25/04/2024

Forbes: Γιατί το 2018 θα είναι έτος αναγέννησης για τις IPOs τεχνολογίας της Ασίας, κόντρα στη Νέα Υόρκη

Της Pamela Ambler

Η λήξη του 2017, βρήκε το Χονγκ Κονγκ να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κούρσα των IPOs. Είναι η πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια που η πόλη χάνει την πολυπόθητη πρωτιά έναντι της Νέας Υόρκης – και η πρώτη φορά που μένει πίσω από τη Σαγκάη. Αλλά οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ότι μπορεί να ανακτήσει το στέμμα το 2018 εν μέσω αυστηρότερου ελέγχου στις κινεζικές αγορές και νέους κανόνες επί των δημόσιων εγγραφών που σχεδιάζονται από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (ΗΚΕx) για φέτος, οι οποίοι αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερες εταιρείες της “νέας οικονομίας”.

Από τότε που έχασε τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba το 2014 από το NYSE (Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης), το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ προσπαθεί να επανορθώσει για την τεράστια απώλεια κύρους. Φέτος όμως μπορεί να είναι η χρονιά που θα αλλάξει το παιχνίδι για το Χονγκ Κονγκ αν δεχτεί ένα νέο κύμα Κινέζων καινοτόμων της τεχνολογίας. Ο Charles Li, επικεφαλής του HKEx, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα ανακοινώσει μια νέα δομή όπου οι εταιρείες με μετοχές διπλής κλάσης θα μπορούν να διαπραγματεύονται στην κύρια αγορά. Ο οικονομικός γραμματέας της πόλης ανέφερε επίσης την πιθανότητα νέων ρυθμίσεων στα δικαιώματα ψήφου στο δεύτερο μισό του έτους. Σε υποστήριξη της επικείμενης πολιτικής, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Carrie Lam κάλεσε ανοιχτά την Alibaba να επιστρέψει στην πόλη – μια πρόταση που ο Jack Ma ισχυρίστηκε ότι θα “σκεφτεί σοβαρά”.

Σταθμισμένο δικαίωμα ψήφου

Οι ισχύοντες κανόνες επιβάλλουν εδώ και χρόνια την αρχή της μίας μετοχής, της μία ψήφου για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο HKEx. Τα σταθμισμένα δικαιώματα ψήφου διαφέρουν ως προς τη μετοχική ισχύ των μετοχών. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η δομή διπλής κατηγορίας που συνήθως είναι Κλάσης Α και Κλάσης Β. Η κοινή μετοχή Κλάσης Α φέρει μία ψήφο ανά μετοχή, ενώ οι μετοχές της έτερης κλάσης φέρουν πολλαπλές ψήφους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια κατηγορία δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου ή κατέχει περιορισμένα δικαιώματα υπό ορισμένες συνθήκες. Τα κατώτερα δικαιώματα γενικά εκδίδονται για το κοινό, ενώ οι μετοχές με ισχυρή δύναμη ψήφου κατέχονται από ιδρυτές, μέλη του ΔΣ και διευθυντικά στελέχη.

Το επιχείρημα για τις εγγραφές διπλής κλάσης είναι ότι επιτρέπει στους ιδρυτές και στη διοίκηση να διατηρούν τον έλεγχο της στρατηγικής κατεύθυνσης της εταιρείας ακόμη και μετά από τη δημόσια εγγραφή. Για τις καινοτόμες εταιρείες νέας οικονομίας, πολλές θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο πριν ακόμα εμφανίσουν καταγεγραμμένη κερδοφορία. Επομένως, απαιτούν μία πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση ανάπτυξης, σε αντίθεση με την εστίαση στις άμεσες αποδόσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η εταιρεία μπορεί να είναι ευάλωτη σε απόπειρες εξαγοράς και αυτή η άνιση δύναμη ψήφου χρησιμεύει ως εργαλείο για την υπεράσπιση της εταιρείας από εχθρικές προσφορές. “Αναμένουμε να δούμε μια αναγέννηση στους όγκους συναλλαγών και την αρχική δραστηριότητα του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας”, λέει ο Tucker Highfield, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της μονάδας μετοχικών αγορών Ασίας-Ειρηνικού της Credit Suisse. Πιστεύει ότι η χαλάρωση των κανόνων θα “οδηγήσει σε υψηλότερης ποιότητας εγγραφές, αυξημένες κεφαλαιοποιήσεις και μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών”.

