17/04/2024

Νορβηγία: Πολύτιμος εταίρος σε μια ζωτική περιοχή η Ελλάδα

Γράφει ο Γιορν Γιέλσταντ*


Ζούμε σε μια εποχή μειζόνων γεωπολιτικών αλλαγών. Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στη Νορβηγία τού έδωσε μια εξαιρετική ευκαιρία να μεταφέρει στη νορβηγική πλευρά το σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε τις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Το γεωπολιτικό του όραμα και η δέσμευσή του να κάνει τη διαφορά είχαν θετική απήχηση.

Την ίδια ημέρα, στο γεύμα εργασίας με τη Νορβηγίδα ομόλογό του Ερικσεν Σορέιντε, οι δύο υπουργοί συνειδητοποίησαν τις ομοιότητες στις πολιτικές τους. Η Ελλάδα και η Νορβηγία επί του παρόντος διαμορφώνουν μια εξωτερική πολιτική οικοδόμησης γεφυρών, έξυπνης ισχύος και εποικοδομητικού διαλόγου. Η προσέγγιση αυτή είναι ριζωμένη στη φιλοδοξία ενίσχυσης της σταθερότητας και προώθησης μιας διατηρήσιμης ειρήνης σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, και των πολλών της πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα είναι σημαντικός γεφυροποιός και πολύτιμος εταίρος. Η φιλοδοξία του κ. Κοτζιά για μεγαλύτερη συνοχή και στενότερη διασύνδεση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης είναι ενδιαφέρουσα. Για περισσότερο από μία δεκαετία, η Νορβηγία επιδιώκει να μειώσεις της κοινωνικές ανισότητες και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη σε αυτήν τη ζωτική περιοχή, μέσω των επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που παρέχουμε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας εντυπωσιάστηκε επίσης με τις διάφορες πρωτοβουλίες της Ελλάδας (σύνοδοι των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. και άλλες, τριμερείς ή τετραμερείς, συναντήσεις) για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας. Επαίνεσε τις προσπάθειες της Ελλάδας για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αλβανία και τη στρατηγική προσέγγιση και τον πραγματισμό που επέδειξε απέναντι στα Σκόπια στην αναζήτηση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης για το ονοματολογικό.

Οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας επεκτείνονται ωστόσο έτι περαιτέρω, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινών τόπων και σημείων επαφής με χώρες που έχουν πολύ διαφορετικές κουλτούρες. Μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν η διεθνής διάσκεψη για την προστασία του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή. Τέτοιες εκδηλώσεις ταιριάζουν με τη μακρά παράδοση της Νορβηγίας στην προώθηση της ειρήνης και την επίλυση διαφορών. Μια θετική στρατηγική για ευάλωτα κράτη και περιοχές είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ.

Με δεδομένο το μεγάλο δίκτυο επαφών, τις ειδικές γνώσεις και την εμπειρία της Νορβηγίας στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εξετάσουν τις πιθανές μορφές μιας στοχευμένης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε κοινά γεωπολιτικά πεδία προτεραιότητας.

Ο κ. Κοτζιάς, τέλος, τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο και οι πολυμερείς οργανισμοί αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνάς μας. Ο σεβασμός προς μια διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες είναι προς το συμφέρον τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων χωρών.

Η Νορβηγία συντάσσεται πλήρως με αυτήν την άποψη. Η συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ ενισχύει τις δυνατότητές μας να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της παγκόσμιας ασφάλειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος. Αυτή η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση και δέσμευση της χώρας μου είναι ο βασικός λόγος που η Νορβηγία έχει θέσει υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2021-22. Οπως η Ελλάδα, η Νορβηγία είναι μια σχετικά μικρή χώρα, αλλά η Ιστορία έχει δείξει ότι οι μικρές χώρες μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις όταν ακολουθούν τη σωστή στρατηγική.

Η επίσκεψη Κοτζιά στη Νορβηγία εμπέδωσε τις κοινές επιδιώξεις και ανανέωσε τις προοπτικές για διευρυμένη πολιτική συνεργασία. Προσβλέπουμε στα επόμενα βήματα.

* Ο κ. Γιορν Γιέλσταντ είναι πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα.

Καθημερινή ΄Εντυπη ΄Εκδοση 

Στη φωτογραφία: η υπουργός εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024