28/03/2024

LA Times: Η Όπρα Γούινφρεϊ πρόεδρος των ΗΠΑ;

75th ANNUAL GOLDEN GLOBE AWARDS -- Pictured: Oprah Winfrey, Winner, Cecil B. Demille Award at the 75th Annual Golden Globe Awards held at the Beverly Hilton Hotel on January 7, 2018 -- (Photo by: Paul Drinkwater/NBC)

Η ομιλία της Όπρα Γούινφρεϊ στις Χρυσές Σφαίρες προκάλεσε εικασίες σχετικά με το αν θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος το 2020, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς από τα λόγια του Χόλιγουντ προς τη σκληρή πραγματικότητα μιας εκστρατείας για το Λευκό Οίκο. Ακούγεται αρκετά απλό: αφού ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την προεδρία, γιατί δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και η Όπρα;

Η ιδέα μιας τηλεπαρουσιάστριας, ακόμη και κάποιας τόσο δημοφιλούς όπως η Γουίνφρεϊ, να φτάσει στον Λευκό Οίκο θα ακουγόταν παράλογη πριν από λίγο καιρό. Όχι όμως και στην εποχή του Τραμπ. Ωστόσο, η συζήτηση για την Γουίνφρεϊ αναβίωσε μια άλλη συζήτηση, για τον πρωταρχικό ρόλο της φήμης σε μια προεκλογική εκστρατεία.

“Η Όπρα έκανε μία από τις καλύτερες πολιτικές ομιλίες από τότε που ο Ομπάμα έφυγε από τη σκηνή, αλλά μπορεί να σημαίνει αυτό ότι η Αμερική θέλει έναν ακόμα αρχάριο διάσημο; ” αναρωτήθηκε η Ρόουζ Καπολζίνσκι, σύμβουλος εκστρατείας των Δημοκρατικών στο Λος Άντζελες. “Είναι καλό για τη δημοκρατία εάν το όνομα της ταυτότητας και μια καλή ομιλία σε κάνουν προεδρικό φαβορί;”

Καλώς ή κακώς, είναι αναπόφευκτο ότι ένας διάσημος υποψήφιος θα κυριαρχήσει σε μια προεκλογική εκστρατεία. “Το παιχνίδι στις εκλογές παίζεται στην αναγνώριση ονόματος, και αυτό το έχει μια διασημότητα”, δήλωσε ο Μάρτιν Κάπλαν, καθηγητής στο USC που ειδικεύεται στην επίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας στην κοινωνία. Οι ειδήμονες άρχισαν γρήγορα να δυσχεραίνουν τις πιθανότητες της Γουίνφρεϊ για την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η 63χρονη Γουίνφρεϊ είναι νεότερη από κάποιους από τους πιθανούς κορυφαίους υποψήφιους των Δημοκρατικών, έγραψε ο Γουίλιαμ Κρίστολ, συντάκτης του συντηρητικού περιοδικού Weekly Standard. “Έχει εμβαθύνει πιο πολύ στην οικονομία από τον Μπέρνι Σάντερς, καταλαβαίνει τη Μέση Αμερική καλύτερα από την Ελίζαμπεθ Γούορεν, είναι πιο συναισθηματικά ανοιχτή από τον Τζο Μπάιντεν, πιο ευχάριστη από τον Αντριου Κουόμο, πιο χαρισματική από τον Τζον Χίκενλούπερ”, έγραψε.

Η Γουίνφρεϊ πληροί και τις τρεις συνταγματικές προϋποθέσεις για να γίνει πρόεδρος: Είναι πάνω από 35 χρονών, είναι Αμερικανίδα πολίτης που γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ζήσει στη χώρα πάνω από 14 χρόνια. Ο πλούτος της θα ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο, όπως ακριβώς ήταν και του Τραμπ. Η καθαρή αξία της Γουίνφρεϊ είναι 2,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Forbes.

Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας για την υποψηφιότητά της το 2020 αγνοεί τις σκληρές πραγματικότητες της προεδρίας, ακόμη και για μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες του έθνους. “Πρέπει να θες να το κάνεις, γιατί είναι μια τεράστια πρόκληση, μια τεράστια δοκιμασία”, σχολιάζει η Αν Σέλζερ, γνωστή δημοσκόπος. Για εκατομμύρια Αμερικανούς, η Γουίνφρεϊ μπορεί να φαίνεται οικεία μετά από δεκαετίες που εμφανίζεται στην τηλεόραση, παίζοντας σε κινηματογραφικές ταινίες στο Χόλιγουντ και κάνοντας ρεπορτάζ τώρα ως ειδικός ανταποκριτής στο “60 Λεπτά” του CBS. Αλλά οι προεδρικοί υποψήφιοι αντιμετωπίζουν έναν έλεγχο πολύ πιο επιθετικό απ’ ό,τι έχει υπομείνει ποτέ η Γουίνφρεϊ .

Πέρα από τον έλεγχο της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ειδησεογραφικών μέσων, οι αντίπαλοι – συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πεδίου των Δημοκρατικών – θα καταρτίζουν φακέλους για το παρελθόν της, βγάζοντας στη φόρα ενοχλητικές λεπτομέρειες για να προκαλέσουν τις μέγιστες ζημιές. “Η εμπειρία μου με τις διασημότητες είναι ότι τους αρέσει η συζήτηση και η σκέψη του να είναι πρόεδρος ή κυβερνήτης ή ό,τι άλλο, αλλά όταν φτάσουν στην τελική ευθεία καταλαβαίνουν τον έλεγχο που πρέπει να περάσουν και υποχωρούν” δήλωσε ο Τζον Γουίβερ, κορυφαίος στρατηγικός σύμβουλος στις προεδρικές εκστρατείες του γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν και του Κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κάσικ.

