29/03/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


Τόπος στρατολόγησης και διασυνδέσεων με το ποινικό έγκλημα

Δεν προξενεί πλέον έκπληξη το γεγονός της σύλληψης τζιχαντιστών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Έχω αναφερθεί αρκετές φορές δημόσια και σε άρθρα πώς η Ελλάδα αποτελεί κέντρο “logistics” για τις Ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις , λόγω των ανεξέλεγκτων ροών του μεταναστευτικού. Όμως υπάρχει ένα σαφές ερώτημα που ουδείς έχει θίξει μέχρι στιγμής και για μένα είναι πολύ πολύ σημαντικό.

Οι συλληφθέντες τζιχαντιστές παραμένουν ριζοσπαστικοποιημένοι ενώ παράλληλα διατηρούν εν ισχύ τον κώδικα τους, ακόμα και εντός φυλακής. Η παρουσία τους, λοιπόν, στα σοφρωνιστικά ιδρύμματα δημιουργεί σοβαρό ερώτημα στο πώς γίνεται η διαχείριση τους εκεί , με δεδομένο πώς η χώρα δεν έχει φυλακή υψίστης ασφαλείας για τρομοκράτες και εγκληματίες με βαρύ ποινικό μητρώο. Που σημαίνει πώς φυλακίζονται σε ιδρύμματα με εύκολη πρόσβαση και επιρροή εντός αυτών. Με απλά λόγια ενισχύεται ένα πολύ επικίνδυνο κομμάτι απειλής που αναφέρεται από όλες τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών. Οι φυλακές μετατρέπονται σε “ιδιότυπο τέμενος πνευματικής κατήχησης” όπου στρατολογούνται νέα μέλη , ενώ παράλληλα ενισχύονται δεσμοί με τοπικά εγκληματικά κυκλώματα και στοιχεία δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες δίκτυο παράνομων συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα.

ΟΥΔΕΙΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΘΙΞΕΙ ΩΣ ΖΗΤΗΜΑ.

Ούτε οι Αρχές, Ούτε η Πολιτεία, ενώ ελάχιστα έχουν ασχοληθεί κάποια ΜΜΕ με αυτό. Μιλάμε για εκκολαπτήρια τρομοκρατών και δικτύων εγκλήματος. Θα τα βρούμε σίγουρα μπροστά μας, ειδικά με το σαθρότατο πλαίσιο νομοθεσίας που έχουμε εδώ που αφήνει και βολτάρουν τρομοκράτες και εγκληματίες. Σε μια Ελλάδα που θεωρείται δεδομένο πώς η τρομοκρατία υπάρχει από διάφορες εσωτερικές ομάδες, αλλά και ομάδες πυρήνων του Ισλάμ (ανενεργές προς το παρόν μεν, υπαρκτές όμως ), πόσο έτοιμο και ικανό είναι αλήθεια το σωφρονιστικό μας σύστημα απέναντι σε μια νέα μορφή αυτής της εγκληματικής κατάστασης; Υπάρχουν ήδη δεδομένα όπως έχουμε αναφέρει στο Geopolitics & Daily News  σχετικά με μια αδυναμία διαχείρισης του αλλοδαπού στοιχείου.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει καταγραφεί συμπλοκή εντός τειχών μεταξύ θρησκευτικά και αλλόφυλων ομάδων προς έλεγχο των φυλακισμένων. Παρόλα αυτά όταν υπήρξε πρόταση για την δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, όπου τουλάχιστον εκεί θα υπήρχε και μια δυνατότητα να διαχωριστούν οι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων, υπήρξε μια καθολική αντίδραση από διάφορους κύκλους πολιτικούς, πιθανόν λόγω σκοπιμοτήτων. Συμπληρώνω μόνο μερικά σημεία αναφοράς που καλό θα ήταν να ληφθούν υπόψη.

1- Εντός φυλακών επειδή ακριβώς υπάρχει υπερπληθυσμός πλέον εντός των κελιών , δημιουργείται και ένα εύφορο έδαφος για στρατολόγηση (έγκλημα/τρομοκρατία). Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που είδαμε έκτροπα από τους τρομοκράτες εντός φυλακής.

2- Ο τρόπος και η μέθοδος εκπλήρωσης της ποινής πρέπει να γίνεται με σκοπό, είτε να σωφρονισθεί ο εγκληματίας/τρομοκράτης, είτε να παραμείνει να εκπληρώσει το 100% της ποινής του, χωρίς άδειες και λοιπά τραγελαφικά. Ειδικά για ανθρώπους που δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας.

3- Η αποφυλάκιση των δραστών δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μένουν χωρίς παρακολούθηση, όπου μάλιστα θα γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους και όχι με απλή παρουσία μία στο τόσο στο τμήμα της περιοχής.

4- Λίστα με στοιχεία τρομοκρατών που θα διασταυρώνεται με ξένες βάσεις δεδομένων. Στην Χάγη που είναι το αντιτρομοκρατικό κέντρο της Ε.Ε. , ήδη έχει κατατεθεί τέτοιο αίτημα και είναι πολύ πιθανόν να υλοποιηθεί. Το πρώτο βήμα άλλωστε έχει γίνει ήδη με την EURODAC.

5- Αλλαγή εκπαίδευσης προσωπικού φυλακών με εστίαση στην διαχείριση κρίσεων καθώς και περιορισμός στην κατά ελάχιστο επαφή τους με εγκληματικά στοιχεία εντός του χώρου της φυλακής. Αυτό θα διατηρήσει την ικανότητα του φύλακα να κρίνει ορθά χωρίς επιρροές από διαπροσωπικές σχέσεις αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύσει και τον ίδιο από πιθανές απειλές.

