16/04/2024

Ανάγκη για οργάνωση και εκπροσώπηση της Ελληνικής ομογένειας στο ΗΒ

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης*

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας του ΙΟΒΕ η ανεργία στους νέους παραμένει σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η χώρα μας να βιώνει ένα μεγάλο κύμα εξόδου και δυστυχώς αναπόφευκτα και ένα πρωτοφανές “Brain Drain”. Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπολογίζεται ότι περίπου μισό εκατομμύριο συμπατριωτών μας αποφάσισαν να μετοικήσουν σε άλλα κράτη της Ευρωπαικής Ένωσης (Ε.Ε.) αλλά και σε τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός Ε.Ε.).

Ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός είναι το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας – (ΗΒ). Στο ημιομόσπονδο αυτό κράτος σύμφωνα με τα στοιχεία του Βρετανικού Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (Office for National Statistics) κατοικούν 72.000 Έλληνες πολίτες. Στην Αγγλία ζουν 65.000 (εκ των οποίων πάνω από 30.000 στο Λονδίνο), 5.000 ζουν στην Σκωτία, 2.000 στην Ουαλία και ένας μικρός αριθμός κατοικεί στην Βόρειο Ιρλανδία. Ο αριθμός αυτός σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της Ελληνικής Πρεσβείας (αφού δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή) ξεπερνάει τις 100.000.

Λόγω της διαρκούς αφίξεως συμπατριωτών μας πολλοί εκ των οποίων είναι εμπερίστατοι και έρχονται οικογενειακώς προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές συνθήκες και ανάγκες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε αντίθεση με το στερεότυπο του ΗΒ, με το Λονδίνο των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των σπουδαίων ακαδημαικών, η ανθρωπογεωγραφία έχει αλλάξει άρδην και μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας είναι χαμηλού ή μεσαίου οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου συχνά χωρίς βασικές γνώσεις της αγγλικής γλώσσας. Πρόκειται για ανθρώπους πολλές φορές απεγνωσμένους που κυριολεκτικά ζητούν εναγωνίως οποιαδήποτε εργασία για να επιβιώσουν ιδίως αν έχουν οικογένεια και είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Σε αυτό το νέο πλαίσιο υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι πρέπει να δημιουργηθούν δομές για την οργάνωση και εκπροσώπηση της Ελληνικής ομογένειας στο ΗΒ ώστε οι νεοαφιχθέντες (και οχι μόνο) να αγκαλιαστούν και να βοηθηθούν ιδίως λόγω του επερχομένου Brexit στις 29 Μαρτίου 2019.

Σε αντίθεση με την Κυπριακή παροικία που έχει παραδοσιακά δυναμική παρουσία στο ΗΒ η Ελληνική ομογένεια παρά την πολύχρονη ιστορία της αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια οπότε δεν είχε ποτέ αντίστοιχες ανάγκες και δομές. Η δημιουργία εποπτικού φορέα που θα αγκάλιαζε την ελληνική παροικία θα είχε διττό στόχο σε ΗΒ και Ελλάδα. Σε ότι αφορά το ΗΒ η οργανωμένη παρουσία της ομογένειας θα βοηθούσε τους Έλληνες στην καθημερινότητα τους, στις δραστηριότητες τους και εν τέλει στην ομαλή ένταξη τους στη ζωή στη χώρα. Η δημιουργία μιας κίνησης θα έδινε την δυνατότητα καλύτερης εκπροσώπησης των Ελλήνων πολιτών απέναντι στις Βρετανικές κρατικές δομές ιδίως αυτή την κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων για το επικείμενο Brexit όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες οργανώσεις των άλλων εθνικών ομάδων.

