔΜ, λέει ο πανεπιστημιακός Κ. Γρίβας, αλλά ακόμη και η ονομασία του κράτους σε «Βόρεια Μακεδονία» με τέτοια στοιχεία ταυτότητας και γλώσσας , ανοίγει στο μέλλον θέμα διεκδικήσεων και αλυτρωτισμού και μάλιστα σε ένα νέο σε διατύπωση «μακεδονισμό».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024