23/04/2024

Τουρκία: Τι συμβαίνει με τους S- 400

 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ρωσικό πρακτορείο Sputnik οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την Τουρκία από την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, καθώς ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να μάθει μυστικές λεπτομέρειες των F-35 πέμπτης γενιάς, τα οποία αγοράζει επίσης η Τουρκία.

Η αναπληρώτρια υφυπουργός Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων Τίνα Καϊντανόβ συζητά το ενδεχόμενο πώλησης συστημάτων αεράμυνας Patriot στην Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Η Καϊντανόβ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο αεροπορική έκθεση του Φαρνμπόροου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν έχει μιλήσει με Τούρκους εκπροσώπους.

Η Τουρκία δέχτηκε επικρίσεις από συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την αγορά του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία που προτίθεται να κάνει, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Joint Strike της Lockheed Martin.

Στην εικόνα που ακολουθεί μπορούμε να δούμε το προφίλ των S- 400 που σκοπεύει να αγοράσει η Τουρκία καθώς και ποιες άλλες χώρες ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με την Ρωσία για να αγοράσουν τα συγκρεκριμένα αντιπυραυλικά συστήματα.

 

Πηγή εικόνας: Geopolitical Futures https://geopoliticalfutures.com/

 

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη συμφωνία της για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 που υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν επιτύχει.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει εγκρίνει νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να αποτρέψει την αποστολή των αεριωθούμενων αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία μέχρις ότου το Πεντάγωνο παρουσιάσει έκθεση που αποδεικνύει ότι δεν κινδυνεύουν να υπονομευθούν από τα ρωσικά S-400.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στη δεξαμενή σκέψης «Woodrow Wilson International Center» στη Ουάσινγκτον χαρακτήρισε εξωφρενική τη στάση που τηρεί η Άγκυρα στο θέμα της Ρωσίας και της αγοράς του αμυντικού συστήματος S-400, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών πιλότων αλλά και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικότερα.

«Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα προηγμένης τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη F-35, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν φλερτάρει με τον πρόεδρο Πούτιν και θέλει να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό αμυντικό σύστημα S-400…Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους Ρώσους την ευκαιρία να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία των F-35 και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες βάζοντας σε κίνδυνο τους πιλότους μας και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ…Είναι εξωφρενικό που έχουμε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο πόρτες ανοιχτές».

Geopolitics Editorial Team 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024