19/03/2024

Hawking: η πρόβλεψη του για τους υπεράνθρωπους της πλούσιας ελίτ.

Ο Stephen Hawking, εμβληματικός φυσικός του οποίου η σωματική παράλυση τον μετέτρεψε σε σύμβολο για τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, φοβόταν την ανάδυση μιας πιθανής φυλής «υπερανθρώπων»  ικανών να ελέγξουν επιστημονικά την ίδια τους τη γενετική εξέλιξη.

Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, τον Μάρτιο που μας πέρασε, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Cambridge προέβλεψε ότι εντός του τρέχοντος αιώνα θα υπάρξει η δυνατότητα ελέγχου γενετικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων, όπως η νοημοσύνη και η επιθετικότητα. Η ανησυχία του ήταν κατά πόσον οι δυνατότητες της γενετικής μηχανικής θα συγκεντρωθούν στα χέρια των πλουσίων.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε κείμενα ερευνών και άρθρων του, τα οποία κυκλοφορούν την Τρίτη 16 Οκτωβρίου υπό τον γενικό τίτλο «Brief Answers to the Big Questions» («Συνοπτικές απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα»).

Σε αποσπάσματα που δημοσίευσαν την Κυριακή οι Sunday Times του Λονδίνου, ο Hawking αναφέρει ότι «η ανθρωπότητα εισέρχεται σε μια νέα φάση η οποία θα μπορούσε να ονομαστεί αυτοσχεδιαζόμενη εξέλιξη, στην οποία θα μπορούμε να αλλάζουμε και να βελτιώνουμε το DNA μας. Έχουμε πλέον χαρτογραφήσει το DNA, που σημαίνει ότι έχουμε διαβάσει το “βιβλίο της ζωής”, άρα μπορούμε να αρχίσουμε τις διορθώσεις».

Αρχικώς, σημειώνει, αυτό θα αφορά τροποποιήσεις που αφορούν συγκεκριμένες αλλοιώσεις, όπως η ατροφία των μυών, που ελέγχονται από ένα και μόνο γονίδιο, παρ’ όλα αυτά εντός του αιώνα οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν πώς να τροποποιούν τόσο τη νοημοσύνη όσο και ένστικτα όπως η επιθετικότητα.

Παρά το γεγονός, συνεχίζει ο διάσημος φυσικός, ότι θα υπάρξουν νόμοι που θα περιορίζουν την επέμβαση στο γενετικό υλικό, ορισμένοι δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό της βελτίωσης των ανθρώπινων χαρακτηριστικών, όπως ο όγκος της μνήμης, η αντίσταση στις ασθένειες και η διάρκεια της ζωής.

 

«Όταν εμφανιστούν τέτοιοι υπεράνθρωποι, θα υπάρξουν μεγάλα πολιτικά προβλήματα, καθώς οι μη βελτιωμένοι γενετικά άνθρωποι δεν θα μπορούν να τους ανταγωνιστούν και τελικώς, είτε θα πεθάνουν, είτε θα καταστούν ασήμαντοι», προβλέπει ο Hawking.

 


Διαβάστε επίσης: Υβρίδια ανθρώπων και ζώων. Πειράματα για την δημιουργία του υπερανθρώπου

 

Ο βασικός του φόβος, όπως αναφέρεται στο άρθρο των Times που συνοδεύει την προδημοσίευση, είναι ότι «οι πλούσιοι θα μπορούν να επιλέγουν τις αλλαγές στο DNA τους, καθώς και σε εκείνο των παιδιών τους».

 

«Είμαι βέβαιος πως μέσα στον αιώνα που διανύουμε, οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν τρόπους για να τροποποιούν τους παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ευφυία όσο και ένστικτα, όπως για παράδειγμα η επιθετικότητα», αναφέρει ο Hawking.

Σύμφωνα με τον σπουδαίο επιστήμονα οι ανακαλύψεις αυτές θα βάλουν σε πειρασμό, κυρίως τους ισχυρούς και τους πλούσιους του πλανήτη, να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα διανοητικό και γονιδιακό «προβάδισμα», κάτι που αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις για τους «μη βελτιωμένους ανθρώπους».

Αν και εκτιμά πως πιθανόν θα ψηφιστούν και νόμοι κατά της γενετικής τροποποίησης των ανθρώπινων όντων, εκφράζει το φόβο του πως αυτό δεν θα είναι αρκετό ώστε κάποιοι να αντισταθούν στον πειρασμό να βελτιώσουν χαρακτηριστικά όπως η μνήμη, η μακροβιότητα και η ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

«Μόλις κάνουν την εμφάνισή τους οι υπεράνθρωποι, θα εμφανιστούν και τα σημαντικά προβλήματα στους μη γενετικά τροποποιημένους ανθρώπους, αφού δεν θα μπορούν να τους ανταγωνιστούν. Λογικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν ή θα υποβαθμιστούν σημαντικά. Θα αντικατασταθούν από όντα που θα μπορούν να βελτιώνουν συνεχώς τον εαυτό τους», αναφέρει στη θεωρία του.

Πάντως πολλοί επιστήμονες επιχειρούν να καθησυχάσουν τον κόσμο υποστηρίζοντας πως η «προφητεία» του Hawking είναι δύσκολο να επαληθευτεί, δεδομένου πως λίγοι γονείς θα ρίσκαραν να εφαρμόσουν τέτοιες τεχνικές, βάζοντας σε κίνδυνο τα υγιή παιδιά τους, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει παρενέργειες.

 

 

Διαβάστε επίσης: Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο των πολεμικών συγκρούσεων για πάντα 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023