6- Τοποθέτηση μηχανισμών RF JAM σε όλη την έκταση των φυλακών (πλην διοίκησης) , σε απρόσιτα σημεία έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρχει λήψη/εκπομπή από κινητά τηλέφωνα που πιθανόν να έχουν περάσει λαθραία.

7- Επιτροπή κρίσης για τα μηνύματα και τον Τύπο όσον αφορά τις επαφές με τρομοκρατικά στοιχεία. Είναι εκεί για να εκπληρώσουν ποινή και οχι να εκδίδουν φιρμάνια.

8- Διαχωρισμός καταδικασμένων τρομοκρατών σε ειδικούς χώρους. Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες πρέπει να αντιμετωπιστούν με παραδειγματικό τρόπο απομόνωσης μέχρι να διαπιστωθεί ειλικρινής σωφρονισμός. Η ολική απομόνωση τους θα αποθαρρύνει και κάθε προσπάθεια στρατολόγησης ή ακόμα και “συνεργασιών” εντός και εκτός τειχών.

Αυτά τα σημεία αναφοράς θεωρώ ότι είναι ότι θα μπορούσε να γίνει κατά ελάχιστο προς διόρθωση στις φυλακές και στα σωφρονιστικά ιδρύματα , με κύριο αιτούμενο , όπως ανέφερα, την ανέγερση φυλακών υψίστης ασφαλείας. Αυτό θα δημιουργήσει και ένα αποτρεπτικό εμπόδιο για κάθε λογής εγκληματία που αυτή την στιγμή απλά “θητεί” μια είδους “εκπαίδευση” εντός ιδρύματος, λαμβάνει άδειες και κάνει πληρωμένες “διακοπές”. Έτσι, αποφυλακίζεται πιο “εκπαιδευμένος” και επικίνδυνος , ενώ προφανώς δεν αποθαρρύνεται διόλου στο να συνεχίσει την όποια εγκληματική του δράση.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών (ως το 2020) , οι φυλακισμένοι για πράξεις τρομοκρατίας θα απελευθερωθούν από τις ευρωπαϊκές φυλακές κατά δεκάδες – περισσότεροι από 200 από αυτούς τους κρατούμενους  ήταν μέλη ή φίλιοι σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο κύμα τζιχάντ που δημιουργήθηκε και επιχείρησε στη Συρία και στο Ιράκ, με όνειρο την δημιουργία ενός Ισλαμικού Χαλιφάτου.
 
Συνολικά, περίπου 12.000 Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που έφυγαν από τις χώρες τους για να πολεμήσουν με το DAESH και την al-Qaeda από το 2011. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων (περίπου 4000 άτομα) υπολογίζεται ότι είναι πίσω στις χώρες τους (ή και άλλες δυτικές χώρες), χωρίς να έχει υποστεί κάποια τιμωρία ή άλλη νομική δίωξη.
 
Μερικοί εξ αυτών αναμένουν να περάσουν από δίκη, αλλά οι περισσότεροι δεν αντιμετώπισαν ακόμη σοβαρές κατηγορίες εξαιτίας ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων.
 
Οι επικείμενες απελευθερώσεις βετεράνων της τζιχάντ θα μπορούσαν να θεωρηθούν «ένα τέταρτο κύμα επαναπατρισθέντων». Ο κίνδυνος θα έλεγα πώς βρίσκεται στην περίπτωση υποτροπής τους. Δεν πρέπει να δείξουμε μεγάλη ευκολία στο να πιστέψουμε ορισμένους τρομοκράτες που λένε ότι μετανοούν.Διεθνών ή τοπικών οργανώσεων.
 
Η απέλαση των εξτρεμιστών δεν είναι πάντα μια ρεαλιστική αντιμετώπιση. Ας μην ξεχνάμε πώς η συντριπτική πλειοψηφία των φίλιων και βετεράνων της τζιχάντ που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή ηπείρο είναι νόμιμοι πολίτες της (έστω και αν η απόδοση υπηκοότητας σε αυτούς σηκώνει μεγάλη συζήτηση), πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν νόμιμα να απαλλαγούν από την υπηκοότητα ή να απελαθούν.
 
Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που έγινε το παραπάνω όπως αυτή στην Γαλλία που αφαίρεσε από τον τρομοκράτη Djamel Beghal από τη Γαλλική ιθαγένειά του και σχεδιάζει να τον απελάσει απευθείας στην Αλγερία (χώρα γέννησης τους), όταν αποφυλακιστεί τον Αύγουστο, παρά τις επανειλημμένες επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Η Ευρώπη θα πρέπει να διαχειριστεί σύντομα ένα δίκτυο βετεράνων της τζιχάντ όπου επί της ουσίας δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει με δραστικά μέσα μέχρι οι ίδιοι τουλάχιστον να επανέρθουν σε τρομοκρατική δράση και να διωχθούν κανονικά. Δηλαδή να επαναδραστηριοποιηθούν και μετά να διωχθούν, κάτι που φυσικά αποτελεί πρόβλημα ως εν δυνάμει απειλή.
 
Υ.Γ. Να προσθέσω ειδικά για την χώρα μας πώς ήδη η Ελλάδα αναφέρεται στην EUROPOL ως σημείο φιλοξενίας εγκληματιών από την Βαλκανική χερσόνησο. Σύμφωνα με την υπηρεσία πάνω από 120.000 ποινικοί εγκληματίες με εντάλματα σύλληψης έχουν συνεχές πέρασμα από τα Βαλκάνια στην Ελλάδα και το αντίστροφο, αναλόγως που είναι πιο έντονα εχθρικά τα πράγματα για αυτούς. Πολλοί εξ αυτών κάνουν εμπόριο όπλων που φτάνει μέχρι και τους πυρήνες τζιχαντιστών σε Κόσσοβο και Βοσνία.
 
 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024