19/03/2024

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Γράφει ο Χρήστος Μάραντος

 

Οικονομικός και Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Επί σειρά ετών Οικονομικός Διευθυντής – Chief Financial Officer  Τραπεζικού Ομίλου

 

Το τελευταίο διάστημα οι Διεθνείς Αγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες, λόγω των ανησυχιών για ένα πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών της εταίρων, Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και την απειλή του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών 20% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποσύρει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. Η εμπορική κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι το Αμερικάνικο ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο του 2018 θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 28.06, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2.2% σε τριμηνιαίο επίπεδο από 2.2% προηγουμένως.

 

Την Παρασκευή 29.06, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Αμερική, μετά και την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Fed να αυξήσει για δεύτερη φορά φέτος το επιτόκιο στο 1.75% με 2%, δίνοντας σήμα για δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων αντί μίας.

 

Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται στην κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου, όπου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά, τα δημοσιονομικά θέματα και το προσφυγικό. Η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των Ιταλικών Κρατικών Ομολόγων (2ετία: 1.03%, 5ετία: 1.95% και 10ετία: 2.82%). Πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια στόματος του Προέδρου της κ. Μάριο Ντράγκι φέρεται να ακολουθεί μια υπομονετική και σταδιακή προσέγγιση αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αυξάνεται. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 29.06 θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να αναμένεται στο 2.0% σε ετήσιο επίπεδο από 1.9% προηγουμένως.

 

Στη Αγορά Εμπορευμάτων, η απόφαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ να αυξήσουν κατά ένα εκατ. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή,  η οποία ήταν μικρότερη της αναμενόμενης, προκάλεσε άνοδο στην τιμή του πετρελαίου άνω των 68 δολαρίων ανά βαρέλι.

 

Στην Ελλάδα, το Eurogroup την 21.06.2018 κατέληξε σε συμφωνία για το Ελληνικό χρέος, προβλέποντας επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια του ΕFSF κατά 10 χρόνια, περίοδο χάριτος 10 ετών και καταβολή της δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο με «μαξιλάρι» ασφαλείας ύψους 24.1 δισ. ευρώ για τους επόμενους 22 μήνες. Ωστόσο, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3.5% του ΑΕΠ έως το 2022 και εκτιμώμενα πλεονάσματα ύψους 2.2% κατά μέσο όρο από το 2023 έως το 2060.

 

Οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup, δημοσίευσαν θετικές εκθέσεις, με τη Moodys να αναφέρει ότι το Ελληνικό χρέος μπαίνει σε βιώσιμο μονοπάτι, ανοίγεται ο δρόμος για τις αγορές και ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η ενισχυμένη εποπτεία για τους πιστωτές. Ωστόσο, η πρόκληση της ανάπτυξης παραμένει για την Χώρα, με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της Κομισιόν να κάνει λόγο για μακροχρόνια ανάπτυξη 1%, αλλά να κρίνει ως επαρκεί τα μέτρα για το χρέος, καθώς ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά, υποχωρώντας κάτω του 100% του ΑΕΠ ως το 2060 από 188.6% του ΑΕΠ το 2018.

 

Η Ελληνική Αγορά Κρατικών Ομολόγων αντέδρασε θετικά στις αποφάσεις του Eurogroup, με τις αποδόσεις των ομολόγων να αποκλιμακώνονται σημαντικά (5ετία: 3.33% και 10ετία: 4.16%), αλλά την αγορά των μετοχικών αξιών να μην ακολουθεί, λόγω του κακού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα, εν όψει των εκλογών του 2019, ειδικά μετά και τις εξελίξεις της συμφωνίας της χώρας μας με τη γειτονική χώρα των Σκοπίων.

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023