Αυτό θα καταστεί ακόμη πιο αναγκαίο αν όντως το ΗΒ αποχωρήσει από την ΕΕ αφού τα δικαιώματα μας εδράζονται στο γεγονός ότι είμαστε πολίτες κράτους της ΕΕ σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Η οργανωμένη παρουσία των Ελλήνων και οι δράσεις για φλέγοντα εθνικά ζητήματα θα προσέφεραν διεθνή υποστήριξη και προβολή για την πατρίδα μας και κατ’επέκταση θα ήταν ανεκτίμητο διαπραγματευτικό όπλο στην διπλωματική της φαρέτρα. Υπό αυτό το πρίσμα διοργανώθηκαν μαζί με τον Σύλλογο Ποντίων ΗΒ οι δύο μεγάλες συγκεντρώσεις για την Μακεδονία μπροστά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο που αγκαλιάστηκαν από την ελληνική παροικία και ενέπνευσαν άλλες ελληνικές κοινότητες σε άλλες χώρες όπου ακολούθησαν. Παρ’ότι ήταν μια πρωτοφανής πρωτοβουλία για την ομογένεια του ΗΒ, είχε επιτυχία και θα μπορούσαν να διοργανωθούν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ώστε να συνδράμουμε την πατρίδα μας σε μια σειρά εθνικών θεμάτων όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της αιχμαλωσίας των στρατιωτικών μας στην Τουρκία, τα γλυπτά του Παρθενώνα, οι οικονομικές διαπραγματεύσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας σε Σκόπια, Βόρεια Ηπειρο, Τουρκία, η επιστροφή των αρχαιοτήτων από τη Γερμανία και άλλα.

Σε ότι αφορά την σχέση της ελληνικής παροικίας με την πατρίδα μας, η οργανωμένη εκπροσώπηση θα μας έδινε φωνή όπου θα ακουγόταν και έτσι οι ανάγκες και οι προβληματισμοί θα λαμβάνονταν υπόψη σε αντίθεση με την σημερινή κατάσταση. Θα μπορούσε να τεθεί για παράδειγμα το θέμα της δημιουργίας επίτιμων προξενείων σε πόλεις όπως το Μάντσεστερ ή το Κάρντιφ για να εξυπηρετούνται οι πολίτες χωρίς να πρέπει να ταξιδεύουν πολλές ώρες, να αφήνουν την εργασία τους και να χάνουν χρόνο και χρήματα για να μεταβούν στο Λονδίνο. Σε ότι αφορά την έλλειψη προσωπικού στο μόνο έμμισθο Προξενείο μας στο Λονδίνο θα μπορούσε να γίνει επίσημο διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να αυξηθεί ο μικρός αριθμός των εργαζομένων που μειώθηκε λόγω περικοπών. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουν οι υπάλληλοι, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προλάβουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού από τη στιγμή που ο αριθμός τους αντί να αυξάνεται αναλογικά με τις ανάγκες, παραμένει στάσιμος.

Επιπλέον, μια οργανώμενη κίνηση θα προσδώσει δυναμική στην καμπάνια για τα αυτονόητα δικαιώματα που μας στερεί κατά παράβαση του Άρθρου 51 § 4 του Συντάγματος το ελληνικό κράτος. Με μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες εκτός χώρας πρέπει άμεσα να γίνουν οι τυπικές νομοθετικές ρυθμίσεις από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε να υπάρξει εφαρμογή του Συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που ζούν στο εξωτερικό στις Πρεσβείες και έμμισθες προξενικές αρχές του τόπου διαμονής τους ώστε να μπορέσουμε να ψηφίσουμε στο Λονδίνο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Στο άρθρο αναφέρονται ορισμένες βασικές ανάγκες και κατευθύνσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μια οργανωμένη παρουσία και δυναμική  εκπροσώπηση της ελληνικής ομογενείας εδώ στο ΗΒ. Ο στόχος είναι να ανοίξει μια συζήτηση για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που μας αφορά όλους. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι δικές σας σκέψεις και προτάσεις για το ποιές είναι οι ανάγκες που υπάρχουν (διαφορετικές για τον καθένα) και πως θα θέλατε εσείς να καλυφθούν.

*Μιχάλης Αράπης LLB LLM – Νομικός – Διερμηνέας – Ελεύθερος ΕπαγγελματίαςΑντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας

info@michaelarapis.com
michaelarapis.com

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της Ανεξάρτητης Εβδομαδιαίας Ελληνικής Εφημερίδας του Λονδίνου Ελευθερία

 

Ολόκληρη την εφημερίδα μπορείτε να την διαβάσετε στο ακόλουθο link:
http://www.eleftheria.co.uk/pdf/71920188379Eleftheria_941.pdf

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024