28/03/2024

Ρωσία: Οι πιο σημαντικές αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν

Πριν από πέντε χρόνια, την 1η Αυγούστου 2013, ένας πρώην εργολάβος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), ονόματι Edward Snowden, ο οποίος είχε εκτεθεί σε μεθόδους ηλεκτρονικής επιτήρησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, έλαβε προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.

Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο Edward Snowden, 35 ετών, είναι ειδικός στον τομέα της ασφάλειας υπολογιστών. Το 2005-2008 εργάστηκε στο Κέντρο Προχωρημένων Μελετών Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και στο τμήμα παγκόσμιων επικοινωνιών στην έδρα της CIA στο Langley της Βιρτζίνια. Το 2007, ο Snowden στάλθηκε με διπλωματική κάλυψη στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη της Ελβετίας. Το 2009, παραιτήθηκε από τη CIA για να συμμετάσχει στην εταιρεία Dell που τον έστειλε στη Χαβάη για να εργαστεί για το γραφείο ανταλλαγής πληροφοριών της NSA. Απασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη συμβουλευτική εταιρεία Booz Allen Hamilton.

Πρώτες αποκαλύψεις

Τον Ιούνιο του 2013, ο Snowden παρέδωσε διαβαθμισμένες πληροφορίες στους δημοσιογράφους Glenn Greenwald και Laura Poitras, οι οποίοι αποκάλυψαν προγράμματα παγκόσμιας παρακολούθησης που λειτουργούν από αμερικανικά και βρετανικά πρακτορεία πληροφοριών. Εξήγησε την κίνηση λέγοντας ότι ήθελε να πει στον κόσμο την αλήθεια επειδή πίστευε ότι μια τέτοια ευρεία παρακολούθηση αθώων πολιτών ήταν απαράδεκτη και το κοινό έπρεπε να το γνωρίζει.

Η Guardian και η Washington Post δημοσίευσαν τα πρώτα έγγραφα σχετικά με την κατασκοπεία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στους χρήστες του Διαδικτύου στις 6 Ιουνίου 2013. Σύμφωνα με τα έγγραφα, μεγάλες τηλεφωνικές εταιρείες, όπως η Verizon, η AT & T και η Sprint Nextel, παρέδωσαν στοιχεία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των πελατών τους στην NSA και το (FBI), τα οποία είχαν επίσης άμεση πρόσβαση στους διακομιστές της Microsoft, του Yahoo, της Google, του Facebook, του Skype, του YouTube, του Paltalk, του AOL και της Apple. Επιπλέον, οι αποκαλύψεις του Snowden έδειξαν ότι ένα μυστικό πρόγραμμα με το όνομα PRISM αποσκοπούσε στη συλλογή ηχογραφήσεων, φωτογραφιών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και πληροφοριών σχετικά με τις συνδέσεις των χρηστών με διάφορες ιστοσελίδες.

Κατασκοπεία σε παγκόσμιους ηγέτες

Το επόμενο τμήμα των αποκαλύψεων, το οποίο δημοσιεύτηκε από τις κορυφαίες εφημερίδες, όπως η The Guardian, η O Globo της Βραζιλίας, ο L’Espresso της Ιταλίας, η Γερμανική Der Spiegel και το Suddeutsche Zeitung, αφορούσαν την αμερικανική κατασκοπεία σε πολιτικούς. Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι η NSA και η υπηρεσία επικοινωνιών της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας ανέστειλαν τις τηλεφωνικές κλήσεις που έκαναν οι ξένοι πολιτικοί και αξιωματούχοι κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Λονδίνο το 2009. Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπάθησαν ιδιαίτερα να παρακολουθήσουν τις τηλεφωνικές κλήσεις του προέδρου της Ρωσίας Dmitry Medvedev. Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών παρακολούθησε τις τηλεφωνικές συνομιλίες 35 παγκόσμιων ηγετών, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν, η NSA συγκέντρωνε τακτικά πληροφορίες από τα γραφεία της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. Ο οργανισμός επέτυχε επίσης πρόσβαση στις εσωτερικές τηλεδιασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών και θεωρεί ότι η έδρα της Βιέννης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους του για την κατασκοπία.

Οι διαρροές αποκάλυψαν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τα προγράμματα μυστικής παρακολούθησης Blarney και Rampart-T. Το Blarney, το οποίο ξεκίνησε το 1978, χρησιμοποιείται για τη συλλογή πληροφοριών σχετικών με την αντιτρομοκρατία, τους ξένους διπλωμάτες και τις κυβερνήσεις, καθώς και οικονομικούς και στρατιωτικούς στόχους. Το Rampart-T έχει χρησιμοποιηθεί από το 1991 για να κατασκοπεύει ξένους ηγέτες. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας.

Περισσότερες διαρροές

Ο Snowden ενημερώνει επίσης τον κόσμο ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος χρησιμοποίησαν το μυστικό σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της NSA για την κατασκοπεία σε χρήστες του Διαδικτύου, παρακολουθώντας τις δραστηριότητες τους στον Παγκόσμιο Ιστό. Επιπλέον, η NSA και η έδρα της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας ανέπτυξαν μεθόδους που τους επέτρεψαν να σπάσουν σχεδόν όλα τα συστήματα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στο Διαδίκτυο. Εκτός αυτού, τα διαρρεύσαντα έγγραφα ανέφεραν ότι η NSA είχε εγκαταστήσει κρυφά ειδικό λογισμικό σε περίπου 100.000 υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι παρείχαν πρόσβαση σε αυτές και διευκόλυναν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Συγκεκριμένα, η NSA χρησιμοποίησε μια μυστική τεχνολογία που κατέστησε δυνατή την εκτροπή υπολογιστών που δεν συνδέονται με το Internet.

Αρχείο Snowden

Τμήματα των πληροφοριών Snowden που παραδόθηκαν στους Greenwald και Poitras εξακολουθούν να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα The Intercept. Σύμφωνα με την edwardsnowden.com – μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από το ίδρυμα Courage (αφιερωμένο στην υποστήριξη του Snowden), έχουν δημοσιευτεί συνολικά 2.176 έγγραφα από το αρχείο.

Η απάντηση της Ουάσιγκτον

Η NSA και το Πενταγώνιο ισχυρίζονται ότι ο Snowden έκλεψε περίπου 1,7 εκατομμύρια διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Είναι υπεύθυνος για την κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας, τη μη εξουσιοδοτημένη μεταφορά των εθνικών αμυντικών πληροφοριών και την εκούσια μεταφορά διαβαθμισμένων μυστικών πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Αντιμετωπίζει δέκα χρόνια φυλάκισης σε κάθε κατηγορία.

Tass
OnAlert

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024