28/03/2024

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Το έχουμε ξαναδεί σε επιστημονικές έρευνες της κοινής γνώμης, αλλά και στις συνήθεις δημοσκοπήσεις: Ο Έλληνας επιστρέφει στις παραδοσιακές αξίες. Επιθυμεί μία πιο αξιοπρεπή και μαχητική εξωτερική πολιτική, ζητά να βασισθεί στις ελληνορθόδοξες ρίζες του, στρέφεται προς τον Θεό και την Εκκλησία, είναι υπερήφανος για την πατρίδα του. Παρά την προσπάθεια των αποδομητών παραμένουμε ένας λαός που συνδυάζει την Παράδοση με τον ρεαλισμό.

Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα των Σκοπίων είναι απορριπτέα και καταδικαστέα από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Κατά μέσο όρο ένα 65% – 70% απορρίπτει εμφατικά τη Συμφωνία των κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, η οποία ήδη δίνει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να μιλούν για δικαίωσή τους.

Η στροφή στις αξίες, που μάς κρατούν πάντα όρθιους σε δύσκολες στιγμές, είναι εμφανής και στην έρευνα του Οργανισμού Διανέοσις (www.dianeosis.org), η οποία πραγματοποιήθηκε το 2017 σε συνεργασία με την World Value Survey και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Στην έρευνα αυτή, η οποία αποτελείται από 300 ερωτήσεις για τα κοινωνικά και πολιτιστικά πιστεύω των Ελλήνων, βρήκα κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την πολυσυζητημένη επιστροφή των Ελλήνων στις ελληνορθόδοξες αξίες.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα ποιους θεσμούς εμπιστεύεστε, μόνον 5 θεσμοί συγκεντρώνουν θετικές απαντήσεις άνω του 50%. Πρώτα τα Πανεπιστήμια, στη δεύτερη θέση οι Ένοπλες Δυνάμεις, μετά η Αστυνομία, στην τέταρτη θέση η Εκκλησία και στην πέμπτη η Δικαιοσύνη.

Το 91,7% των Ελλήνων δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Θεό, το 83% δηλώνουν ότι ο Θεός είναι πολύ σημαντικός για τη ζωή τους και το 81,4% δηλώνουν θρησκευόμενα άτομα. Μόνον το 2,9% δηώνουν άθεοι. Στο ερώτημα περί του εκκλησιασμού, το 44% απαντά ότι πηγαίνει στην εκκλησία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα ή και περισσότερες. Οι ερευνητές παρατηρούν ότι η πίστη στον Θεό εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά σε σύγκριση με αντίστοιχες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν προ δεκαετίας.

Στο ερώτημα αν είναι υπερήφανοι που είναι Έλληνες/ Ελληνίδες, το 68,8% απαντά: Πολύ! και το 20,4% απαντά: αρκετά. Σημαντικά ποσοστά, τα οποία δείχνουν την εθνική ευαισθησία των Ελλήνων και τον υγιή πατριωτισμό που ενισχύεται στην εποχή μας παρά την προπαγάνδα μιας θορυβώδους μειοψηφίας.

Το ευχάριστο είναι ότι όλες αυτές οι απαντήσεις συνδέονται με μία σαφή προσήλωση στο δημοκρατικό πολίτευμα. Οι ερωτηθέντες βαθμολογούν τη δημοκρατία με 9,3 (με άριστα το 10). Όμως όταν ερωτώνται πόσο δημοκρατικά κυβερνάται η Ελλάδα ο βαθμός που βάζουν είναι 5,4!

Ο λαός μας λέει ΟΧΙ στην εθνική ταπείνωση, ΝΑΙ στη δημιουργική αξιοποίηση των παραδόσεών μας. Ας αξιοποιήσουμε την εθνική μας ταυτότητα ως εφαλτήριο για το μέλλον!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 30.9.2018

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024