29/03/2024

Forbes για Ελλάδα: Η μεγαλύτερη ύφεση

Της Frances Coppola

To ΔΝΤ δημοσιοποίησε την τελευταία του αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία. “Μετά από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση” αναφέρει στην ανακοίνωσή του “η ανάπτυξη τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα”. Δόθηκε το “πράσινο φως” για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.

Για πολλούς, αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα. Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Οι μαύρες μέρες είναι πίσω της και το μέλλον θα είναι λαμπερό. Είναι όμως στ’ αλήθεια το τέλος των προβλημάτων της χώρας ή θα έρθει περισσότερος πόνος;

Το μέγεθος της κατάρρευσης της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία είναι δραματικό. Στην αρχή της αξιολόγησης του ΔΝΤ υπάρχει αυτός ο πίνακας, που συγκρίνει τη μείωση της ελληνικής παραγωγής τα τελευταία 10 χρόνια με άλλες μεγάλες ιστορικές περιόδους ύφεσης, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής Μεγάλης Ύφεσης:

Ο ελληνικός λαός πέρασε μια ύφεση τόσο μεγάλη όσο ήταν η Μεγάλη Ύφεση, με την ελληνική να διαρκεί αρκετά περισσότερο. Είναι πλέον η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ύφεση σε καιρό ειρήνης.

Ευτυχώς, η Μεγαλύτερη Ύφεση ενδεχομένως πλέον να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2017 και το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 2% το 2018 και 2,4% το 2019.

Φυσικά, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα θα πρέπει να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή. Ενώ η ελληνική οικονομία βυθιζόταν ακόμα βαθύτερα στην ύφεση, το ΔΝΤ συνέχιζε να προβλέπει ότι η οικονομική μεγέθυνση θα επέστρεφε “εντός των προσεχών ημερών”.

Το σατιρικό blog ZeroHedge διακωμώδησε τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Αλλά η Ελλάδα πράγματι βγήκε το 2017 από τη μακροχρόνια ύφεση και οι ενδείξεις μέχρι τώρα είναι ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί αυτό το έτος.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024