29/03/2024

DW: Νέο τείχος στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής

Θα έχει μήκος 130 χλμ. και 9 μέτρα ύψος ενώ θα διαθέτει, κύκλωμα ασφαλείας, συρματοπλέγματα, θερμικές κάμερες και αισθητήρες κίνησης. Ο λόγος για το νέο τείχος που κατασκευάζει το Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανέγερσης τσιμεντένιου τείχους στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Θα έχει μήκος 130 χλμ. και 9 μέτρα ύψος. Με τον τρόπο αυτό το Ισραήλ προσπαθεί να προστατευτεί από τις χερσαίες επιθέσεις της Χεζμπολάχ, όπως εξήγησε προ ημερών εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού παρουσιάζοντας το έργο σε δημοσιογράφους.

«Ζούμε με την απειλή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που διαθέτει περισσότερα όπλα από ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη. Η Χεζμπολάχ τρομοκρατεί τους ισραηλινούς πολίτες, σχεδιάζει απαγωγές και θέλει να σκοτώνει. Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Προς νέα σύρραξη

Το νέο τσιμεντένιο τείχος θα αντικαταστήσει τα σημερινά απλά συρματοπλέγματα που χωρίζουν τις δυο χώρες. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί 11 περίπου χλμ. Στόχος είναι να μην επαναληφθούν γεγονότα όπως εκείνα του 2006, όταν μαχητές της σιιτικής Χεζμπολάχ επιτέθηκαν εναντίον κομβόι του ισραηλινού στρατού, σκοτώνοντας πέντε ισραηλινούς στρατιώτες. Το περιστατικό αποτέλεσμα την αφορμή του τότε πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που προκάλεσε πολλά θύματα και στις δυο πλευρές.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι -με τη συνδρομή του Ιράν- τα τελευταία χρόνια η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει σημαντικά τον στρατιωτικό της εξοπλισμό. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά πότε θα ξεσπάσουν νέες εχθροπραξίες μεταξύ των δυο πλευρών. Διαφορετική η ανάγνωση του ισραηλινού ιστορικού Εγιάλ Τσιζέρ που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Κανείς στον Λίβανο και κανείς στο Ισραήλ δεν θέλει τον πόλεμο. Αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν λάθη και μικρά συμβάντα οδηγούν σε μεγάλες συγκρούσεις».

Γι΄ αυτό και ο ίδιος χαιρετίζει την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης. Το νέο τείχος φυσικά και δεν μπορεί να προστατεύσει από εναέριες επιθέσεις, εντούτοις μπορεί να αποτρέψει περιστατικά στα σύνορα που μπορούν να προκαλέσουν μια γενικευμένη σύρραξη.

 

Απομονώνεται περαιτέρω το Ισραήλ

Ο Λίβανος πάντως έχει καταγγείλει το Ισραήλ στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο κομμάτι του τείχους περνά από εδάφη του. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους απαντούν ότι η ανέγερση γίνεται στην ισραηλινή πλευρά της διαχωριστικής «μπλε γραμμής» του ΟΗΕ.

70 χρόνια μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους η χώρα απομονώνεται όλο και περισσότερο στην περιοχή. Ένα υπερσύγχρονο συρματόπλεγμα χωρίζει το Ισραήλ από την Αίγυπτο, στη Λωρίδα της Γάζας ο φράχτης αντικαθίσταται από ένα τείχος ενώ διαχωριστικό τείχος υπάρχει και στη Δυτική Όχθη. «Τα καλά τείχη οδηγούν σε καλή γειτονία», σχολιάζει ο ιστορικός. Η ιστορία αλλά και η σημερινή πραγματικότητα στην Εγγύς Ανατολή και όχι μόνο όμως τον διαψεύδουν.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024