28/03/2024

Ώρα μηδέν για το «Μακεδονικό»: Κρίσιμη εβδομάδα στα Σκόπια και στο βάθος… εκλογές

ÓõãêÝíôñùóç õðïóôçñéêôþí ôïõ "Ï÷é" óôï äçìïøÞöéóìá ãéá ôçí Óõìöùíßá ôùí Ðñåóðþí óôá Óêüðéá ôçí, ÊõñéáêÞ 30 Óåðôåìâñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Κρίσιμη εβδομάδα για τις εξελίξεις που αφορούν στη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκινά στη γειτονική χώρα, καθώς ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα επιδιώξει – μετά το δημοψήφισμα στο οποίο υπήρχε πολύ χαμηλή συμμετοχή – να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή προκειμένου να περάσει τις Συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για να συνεχιστεί η διαδικασία για την αλλαγή ονόματος.

Στα Σκόπια επικρατεί αναβρασμός ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίας ώστε να εξασφαλιστεί ο «μαγικός αριθμός» των 80 βουλευτών που θα επιτρέψει την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών.  Αν η προσέγγιση περίπου τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών, κάποιων βουλευτών μικρότερων κομμάτων που συνεργάζονται με το VMRO και δύο – τριών βουλευτών του VMRO, που παρά την επίσημη γραμμή του κόμματος για μποϊκοτάζ συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, δεν αποφέρει καρπούς για την κυβέρνηση, τότε φαίνεται πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποτελέσει μονόδρομο για τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο ηγέτης του VMRO Κρίστιαν Μίτσκοσκι ο οποίος εναντιώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών κάλεσε την Κυριακή  τον πρωθυπουργό της χώρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, επιχειρώντας να καταδείξει ότι δεν υποκύπτει στις πιέσεις Ζάεφ, πως δεν φοβάται την αναμέτρηση στις κάλπες και ότι ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα του.

Το κατά πόσο ελέγχει όντως την κοινοβουλευτική ομάδα του μένει να φανεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το βέβαιο είναι ότι στους τρεις βουλευτές του VMRO που ψήφισαν στο δημοψήφισμα έχουν ασκηθεί ασφυκτικές πιέσεις από το κόμμα τους και ήδη δύο από αυτούς αναγκάστηκαν να διευκρινίσουν πως το γεγονός ότι ψήφισαν δεν σημαίνει ότι θα στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.

 

Βαρύ το κλίμα στο VMRO

Ωστόσο, αν και ο Μίτσκοσκι σηκώνει το «γάντι» για εκλογές, το κλίμα για το κόμμα είναι αρνητικό, καθώς μόλις την Παρασκευή το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης δύο ετών για μια από τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται ο πρώην ηγέτης του και πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα αυτό, πιέζοντας με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα άμεσα, δηλαδή στις 25 Νοεμβρίου ή στις 2 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, με το «μαστίγιο», πάντως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δείχνει και το «καρότο», υπογραμμίζοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας που έχει αναπτύξει με τον «φίλο» του Αλέξη Τσίπρα και τονίζοντας ότι η χώρα έχει μέλλον μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κάτι που υποστηρίζει με κάθε τρόπο και ο διεθνής παράγοντας, που δεν θέλει περαιτέρω καθυστερήσεις ή πολύ περισσότερο έναρξη των διαπραγματεύσεων εξ αρχής…

Πάντως, η ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φαίνεται πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο που έχει ώστε να μην προκηρύξει άμεσα εκλογές. «Η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές» ανέφερε ο Ζάεφ, προσθέτοντας πως «η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024