Ο Γουίβερ αμφισβήτησε επίσης εάν οι ψηφοφόροι θα θεωρούν μια “εκστρατεία που εξαντλείται στο Μπελ Έιρ” ως κατάλληλο αντίδοτο για την αποδιοργανωτική προεδρία του Τραμπ. Η υποψηφιότητα της Γουίνφρεϊ θα αντικρούσει πράγματι το ιστορικό μοτίβο των ψηφοφόρων που επιλέγουν προέδρους οι οποίοι αναμένουν να διορθώσουν τις αδυναμίες ενός προκατόχου, δήλωσε η Κέιτι Μέριλ, υπεύθυνη στρατηγικής των Δημοκρατικών στην Περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα: ο Πρόεδρος Κάρτερ, ο οποίος θεωρούνταν ευρέως αδύναμος, απομακρύνθηκε από τον σκληρό ομιλητή Ρόναλντ Ρέιγκαν. “Νομίζω ότι είναι πολύ πιο πιθανό ο αμερικανικός λαός να πάει στην αντίθετη πλευρά από τον σημερινό κάτοχο του Λευκού Οίκου”, επιλέγοντας έναν παραδοσιακό εκλεγμένο αξιωματούχο, πεπειραμένο στη χάραξη πολιτικής – και όχι έναν ακόμα διάσημο αουτσάιντερ”, είπε.

Η Γουίνφρεϊ, η οποία υποστήριξε τον Μπαράκ Ομπάμα και την Χίλαρι Κλίντον, απέρριψε τις εικασίες για την υποψηφιότητά της. “Δεν θα είμαι υποψήφια για κανένα γραφείο” δήλωσε στην καλύτερη φίλη της, Γκέιλ Κινγκ, τον Οκτώβριο στο “CBS This Morning”. Ωστόσο, μετά την ομιλία της στις Χρυσές Σφαίρες για την εθνική αναταραχή που προκλήθηκε από τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, ο μακροχρόνιος συνεργάτης της, Στέντμαν Γκράχαμ, δήλωσε στους Times: “Εξαρτάται από τον λαό. Σίγουρα αυτή θα το έκανε”.
Δεν θα ήταν εύκολο.Χιλιάδες ώρες βίντεο, μερικές από τις οποίες δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, θα γίνονταν αμέσως τροφή για επιθέσεις. Στο πλαίσιο μιας εκστρατείας, κάποιες κουβέντες στις οποίες ελάχιστα είχαν δώσει σημασία πριν από χρόνια μπορεί να γίνουν τοξικές.

Ο Τραμπ κάποτε είπε στον Χάουαρντ Στερν ότι απολάμβανε να βλέπει γυμνές γυναίκες στο παρασκήνιο, στα καλλιστεία του. Είπε επίσης στον Στερν ότι υποστήριξε την εισβολή του προέδρου Τζορτζ Μπους στο Ιράκ, μια δήλωση που αργότερα αρνήθηκε ότι έκανε παρά τα ηχητικά ντοκουμέντα. Και η καμπάνια του Τραμπ σχεδόν κατέρρευσε όταν βγήκε στην επιφάνεια μια ηχογράφηση, στην οποία έλεγε στην εκπομπή “Access Hollywood” και τον Μπίλι Μπους ότι τη γλίτωσε από σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες επειδή ήταν διάσημος.

Τελικά, η φήμη της Γουίνφρεϊ θα μπορούσε να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τις αντιπαραθέσεις, όπως συνέβη και με τον ηθοποιό Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, όταν λίγες ημέρες πριν εκλεγεί κυβερνήτης της Καλιφόρνια, πολλές γυναίκες τον κατηγόρησαν για παρενόχληση. Μέχρι ενός σημείου, οι διασημότητες γίνονται υπερβατικές”, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Ρος Μπέικερ του Πανεπιστημίου Rutgers.”Οι άνθρωποι απλώς τυφλώνονται από τη λάμψη”.

Κάποιοι σταρ του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένης της Μέριλ Στριπ και της Σάρα Σίλβερμαν, κάλεσαν την Γουίνφρεϊ να θέσει υποψηφιότητα, αλλά ο δημόσιος ενθουσιασμός δεν είναι σίγουρος.Μια έρευνα του Quinnipiac University τον περασμένο Μάρτιο διαπίστωσε ότι το 52% των ψηφοφόρων έβλεπαν την Γουίνφρεϊ ευνοϊκά, αλλά το 69% δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει πρόεδρος το 2020.

Η Γουίνφρεϊ, η οποία ζει σε μία έπαυλη στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια, σίγουρα θα δεχόταν κατηγορίες από τους Ρεπουμπλικάνους, ως μέρος της ελίτ του Χόλιγουντ.Τη Δευτέρα, οι επιθέσεις ξεκίνησαν άμεσα. Θέλοντας να την χλευάσουν, μερικοί συντηρητικοί δημοσίευσαν φωτογραφίες της σε εκδηλώσεις με τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον γυναικών -και με αφορμή τον οποίο ξεκίνησε το κίνημα #MeToo.

latimes.com

Antinews.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024