18/04/2024

Forbes: Η Κίνα, η Ρωσία και η ΕΕ δεν μπορούν να κερδίσουν τις ΗΠΑ στο θέμα των ιρανικών κυρώσεων


Του Panos Mourdoukoutas

Η Κίνα ακολουθεί το παράδειγμα της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ενός “ειδικού συστήματος πληρωμών” και τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.

Αυτό σύμφωνα με ένα άρθρο του περιοδικού Globaltimes, το οποίο θεωρεί ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μειώσει την εξάρτηση του εμπορίου πετρελαίου από το αμερικανικό δολάριο.

Αλλά χρησιμοποιώντας ένα σύστημα πληρωμών διαφορετικό από το δολάριο δεν θα λειτουργούσε (π.χ. το γουάν). Για έναν απλό λόγο: θα εκθέσει τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο σε έναν πρωτοφανή συναλλαγματικό κίνδυνο -κάτι που οι χώρες αυτές “δεν έχουν αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες”.

Αυτό σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο Brookings και έχει τίτλο “Θα αντικαταστήσει το νόμισμα της Κίνας το δολάριο στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου; Μη βασίζεστε σε αυτό”.

“Το αποτιμημένο σε δολάρια πετρέλαιο επιβίωσε από μια τριετία πολύ χαμηλών τιμών και από τις αποκλίνουσες οικονομικές τύχες των ΗΠΑ και των παραγωγών χωρών”, εξηγούν οι David Dollar και Samantha Gross, συντάκτες του άρθρου. “Είναι απίθανο να αλλάξει αυτό τώρα που η βιομηχανία διαθέτει περισσότερη ρευστότητα”.

O Φάνης Ματσόπουλος, σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, διακρίνει δύο προβλήματα με ένα σύστημα πληρωμών που θα βασίζεται στο γουάν που μπορούν να εντείνουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους. Το ένα από αυτά είναι η υπερδιογκωμένη αγορά ακινήτων της Κίνας που μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο στις τράπεζες, αποσταθεροποιώντας ένα τέτοιο σύστημα.

Δεύτερον, υπάρχει το σκιώδες τραπεζικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, το οποίο μπορεί να “σκάσει” ανά πάσα στιγμή, υπονομεύοντας περαιτέρω την αξία του γουάν.

Ο Ματσόπουλος βλέπει ακόμα περισσότερα προβλήματα με το ευρώ να χρησιμεύει ως εναλλακτική λύση στο σύστημα πληρωμών σε δολάρια. Όπως η “έλλειψη δημοσιονομικής ομοιογένειας μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Και έπειτα υπάρχει και το πρόβλημα της απόκλισης της ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ΕΕ. “Υπάρχουν οικονομίες όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας που αντιμετωπίζουν χαμηλό ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης και προβλήματα πρόσβασης στην αγορά του διεθνούς χρέους για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους τους”, εξηγεί ο Ματσόπουλος. “Δεδομένου ότι αυτό συνδυάζεται με πολιτική αστάθεια, υπάρχει πιθανότητα το ευρώ να  να αντιμετωπίσει σύντομα προβλήματα”.

Με απλά λόγια, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει σύστημα πληρωμών για να αντικαταστήσει το δολαριακό σύστημα πληρωμών στο εμπόριο πετρελαίου.

Και αυτό κάνει την Αμερική – και την Federal Reserve, η οποία ελέγχει τις ροές του δολαρίου στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα – τον επόπτη του ποιος πληρώνεται και ποιος όχι στις συναλλαγές πετρελαίου. “Είτε τους αρέσει, είτε όχι,  κάθε χώρα που εμπλέκεται στο δολαριακό εμπόριο πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την πολιτική δύναμη της Αμερικής”, καταλήγει ο κύριος Ματσόπουλος.

Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024