Παγκόσμια ρευστότητα

Η αγορά μετοχών του Χονγκ Κονγκ καθορίζεται τόσο από την παγκόσμια όσο και από την εγχώρια ρευστότητα. Με την καθιέρωση του συστήματος σύνδεσης μετοχών με τη Σαγκάη και την Shenzhen, ο ρόλος των εγχώριων επενδυτών στην ιδιαίτερη διοικητική περιοχή έχει γίνει πιο σημαντικός. Ο Li του HKEx έχει επίσης επισημάνει την προθυμία του να προωθήσει ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία “Primary Connect”, το οποίο διευκολύνει τους επενδυτές στην κυρίως χώρα να αγοράσουν σε IPOs που έχουν πραγματοποιηθεί στο Χονγκ Κονγκ.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια ρευστότητα ψάχνει για έκθεση σε κινεζικές επιχειρήσεις και, εκτός Νέας Υόρκης, το Χονγκ Κονγκ έχει την πρώτη θέση. “Θα δούμε πιθανότατα περισσότερους επενδυτές με έδρα τις Η.Π.Α. να ανοίγουν γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και να αυξάνουν τις επενδύσεις τους εδώ… σε συνδυασμό με τη ζήτηση από την Κίνα και τους μικροεπενδυτές (που οδηγούν σε) αξιόλογες αποτιμήσεις”, προβλέπει ο Highfield της Credit Suisse.

Εγγραφές της νέας οικονομίας

Σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte, το Χονγκ Κονγκ ολοκλήρωσε 161 νέες εγγραφές το 2017 συγκεντρώνοντας 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει μία αύξηση στον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, αλλά μείωση των συνολικών εσόδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος – λόγω του μεγέθους των συναλλαγών. Ωστόσο, ο Edward Au, ένας εκ των επικεφαλής του Ομίλου εθνικών δημόσιων προσφορών της Deloitte China, επισημαίνει το θετικό ρεκόρ του υψηλού αριθμού IPOs από υπερπόντιες εταιρείες λόγω βελτιωμένης αποτίμησης αγοράς. “Το συναίσθημα προέκυψε από το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων, το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και από τις εισροές κεφαλαίων προς νότο”, λέει.

Σχεδόν 160 εταιρείες έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για IPO στο HKEx και τουλάχιστον πέντε από αυτές αναμένεται να είναι μεγάλες προσφορές. Ο κατασκευαστής smartphones της Κίνας, Xiaomi, που έχει έδρα στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε συνομιλίες για την άντληση τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που πιθανότατα θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εγγραφή εταιρείας τεχνολογίας που έχει γίνει ποτέ, διπλάσια από αυτή της Alibaba. Και μια σειρά από εταιρείες της νέας οικονομίας αναμένονται να τραβήξουν τη σκανδάλη αυτή τη χρονιά, από την υπηρεσία μεταφορών Didi Chuxing, το κανάλι ειδήσεων Toutiao, την Tencent Music, την εταιρεία κρατήσεων εστίασης και φιλοξενίας Meituan-Dianping και τον δικτυακό τόπο video streaming της Baidu, iQiyi. Το Χονγκ Κονγκ θα κάνει επίθεση κατά μέτωπο στη Νέα Υόρκη.

Εάν η ζήτηση για πρόσφατες εγγραφές στο HKEx είναι κάτι που αποτελεί ισχυρή ένδειξη, το Χονγκ Κονγκ φαίνεται να έχει ένα ισχυρό χαρτί για να πάει κόντρα στα νέα αγαπημένα παιδιά της Αμερικής, με το παρατσούκλι SLAW: Spotify, Lyft, Airbnb και WeWork – όλες ευρισκόμενες προ των πυλών για να μπουν στο χρηματιστήριο.

 

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024