28/03/2024

DW: Για το προσφυγικό η Μέρκελ στην Αφρική

Στη δυτική Αφρική η καγκελάριος συνοδεύεται από ομάδα γερμανών επιχειρηματιών

 

Τριήμερη περιοδεία στην δυτική Αφρική πραγματοποιεί από χθες, Τετάρτη, η καγκελάριος Μέρκελ. Αφορμή οι προοπτικές ενίσχυσης των οικονομιών της Σενεγάλης, της Γκάνας και της Νιγηρίας αλλά και οι γενικότερες διμερείς σχέσεις.  Στο επίκεντρο του ταξιδιού βρίσκεται ωστόσο το προσφυγικό με ζητούμενο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών από τις εν λόγω χώρες προς την Ευρώπη.

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σχετικά: “Η ύπαρξη οικονομικής προοπτικής είναι καθοριστικής σημασίας για πολλές αφρικανικές χώρες γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι που αναζητούν θέση μαθητείας ή εργασία. Για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία με την Αφρική”.

Περισσότεροι από 11.000 πολίτες από τη Σενεγάλη, τη Γκάνα και τη Νιγηρία ζήτησαν πέρυσι άσυλο στη Γερμανία. Λίγοι όμως έλαβαν τελικά άσυλο. 14.000 πολίτες των τριών αυτών χωρών ζουν σήμερα στη Γερμανία χωρίς δικαίωμα παραμονής. Όμως οι απελάσεις είναι και ακριβές και δύσκολες. Οι προσπάθειες της Γερμανίας και η έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων χωρίς τη συμβολή των εν λόγω χωρών, προσκρούει στην αντίσταση και των τριών αφρικανικών κυβερνήσεων. Οι Αφρικανοί ζητούν περισσότερο εμπόριο και αύξηση πιστώσεων Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να καταβάλει μια νέα προσπάθεια ώστε να βελτιώσει τη συνεργασία με τη δυτική Αφρική στο ζήτημα της επιστροφής προσφύγων και μεταναστών χωρίς άδεια παραμονή στην πατρίδα τους.

Παράλληλα η Γερμανία χρηματοδοτεί στη Γκάνα και την Σενεγάλη συμβουλευτικά κέντρα για όσους ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν, ενώ σχεδιάζει ένα ακόμα στη Νιγηρία,το οποιο θα αρχίσει να λειτουργεί φέτος. Οι επαφές με τις κυβερνήσεις των τριών χωρών κάθε άλλο παρά εύκολες προβλέπονται. Διότι οι χώρες της δυτικής Αφρικής προκρίνουν μια άλλη, διαφορετική προσέγγιση, όπως εξηγεί ο νιγηριανός πολιτικός επιστήμονας Γκάρμπα Κάρε στην DW:

“Ο απλούστερος και πιο γρήγορος δρόμος είναι να ενισχυθεί η οικονομία μας με περισσότερο εμπόριο, αύξηση των πιστώσεων και ενίσχυση της αναπτυξιακής βοήθειας. Και εδώ η συμβολή της Γερμανίας μπορεί να είναι καθοριστική, έτσι ώστε να σταματήσει η μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη περνώντας τη Μεσόγειο”. Ένα από τα ζητούμενα για τις χώρες της δυτικής Αφρικής είναι η ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων. Και σε αυτή την προσδοκία ανταποκρίνεται η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία συνοδεύεται στην περιοδεία της από ομάδα Γερμανών επιχειρηματιών.

Ντάνιελ Πετς / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024