20/04/2024

Γερμανικές Αποζημιώσεις: Δεν ξεχνώ

Γράφει ο Νότης Μαριάς 

Oι μνήμες από τα δεκάδες Oλοκαυτώματα της Πατρίδας μας όπου χιλιάδες συμπατριώτες μας, νέοι, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ξαναζωντάνεψαν στην Κρήτη και στην Ήπειρο σε εκδηλώσεις στα μαρτυρικά Ανώγεια, στη Γέργερη, στο Κεράσοβο, στο Κομμένο και στον Σοκαρά.

Όπως αναφέρω στο βιβλίο μου, «Το μνημόνιο της Χρεοκοπίας και ο Άλλος Δρόμος – Πειραματόζωο – Η Ελλάς», σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο της κατοχής ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που είχε η Ελλάδα λόγω της γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής ανέρχονται σε 1.106.922 ψυχές.

Ο αριθμός αυτός των θυμάτων αναλύεται ως εξής:
1) Νεκροί Πολέμου 1940-41: 13.327,
2) Εκτελεσμένοι (σε ολόκληρη την Ελλάδα) : 56.225,
3) Θανόντες όμηροι (στα γερμανικά στρατόπεδα) : 105.000,
4) Νεκροί από βομβαρδισμούς: 7.120,
5) Νεκροί σε μάχες Εθνικής Αντίστασης (σύμφωνα με γερμανικά στοιχεία): 20.650,
6) Νεκροί στη Μέση Ανατολή: 1.100,
7) Νεκροί από πείνα και σχετικές ασθένειες: 600.000, και
8) Απώλειες από υπογεννητικότητα: 300.000.
Μάλιστα στις 14/8/2018 είχα την ευκαιρία να είμαι κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 74η επέτειο από το Ολοκαύτωμα στο Κεράσοβο Πωγωνίου των Ιωαννίνων.

Στην κεντρική μου ομιλία ανέλυσα το ιστορικό του Ολοκαυτώματος στο Κεράσοβο στις 14-15 Αυγούστου 1944 και επεσήμανα ότι οι 28 Κερασοβίτες που δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής απαιτούν δικαίωση.
Δικαίωση η οποία μπορεί να έρθει μόνο με την έμπρακτη αποδοχή από την Γερμανία πως οφείλει να εξοφλήσει άμεσα τις Οφειλές της προς την Ελλάδα οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις Πολεμικές Επανορθώσεις, το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο (ΑΚΔ), τις Αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την επιστροφή των κλαπέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών μας.

Στην συνέχεια της ομιλίας μου αφού στηλίτευσα το γεγονός ότι επί 70 χρόνια οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές δεν έκαναν σχεδόν τίποτε το ουσιαστικό για την διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, κάλεσα την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον νέο κρατικό προϋπολογισμό όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί από το 2014 ο κ. Τσίπρας.
Επιπροσθέτως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην τιτλοποίηση του ΑΚΔ και μάλιστα στις 12 Ιουλίου 2018 απεθυνόμενος στον νέο Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σολτς και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, του έθεσα το ερώτημα, πότε η Γερμανία θα εξοφλήσει το ΑΚΔ. Όπως επισήμανα καθώς η Γερμανία ισχυρίζεται ότι δήθεν τηρεί τις υποχρεώσεις της τίθεται το εύλογο ερώτημα πότε θα εξοφλήσει το Βερολίνο το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 14 Μαρτίου 1942. Μάλιστα συνέχισα ότι τον Απρίλιο του 1943 η Γερμανία άρχισε να εξοφλεί το δάνειο αυτό καταβάλλοντας εννέα δόσεις.

Και καθώς έκτοτε παραμένει ανεξόφλητο το δάνειο αυτό, ανακύπτει το ερώτημα πότε θα γίνει η εξόφλησή του εκ μέρους της Γερμανίας και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ο Σολτς ως αρμόδιος Yπουργός Οικονομικών.
Όμως ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος προφανώς έχει συνηθίσει να του υποβάλλουν ερωτήσεις στα μέτρα του ενώ ήταν λαλίστατος για όλα τα θέματα ακόμη και για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς επισήμανε ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα δηλαδή μειώσεις συντάξεων κλπ, εντούτοις δεν έβγαλε κουβέντα στην ερώτηση που του τέθηκε.

Πάντως σε πολιτικό επίπεδο η άρνηση απάντησης εκ μέρους του Σολτς θα μπορούσε να εκληφθεί ως έμμεση παραδοχή εκ μέρους της Γερμανίας ότι πράγματι οφείλει το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αντίστοιχες ερωτήσεις η θέση Σόιμπλε ήταν ότι το ζήτημα αυτό “είχε δήθεν κλείσει”.

Τέλος έκλεισα την ομιλία μου στο Κεράσοβο με εκτενή ανάλυση των πρωτοβουλιών που έχω αναλάβει για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την έναρξη της θητείας μου το 2014 μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσω πιο αποφασιστικά τον αγώνα για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και στη νέα θητεία της Ευρωβουλής εφόσον βεβαίως οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους επιβραβεύσουν την εκεί δράση μου.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024