18/04/2024

FORBES: Η Κίνα θα χάσει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, και αυτό συμφέρει τους Κινέζους

Του Πάνου Μουρδουκούτα

Η Κίνα θα χάσει τον εμπορικό πόλεμο με την Αμερική. Και αυτό θα ωφελήσει τους πολίτες της.

Η Κίνα δεν είναι καλά προετοιμασμένη για έναν εμπορικό πόλεμο με την Αμερική. Για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι η οικονομία της επιβραδύνεται, καθώς αντιμετωπίζει την “παγίδα των μεσαίων εισοδημάτων” και το σημείο καμπής Lewis.

Η παγίδα εισοδήματος είναι μια κατάσταση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μιας χώρας επιβραδύνει καθώς φθάνει στα μεσαία εισοδήματα. Το σημείο Lewis είναι μια κατάσταση όταν “ο εφεδρικός στρατός” του εργατικού δυναμικού συρρικνώνεται, πιέζοντας τους μισθούς και διαβρώνοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Το κινεζικό εργατικό δυναμικό γίνεται ακριβό σε σύγκριση με την Ινδία, το Βιετνάμ, και την Ινδονησία. Και αυτό ασκεί επιπλέον πιέσεις στην ανάπτυξη της χώρας.

Στο μεταξύ, η Κίνα δεν έχει ακόμη αναπτύξει μια ισχυρή εγχώρια καταναλωτική αγορά που θα “φιλοξενήσει” την αυξανόμενη παραγωγική ικανότητα.

Για αυτό η Κίνα θα πρέπει να υποκύψει στις αμερικανικές απαιτήσεις.

Ο στρατηγικός αναλυτής της First Franklin, Brett Ewing συμφωνεί μεν, ωστόσο θεωρεί ότι η νίκη της Ουάσιγκτον έναντι του Πεκίνο θα είναι περισσότερο ζήτημα δημοσίων σχέσεων παρά ζήτημα ουσίας. “Νομίζω ότι το να περιγράψει κάποιος πώς θα έμοιαζε μια νίκη, είναι ένα σημαντικό σημείο του ερωτήματος”, τόνισε ο Ewing. “Βλέπουμε μία απλή μείωση των δασμών από την πλευρά της Κίνας, ως μια καθαρά κίνηση PR από την Ουάσιγκτον και πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν νίκη για τις κρατικές επιχειρήσεις στην Κίνα και ως εκ τούτου και για τους κομμουνιστές πολιτικές που κερδίζουν από αυτές. Η θέση μας για μια πραγματική νίκη για τις ΗΠΑ είναι κάποιος συνδυασμός σημαντικών μεταρρυθμίσεων, να σταματήσει η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και να ενισχυθούν οι δυνατότητες επιβολής του ΠΟΕ”.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη αντιληφθεί αυτό το αποτέλεσμα. Τους τρεις τελευταίους μήνες, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει άνοδο 7,1% ενώ το κινεζικό έχει σημειώσει πτώση 9,1%.

Ενώ το να χάσει τον εμπορικό πόλεμο θα είναι κάτι κακό για την κυβέρνηση της Κίνας, θα μπορούσε να είναι καλό για τους Κινέζους. Υπάρχουν κάποιες καλές εξηγήσεις για αυτό. Η μία εξ αυτών είναι πως η Κίνα θα γίνει μια ανοιχτή οικονομία, που θα παράσχει στους Κινέζους καταναλωτές περισσότερες προϊοντικές επιλογές σε χαμηλότερες τιμές. “Μια ενδεχόμενη συμφωνία της Κίνας για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων με έναν πραγματικά μετρημένο τρόπο, είναι ο τρόπος με τον οποίο πιστεύουμε ότι ο Κινέζος καταναλωτής θα βγει κερδισμένος”. Και αυτό διότι θα έχουν μια πολύ πιο ανοιχτή οικονομία με πραγματικό ανταγωνισμό από όλη τη διεθνή κοινότητα, προσθέτει ο Ewing. “Το να υπάρχουν χαμηλότεροι φραγμοί στο εμπόριο και λιγότερος κυβερνητικός έλεγχος, είναι καλύτερο για τους καταναλωτές σε οποιαδήποτε χώρα και δεν θα ήταν διαφορετικό για την Κίνα”.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο η ήττα σε έναν εμπορικό πόλεμο θα ήταν καλό για τους Κινέζους, είναι ότι θα μπορούσε να σπάσει τη “φούσκα” του real estate και να καταστήσει την αγορά κατοικίας προσιτή στις νεότερες γενιές.

Η προσιτή αγορά κατοικίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία οικογένειας και για τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μετάβαση της Κίνας από μια οικονομία με βάση τις εξαγωγές, σε μια οικονομία που θα στηρίζεται στην εγχώρια προώθηση.

 

capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024