28/03/2024

Πώς είδαν στα Σκόπια τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

του Κώστα Ράπτη

Οι αποφάσεις της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ κυριάρχησαν, όπως ήταν λογικό, στην ειδησεογραφία και τον σχολιασμό των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, αλλά και στις τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων.

Σε ανακοίνωσή του το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDSM χαρακτηρίζει “ιστορική επιτυχία” την απόφαση της συνόδου να απευθύνει πρόσκληση ένταξης στην πΓΔΜ. “Το SDSM συγχαίρει όλους τους πολίτες. Μαζί πετύχαμε. Οι πόρτες της Συμμαχίας είναι ανοιχτές, η θέση της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ είναι εξασφαλισμένη”, σημειώνει η ανακοίνωση και τονίζει ότι η ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία συνιστά εκπλήρωση των ύψιστων στρατηγικών στόχων της πΓΔΜ, που τέθηκαν από την πρώτη μέρα που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της.

“Μετά από χρόνια απομόνωσης, αβεβαιότητας και στασιμότητας, σήμερα οι πόρτες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι ανοιχτές. Η “μακεδονική” ταυτότητα και μέλλον είναι εξασφαλισμένα. Η “Μακεδονία” γίνεται μέλος της οικογένειας στην οποία ανήκει. Καλά λόγια για τη χώρα μας ακούγονται σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο. Οι θετικές ειδήσεις για την “Μακεδονία” βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των παγκόσμιων ΜΜΕ και των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων. Η επιτυχία της “Μακεδονίας” έχει αναγνωριστεί. Η “Μακεδονία” πάει μπροστά!”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοήλοφσκι, ανέφερε ότι η πΓΔΜ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πρόσκληση άνευ όρων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως δεν μπόρεσε προηγουμένως να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

“Με το SDSM η “Μακεδονία” βιώνει ένα πραγματικό διπλωματικό φιάσκο”, σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του VMRO-DPMNE και ζήτησε την απόδοση ευθυνών. “Όπως δεν υπάρχουν αποτελέσματα σε κανέναν τομέα της πραγματικής ζωής, στην οικονομία, την υγεία την εκπαίδευση, όπως δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην γεωργία, έτσι δεν υπάρχει καμία πρόοδος και στις ενταξιακές διαδικασίες. Ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνησή του σημειώνουν μόνο ήττες, καμία νίκη. Η “Μακεδονία” δεν έλαβε χειροκρότημα αλλά χαστούκι”, υποστήριξε ο Στοήλοφσκι και κατέληξε: “Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” έχει εκπληρώσει τους όρους για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ από το 2008 και αυτό επιβεβαιώθηκε από τις διαδοχικές εκθέσεις. Αυτό που έκανε ο Ζάεφ ήταν να καταστήσει την χώρα όμηρο μίας εξαιρετικά επιζήμιας συμφωνίας, που συνιστά στην ουσία της πράξη συνθηκολόγησης. Η “Μακεδονία” δεν γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ, η “Μακεδονία” δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.. Ο Ζόραν Ζάεφ, ο (υπουργός Εξωτερικών) Νίκολα Ντιμιτρόφ και η [υπουργός Άμυνας] Ράντμιλα Σεκερίνσκα σημείωσαν μία ακόμα βαριά ήττα για την “Μακεδονία””.

Τα Σχόλια του Τύπου

Η εφημερίδα \Sloboden Pechat σημειώνει ότι με την απόφασή τους οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ σεβάστηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, όπου αναφερόταν ότι η πΓΔΜ θα προσκληθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόλις επιλυθεί το θέμα του ονόματος.”Μετά από μία δεκαετή παρεμπόδιση από την Ελλάδα λόγω του θέματος της ονομασίας, οι πόρτες του ΝΑΤΟ άνοιξαν για την χώρα μας με τη συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα έχει κλείσει. Η πολιτική ηγεσία στα Σκόπια πρέπει να οργανώσει το δημοψήφισμα, από το οποίο θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα. Αν η “Μακεδονία” δεν κάνει τις συνταγματικές αλλαγές, τότε η Ελλάδα δεν θα κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης” επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα Nezavisen Vesnik αναφέρει ότι το σχόλιο που κυριαρχούσε στην Ατλαντική Σύνοδο είναι πως η απόφαση της Τετάρτης αποτελεί μεγάλο βήμα για την πΓΔΜ και ότι οι πολίτες της χώρας θα αντιληφθούν την σημασία της. Η εφημερίδα προσθέτει ότι “ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που δεν κατονομάζεται, εξέφρασε την προσδοκία να ολοκληρωθούν ότι οι ενταξιακές συνομιλίες με την πΓΔΜ μέχρι τον Ιανουάριο και να ακολουθήσει η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης από τα κράτη-μέλη”.

Η εθνικιστική εφημερίδα Nova Makedonija (η μοναδική που δεν αφιέρωσε στην Σύνοδο τον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της) αναφέρει ότι η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ θα διαρκέσει από ένα ως δύο χρόνια και θα προχωρήσει μόνο εφόσον η πΓΔΜ σεβαστεί και υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Κατά το δημοσίευμα, με τον τρόπο αυτόν η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αποτελεί ένα είδος τελεσίγραφου προς τους πολίτες της πΓΔΜ, ώστε να αποδεχθούν στο δημοψήφισμα όλα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία των Πρεσπών. Συνεπώς, σχολιάζει η εφημερίδα, οι όροι αυτοί που έθεσε το ΝΑΤΟ ουσιαστικά ναρκοθετούν τις εξαγγελίες περί δημοκρατικού δημοψηφίσματος, το οποίο έτσι μετατρέπεται σε φάρσα.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024