19/04/2024

Το μυστήριο της υπόθεσης Κασόγκι

Του Γιάννη Ιωάννου*


O Τζαμάλ Κασόγκι ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας αλλά και στον τρόπο που, εφεξής, η Δύση θα προσλαμβάνει την Σαουδική Αραβία αλλά και τον Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν –τον νεαρό πρίγκιπα για τον οποίο τα τελευταία χρόνια η κριτική δεν περισσεύει.

Η μυστηριώδης δολοφονία του στις 2 Οκτωβρίου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου που φωτογραφίζει μια πιθανή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών του Βασιλείου εντός τουρκικού εδάφους με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να κάνουν λόγο για μεταφορά του, ζωντανό, μέσω του προξενικού κτιρίου σε σημείο όπου πιθανόν να δολοφονήθηκε και στη συνέχεια η σορός του να μεταφέρθηκε από την Τουρκία επί σαουδαραβικού εδάφους –με μυστικό τρόπο.

Πολιτικά η εξουδετέρωση Κασόγκι έχει όλα τα στοιχεία μιας κλασικής περίπτωσης «βγαλσίματος από την μέση» κάποιου ο οποίος ασκούσε δριμεία κριτική στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο το παράδοξο είναι πως ο Σαουδάραβας –με στήλη στην Washington Post– δεν αποτελούσε ποτέ την τυπική περίπτωση αντικαθεστωτικού. Ο άνθρωπος υπηρέτησε για χρόνια ως προσωπικός βοηθός του Prince Turki al-Faisal, επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και μετέπειτα πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στα σημαντικά πόστα των πρεσβειών της χώρας στο Λονδίνο και στην Ουάσινγκτον.

Ο Κασόγκι ωστόσο υπήρξε, τα τελευταία χρόνια, σκληρός επικριτής του Μπιν Σαλμάν με αιχμή της αντιπολιτευτικής του κριτικής τον αμφιλεγόμενο πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των Χούθις –ο οποίος αποτελεί και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία κανείς, διεθνώς, δεν δείχνει να νοιάζεται όσο πρέπει. Το πιο ενδιαφέρον πάντως στοιχείο σε αυτή την ιστορία είναι το πως αυτό το συμβάν θα διαμορφώσει δυναμικές στις σχέσεις Άγκυρας-Ριάντ δεδομένης και της κρίσης της Σαουδικής Αραβίας με το Κατάρ αλλά και των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας του Ερντογάν τόσο σε σχέση με το Κατάρ όσο και με την εμπλοκή όλων αυτών των χωρών στο Συριακό. Ακόμη πιο ενδιαφέρον δε είναι το ενδεχόμενο ο Κασόγκι να… μην έχει δολοφονηθεί.

*Geobrief από το νέο γεωπολιτικό χώρο του Geopolitical Cuprus 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024